V poplavah, ki so pretekli konec tedna prizadele Makedonijo, je umrlo 22 ljudi. Foto: Reuters
V poplavah, ki so pretekli konec tedna prizadele Makedonijo, je umrlo 22 ljudi. Foto: Reuters
Poplave
V poplavah je bilo prizadetih 5.000 gospodinjstev. Foto: Reuters
Poplave
Med huje prizadetimi območji sta tudi Skopje in Tetovo. Foto: EPA

Kot so sporočili z urada vlade za komuniciranje, bo v Makedonijo strokovnjaka, ki bo usklajeval dejavnosti za odpravo posledic nesreče, poslala Uprava RS za zaščito in reševanje. Misija se bo predvidoma začela danes, trajala pa naj bi sedem dni.

Kot je znano, so Makedonijo v noči na nedeljo zajele hude nevihte z močnim vetrom in obilnimi padavinami, ki so huje prizadele tudi glavno mesto Skopje in drugo največje mesto Tetovo. V poplavah je umrlo 22 ljudi. Zaradi posledic poplav je Makedonija prek evropskega mehanizma za civilno zaščito zaprosila za mednarodno pomoč pri odpravljanju posledic poplav.

* Pomoč prizadetim v Makedoniji RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, Mirje 19, 1000 Ljubljana,
- TRR: SI56 0310 0111 1122 296,
- sklic: 00 96864
- SWIFT oz. koda BIC: SKBASI2X,
- namen KODE: CHAR.
Pomagate lahko tudi s SMS-donacijo na številko 1919, kamor pošljete ključno besedo POPLAVE za donacijo en evro ali POPLAVE5 za donacijo pet evrov.


* Zveza makedonskih kulturnih društev
v Sloveniji svoje člane in ljudi odprtega srca prosi, da na poseben transakcijski račun Zveze makedonskih kulturnih društev v Sloveniji donirajo denarna sredstva za pomoč prizadetim v katastrofalnem neurju v Makedoniji.

TRR: SI56 0201 7003 5480 768
Sklic: 06082016
BIC: LJBASI2X
Namen: Pomoč poplavljenim v Makedoniji
Finančna pomoč bo posredovana Rdečemu križu Makedonije za izvajanje programov osnovne materialne pomoči (hrana, higienski pripomočki, pitna voda, sredstva za dezinfekcijo) in za najbolj potrebno nastanitveno opremo v začasnih zavetiščih.

Rdeči križ zbira finančno pomoč
Finančno pomoč za prizadete v neurju v Makedoniji zbira tudi Rdeči križ Slovenije. Kot so sporočili iz te organizacije, so danes Rdečemu križu Makedonije iz Sklada solidarnosti nakazali 7.000 evrov.

Sredstva bodo namenjena za izvajanje programov osnovne materialne pomoči, torej za hrano, higienske pripomočke, pitno vodo ter sredstva za dezinfekcijo, in za najbolj potrebno nastanitveno opremo v začasnih zavetiščih. Ob tem ne Rdečem križu Slovenije pozivajo javnost k darovanju prostovoljnih prispevkov za izvajanje osnovne pomoči prizadetim.