Andrej Vizjak ter predstavnika sindikatov Radivoj Uroševič in Zoran Petrovič so le podpisali sporazum. Foto: BoBo
Andrej Vizjak ter predstavnika sindikatov Radivoj Uroševič in Zoran Petrovič so le podpisali sporazum. Foto: BoBo

Želim, da v nadaljevanju pride do rešitev, takšnih, kot so zapisane.

Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije
Protest policistov
Prvič so parafirani sporazum sindikati preklicali, v drugo je dogovor le podpisan. Foto: BoBo

Če tega koraka ne bi naredili, ne bi bilo temelja, na katerem bi lahko zidali. Nič nam ne bi pomagale dolgoročne reforme, če kratkoročno ne bi preživeli, ali pa bi morali sprejemati ukrepe, ki bi Slovenijo razvojno potisnili bistveno nazaj v zgodovino.

Janez Janša
Podpis sporazuma med policisti in vlado
Vlada in policisti podpisali dogovor

"Dosegli smo dober dogovor, pa ne dober samo za eno stran, ampak dober za obe strani in to je ključno," je pred podpisom dejal minister za delo Andrej Vizjak in dodal, da je pri sporazumu pomembno predvsem to, da z njim ne posegajo in ne rušijo sistema v javnem sektorju, prav tako pa dogovor ne posega v dogovore, ki so jih že sklenili z drugimi sindikati javnega sektorja.

Policisti dobili svojo kolektivno pogodbo
Vizjak je prepričan tudi, da so s sporazumom našli srednjo pot, med ključnimi rešitvami pa je med drugim izpostavil, da bodo s sporazumom policisti dobili svojo kolektivno pogodbo o pogojih dela v policiji. "S to kolektivno pogodbo se ne posega v plače in druge dodatke, se pa ureja nekatere specifike policijskega dela na tak način, da v praksi ne pride do različnih tolmačenj," je pojasnil.

Poudaril je še, da želijo na vladni strani s tem sporazumom začrtati neko zaupanje med vlado in policijskimi sindikati. Po njegovem mnenju je prav podrto zaupanje razlog za nejevoljo in za stavkovne aktivnosti policistov.

Sindikata poudarjata, da je pomembno uresničevanje dogovorjenega
Oba predsednika policijskih sindikatov pa sta dejala, da ni toliko pomemben sam podpis sporazuma, ampak sta pomembni predvsem upoštevanje in uresničevanje sporazuma v praksi.

Kot je dodal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič, bodo s podpisom dogovora v skladu z njegovo vsebino začasno ustavili sindikalne aktivnosti. V primeru nespoštovanja dogovora pa bodo zaposlene znova pozvali k nadaljevanju stavke. Uroševič je ob tem Vizjaku izročil značko z napisom "stavka", ki so jo nosili sindikalisti, in dodal, da jo bo zahteval nazaj, če vlada ne bo izpolnila dogovorjenega.

Petrovič pa je dejal, da se je kot prvopodpisani pod referendumsko pobudo tudi osebno izpostavil za policiste, ki zagotavljajo eno najvišjih stopenj varnosti v Evropi, in bil pripravljen narediti vse, da tudi v prihodnje zagotovi njihov status.

Zakon bo začel veljati v četrtek
Podpisu sporazuma je sledil umik referendumske pobude Zorana Petroviča, predsednika Sindikata policistov Slovenije, ki ga je sprejel predsednik državnega zbora Gregor Virant.

Ob tem je Virant dejal, da bo zakon za uravnoteženje javnih financ še danes poslal v razglasitev predsedniku republike Danilu Türku. Do polnoči bo objavljen v uradnem listu, veljati pa začne v četrtek. Da bo zakon uveljavljen še v maju, je bo besedah predsednika DZ-ja zelo pomembno, saj so številni učinki in posledice zakona vezani na prvi mesec po mesecu, v katerem zakon začne veljati.

Z zakonom se dokončno vzpostavljajo plačna razmerja v javnem sektorju, kot so bila dogovorjena v kolektivnih pogodbah leta 2008, je še izpostavil predsednik DZ-ja.

Plana B ni bilo
Dogovor med vlado in policijskimi sindikati je v okviru vladnega obiska v Pomurju na novinarski konferenci v Banovcih komentiral tudi predsednik vlade Janez Janša. Zanj uveljavitev zakona o uravnoteženju javnih financ v prvem delu letošnjega leta nikoli ni bila vprašljiva, saj alternative enostavno ni. "Tukaj ni plana B, ni ga mogoče izdelati in zakon mora enostavno začeti veljati," je dejal predsednik vlade.

Spomnil je, da se je vlada kljub težkim pogajanjem uskladila z velikansko večino socialnih partnerjev, tako z delodajalsko kot delojemalsko stranjo. Poleg tega je po njegovih besedah prvič, odkar Slovenija obstaja, znotraj socialnega dialoga pri zadevah, ki so dejansko težke za vse socialne partnerje, sklenjen resni dogovor in sporazum.

Sicer pa podpis dogovora po Janševem mnenju obeta tudi več optimizma v pogajanjih za nov socialni sporazum, v katerih se je treba dogovoriti za naslednje korake - strukturne reforme, kot so reforma trga dela, pokojninska reforma, deloma tudi zdravstvena reforma.

Goršek vesel, da sta znali prisluhniti obe strani
Zadovoljstvo ob podpisu sporazuma je izrazil tudi generalni direktor policije Janko Goršek, ki je v preteklem mesecu nastopal predvsem kot mediator in si prizadeval povezati obe strani ter ju nagovoriti h konstruktivnemu dialogu, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem je Goršek vesel, da je vladna stran prisluhnila policistom, prav tako pa je po njegovem mnenju pomembno tudi, da sta v obeh policijskih sindikatih prevladala trezna presoja in zavedanje, da v danem trenutku ni mogoče odpraviti vseh napak iz preteklosti.

Glede na prejšnji sporazum so naredili korak naprej
Vladni pogajalci na čelu z ministrom za delo in vodstvo dveh policijskih sindikatov so sporazum sicer že drugič uskladili v torek.

Danes podpisani dogovor pa med drugim policistom zagotavlja dodatna sredstva zaradi povečanega obsega dela in zaradi nadurnega dela. Njegov finančni učinek bo letos dva milijona evrov, prihodnje leto pa približno 4,5 milijona evrov.

Želim, da v nadaljevanju pride do rešitev, takšnih, kot so zapisane.

Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije

Če tega koraka ne bi naredili, ne bi bilo temelja, na katerem bi lahko zidali. Nič nam ne bi pomagale dolgoročne reforme, če kratkoročno ne bi preživeli, ali pa bi morali sprejemati ukrepe, ki bi Slovenijo razvojno potisnili bistveno nazaj v zgodovino.

Janez Janša
Podpis sporazuma med policisti in vlado
Vlada in policisti podpisali dogovor