Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije, trdi, da so se vedno dogajale kršitve pogodb in da se je spoštovalo izjemno malo tega, kar je bilo dogovorjeno. Foto: BoBo
Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije, trdi, da so se vedno dogajale kršitve pogodb in da se je spoštovalo izjemno malo tega, kar je bilo dogovorjeno. Foto: BoBo
Srečanje sindikalnih vodij z ministrom Andrejem Vizjakom bo že v ponedeljek zjutraj. Foto: BoBo
Policisti in vlada znova za pogajalsko mizo

Bodo policisti in vlada v prihodnjem, odločilnem, tednu našli skupen jezik? Bo vlada ugodila še zadnjim njihovim zahtevam ali pa bo referendum vse verjetnejši? Kot je znano, policisti že zbirajo podpise za razpis referenduma o zakonu o uravnoteženju javnih financ, ki bi moral začeti veljati že v petek, 1. junija.

Potem ko so policisti zavrnili sporazum, ki sta ga dosegla vodji obeh policijskih sindikatov, ta pilita in usklajujeta vsebino novih predlogov za nov krog pogajanj z vlado. Srečanje sindikalnih vodij z ministrom Andrejem Vizjakom bo že v ponedeljek zjutraj.

Petrovič: Juha se je skuhala in šla čez rob
Tisto, zaradi česar so policistke in policisti sporazumu rekli ne, je najprej popolno nezaupanje v to, da bodo na papirju podpisane zadeve obveljale. Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije, namreč trdi, da so se vedno dogajale kršitve pogodb in da se je spoštovalo izjemno malo tega, kar je bilo dogovorjeno. "Zdaj po 20 letih se je ta juha skuhala in zaradi teh dogodkov tudi šla čez," je prepričan.

Poleg tega so policisti prepričani, da sporazum daje premalo. Skoraj dvema tretjinama bi zvišali plače za pet odstotkov zaradi povečanega obsega dela na postajah, kjer je policistov premalo. 330 najslabše plačanih bi premestili v razred višje. Ob dodatku za dvojezičnost so dorekli tudi plačilo nadur in stalne pripravljenosti. Tega dvojega jim v zadnjih letih niso plačevali. "To je bilo na etični pogon in zdaj je tega etičnega goriva zmanjkalo," ob tem poudarja Petrović.

Sindikalista pripravljata predloge za nov pogajalski teden
Vse lepo in prav, a kar policiste moti, je to, da bi jim, kot vsem v javnem sektorju, znižali plače, kilometrino in vzeli regres. Temu nasprotujejo, in čeprav bi glede na sporazum z vlado večina policistov ohranila enak ali imela morda celo boljši položaj, možnost referenduma ostaja. Sindikalista tako pripravljata predloge za nov pogajalski teden, ki naj bi stekel v ponedeljek zjutraj.

Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije, pojasnjuje, da se sindikata še vedno usklajujeta, zato konkretnih predlogov, ki jih bodo dali na mizo, pred sestankom z Vizjakom ni želel razkriti. Znano je že, da želijo, da policiste, ki storijo prekrške v prostem času, ne obravnava specializirano tožilstvo. Predlagajo tudi boljše pogoje za dopust.

Zdaj je očitno izbruhnilo prav vse, kar policiste žuli že leta. Ko državi grozijo z referendumom, imajo več pogajalske moči, a če referendum bo, je vprašljiv tudi njihov izkupiček. Vlada je sicer že nakazala, da utegnejo referendumsko zahtevo, če bo res uresničena, ustaviti s tem, da jo dajo v presojo ustavnim sodnikom.

Policisti in vlada znova za pogajalsko mizo