Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek. Foto: BoBo

"V naslednjem tednu se bodo začela neposredna pogajanja. Sindikati se bodo razdelili v okviru petih stebrov. O odpravi nesorazmerij in tudi o sami vsebini teh stebrov se bo potem pogajalo v okviru teh delovnih skupin," je dejala ministrica za javno upravo.

Poleg tega bo vse predloge in zahteve ovrednotila posebna vladna skupina. Sindikalist Jakob Počivavšek, razen v razdrobljenosti skupin, v dogovorjenem ne vidi spremembe od dogovora pred meseci.

"Tisto, kar pričakujemo, je, da se vsebinsko pač lotimo nadaljevanja pogajanj, se pravi tako tistega dela, ki se tiče zakona, kot predvsem tistega, ki se tiče tudi odprave plačnih nesorazmerij. To naj bi vlada predstavila prihodnji teden," je dejal Počivavšek.

Kaj pa regres? "Tudi to vprašanje smo načeli in opozorili na to, da vlada nedopustno zavlačuje. Ponovno se ni strinjala s pogajanji o tem. Povedala je, da bo na vladni seji odločila, kdaj in na kakšen način se bo pogajalo. Meni se zdi to zavlačevanje neprimerno, kajti po vseh neuradnih pogovorih je jasno, da je predlog sindikatov zelo umirjen in zmeren, glede na to, kaj bodo prejeli delavke in delavci, ki so primerljivi v zasebnem sektorju," je dejal sindikalist Branimir Štrukelj.

Datumsko se pogajanja najbrž zamikajo na obdobje po 30. juniju, ki si ga je zadala vlada. A vsaj navidezni optimizem, da bo dogovor lahko sklenjen še letos, je zaznati na obeh straneh.

Pogajanja o plačah v javnem sektorju
Ministrica o stavki na UE Ljubljana

Glede za sredo napovedane enourne prekinitve dela zaposlenih na Upravni enoti Ljubljana je ministrica Sanja Ajanović Hovnik dejala, da se od prvega dne nastopa funkcije ukvarja s problematiko upravnih enot, kjer da razmere niso tako črno-bele. Po njenih besedah niso samo plače element nezadovoljstva, ampak gre tudi za velike obremenitve zaposlenih, relativno star kader, nezmožnost privabljanja mlajših kadrov in veliko fluktuacijo zaposlenih. Sredni protest ministrica razume "na neki način kot klic v sili".

S predstavniki sindikatov, ki zastopajo zaposlene na upravnih enotah, po ministričinih besedah iščejo rešitve. Toda parcialne rešitve niso mogoče, težave se lahko rešijo "izključno in samo s prenovo plačnega sistema," je poudarila.