Slovenija

Poudarki

  • En plačni razred, ki za posameznika pomeni približno štiriodstoten dvig plače, bodo pridobili zaposleni na delovnih mestih do vključno 26. plačnega razreda, razen tistih, ki v okviru odprave plačnih anomalij v letu 2017 še niso bili deležni nikakršnega izboljšanja.
Sporazum
Sindikati so podpisali stavkovni dogovor z vlado, nekateri sindikati pa so od podpisa sporazuma odstopili le nekaj ur pred podpisom. Foto: BoBo
Sporazum
Skupni finančni učinki dogovora naj bi znašali 308 milijonov evrov. Foto: BoBo
Sporazum
Sporazum predvideva postopno povišanje plačnih razredov. Foto: BoBo

Dodaj v

Vlada in sindikati podpisali sporazum. Nekateri sindikati tik pred podpisom odstopili.

Vladi dajejo tri mesece časa za izpolnitev danih obljub
3. december 2018 ob 12:35,
zadnji poseg: 3. december 2018 ob 14:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pristojni ministri in predstavniki sindikatov javnega sektorja so danes podpisali stavkovne sporazume in dogovor o plačah ter na njihovi podlagi pripravljene anekse h kolektivnim pogodbam. Najprej jih je nagovoril predsednik vlade Marjan Šarec, ki je dejal, da je izpogajano največ, kar je mogoče, saj stanje v proračunu več ne dovoljuje. Nekateri sindikati pa so si tik pred podpisom dogovora premislili.

Pred današnjim podpisom dogovora o plačah v javnem sektorju je zbrane nagovoril premier Marjan Šarec. Med drugim se je zahvalil pogajalcem in poudaril, da "je bilo to, kar je bilo izpogajano, največ, kar se je dalo doseči". Po njegovih besedah so pokazali razum, ob tem pa je poudaril, da je "partnerstvo edina pot, ki lahko pripelje do uspeha". Poudaril je tudi, da sindikati in vlada niso nasprotniki, ampak so vsi skupaj "dolžni omogočiti ljudem, ki vsak dan delajo, človeka vredno življenje".

Z dokumenti, za podpis katerih so sindikati in vlada potrebovali kar dve uri, se določajo dvigi plač za večino zaposlenih, povišali pa se bodo tudi nekateri dodatki. Novega stavkovnega vala, ki so ga sindikati napovedovali za začetek decembra, tako ne bo. A za zdaj tudi še ni dogovora z vsemi sindikati. Vlada se še pogaja s policisti, ki so v stavki. Vsi zaposleni v javnem sektorju z izjemo zdravnikov, funkcionarjev in direktorjev bodo pridobili najmanj en plačni razred, nekaterim se bodo plače izboljšale za dva, tri ali celo štiri plačne razrede. Dogovorjeni dvigi plač, dodatkov in drugih pravic so skupno ocenjeni na dobrih 300 milijonov evrov, predvidena pa je njihova postopna uveljavitev v prihodnjih dveh letih.

Višji dodatki za nedeljsko in nočno delo
En plačni razred, ki za posameznika pomeni približno štiriodstoten dvig plače, bodo pridobili zaposleni na delovnih mestih do vključno 26. plačnega razreda, razen tistih, ki v okviru odprave plačnih anomalij v letu 2017 še niso bili deležni nikakršnega izboljšanja. Ti bodo pridobili dva plačna razreda. Prav tako za dva plačna razreda se bodo plače dvignile večini nad 26. plačnim razredom, zaposlenim na delovnih mestih, za katera je pogoj znanstveni magisterij, doktorat ali specializacija, pa za tri.

Določene pa so tudi nekatere izjeme. V najvišjih nazivih v državni upravi, upravah pravosodnih organov in občinah bo povišanje nižje, kot sicer predvidevajo omenjeni pasovni dvigi. Višjega vrednotenja pa se lahko veselijo zaposleni z najvišjimi nazivi na delovnih mestih na področju kulture, socialnega varstva ter vzgoje in izobraževanja.

Dodatnih dvigov bodo deležni tudi zaposleni na posameznih delovnih mestih, tako bodo na primer še za en plačni razred več dobili učitelji, ki opravljajo delo razrednika, ter nekatere medicinske sestre in babice na najzahtevnejših delovnih mestih. Višji bodo dodatki za nedeljsko, nočno in praznično delo ter za deljen delovni čas. Poleg jubilejne nagrade za 30 let se uvaja tudi jubilejna nagrada za 40 let v enaki višini, višja bo odpravnina ob upokojitvi. Zaposleni z minimalno ali nižjo plačo pa bodo decembra prejeli še poračun za višji regres v višini dobrih 200 evrov bruto.

Sindikat delavcev v pravosodju odstopil od podpisa
Tik pred podpisom stavkovnega sporazuma med vlado in sindikati javnega sektorja so v Sindikatu delavcev v pravosodju odstopili od podpisa. Vladi so dali tri mesece časa za izpolnitev obljub, sicer bodo zaostrili stavko. Od podpisa so odstopili tudi nekateri drugi sindikati.

Stavkovni odbor Sindikata delavcev v pravosodju je sprva napovedal, da se bodo udeležili podpisa aneksa. A so si premislili, ker so se po parafiranju stavkovnega sporazuma začeli množično oglašati člani sindikata in zaposleni v dejavnosti sodstva, ki podpisu stavkovnega sporazuma nasprotujejo. "Opozarjamo, da vlada ni popustila in uresničila niti ene stavkovne zahteve sindikata, da v sporazum ni želela vnesti nobene pisne zaveze, da bo dejansko uredila stanje v pravosodju, čeprav je bila k temu večkrat pozvana. Izkupiček pogajanj je tako le neuradna, pisna zaveza državne sekretarke ministrstva za pravosodje, da bo na ravni ministrstva in vrhovnega sodišča v prejšnjem tednu sklicala sestanek, do česar ni prišlo," svojo odločitev pojasnjujejo v sindikatu.

Vse navedeno po njihovi presoji kaže na to, da v primeru podpisa stavkovnega sporazuma ne gre realno pričakovati, da se bo dejansko pristopilo k reševanju zadev v sodstvu na obljubljen način. "Poleg tega se v primeru podpisa stavkovnega sporazuma odpovemo nadaljnjemu odpravljanju anomalij, pri čemer pa je jasno, da zgolj s splošnim pasovnim dvigom te v sodstvu nikakor niso odpravljene," so še pojasnili svojo odločitev. Ker nepodpis sporazuma tudi ne ogrozi doseženega splošnega, pasovnega dviga plač v javnem sektorju, so soglasno sklenili, da sporazuma ne bodo podpisali. Dajejo pa vladi tri mesece časa, da obljubljeno izpolni, v tem času pa so stavko zamrznili. Če napredka ne bo, napovedujejo njeno zaostritev.

Odstopili tudi v sindikatu ministrstva za obrambo
Tudi iz Sindikata ministrstva za obrambo so sporočili, da jih danes pri podpisu ne bo, in sicer "vse dokler ne bo uredba o uvrstitvi formacijskih dolžnosti v Slovenski vojski usklajena in potrjena na vladi skladno s parafiranim sporazumom o razreševanju stavkovnih zahtev".

Dogovora danes ne bodo podpisali niti predstavniki Konfederacije slovenskih sindikatov, ki združuje Sindikat vojakov Slovenije, Sindikat občinskih redarjev Slovenije, SPUKC - Sindikat zdravstva Slovenije in Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J, ki sicer niso niti sodelovali v pogajanjih. Kot razlog so v današnjem sporočilu za javnost navedli, se dogovor in aneksi ne odpravljajo z zakonom o uravnoteženju javnih financ sprejetih varčevalnih ukrepov.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
graditelj
# 03.12.2018 ob 12:46
ni več zanimivo...

Je pa celo godljo zakuhal Cerar, ko je dvignil plače priviligiranim skupinam (direktorjem, ravnateljem...) in posledično sprožil domino efekt in jezo pri veh ostalih!!
webdev
# 03.12.2018 ob 13:11
@Hijena V Sloveniji je služba v JS sanjska, podobno kot v S Koreji

Za družboslovce ja. Razni programerji, strojniki... se pa JS izogibamo v velikem loku, samo da smo stran od enotnega plačilnega sistema.
Hijena
# 03.12.2018 ob 12:52
V Sloveniji je služba v JS sanjska, podobno kot v S Koreji
navigator007
# 03.12.2018 ob 12:46
Dokler bo realni oblasti bližje Štrukelj kot Šarec bo vse super in kakšnih pretresljivih štrajkov ne bo.
Martinez
# 03.12.2018 ob 14:44
Kaj ko bi ti "Hijena" šel za kakšen teden ali dva, tako informativno, v kakšno javno službo (npr. drek pucati v dom onemoglih ali bolnico), da bi se poučil o sanjskosti javnega sektorja? Ali pa kar za cel mesec, da bi videl, kakšno presenečenje te bo pričakalo na plačilni dan.
Vsekakor pa bi precej doprineslo k ravni tvojih komentarjev, če bi se poučil o razliki med (visoko) javno UPRAVO in med javnim SEKTORJEM...
jneja
# 03.12.2018 ob 16:24
Ga. Vraničar Erman se doma gotovo drži za glavo. Verjetno so jo odrezali zato, ker je opozarjala, da bo to slabo za državne finance.
VICTORIA99
# 03.12.2018 ob 15:01
Teh 300 milijonov pa na drevesu raste...ta državni aparat je kot jama brez dna.
graditelj
# 03.12.2018 ob 13:20
Fritaja
kako ne???
direktorjem zavodov, ravnateljem in podobnim, ki so imeli zaradi ZUJFa določene omejitve pri plači, se je vse sprostilo in še popravilo vse za nazaj in naprej -kolikor se spomnem so šli za štiri razrede gor!! In seveda tudi zdravnikom - kot vedno.
Raja naj bo pa tiho in samo srečna, da ima službo-ne!?
stari maček
# 03.12.2018 ob 17:18
Upokojenci pa naj čakajo.na jamo.
stari maček
# 03.12.2018 ob 17:16
Na upokojence ja pa vlada pozabila,višje bodo plače v JS,višji soc.prejemki,pokojnine pa enake in 5 razredov regresa.
leond
# 03.12.2018 ob 13:09
Ma ti sindikalisti so samo petelini na lastnen kupu gnoja.
fritaja
# 03.12.2018 ob 13:09
@graditelj
Nisem slišal, da je Cerar dvignil plače direktorjem, ravnateljem. Res pa jih je zdravnikom in s tem povzročil zdajšnjo godljo.

Je pa simptomatično, da zdaj sporazum minirajo ravno sodniki (oz. varnostniki tam ali pazniki), policaji, redarji, vojaki.
himi
# 04.12.2018 ob 18:30
Pa ne moreš verjet, da so spet od vlade izsilili dodaten denar.

Zanima me kje ga bodo tokrat dobili... ali se bomo pač še malce zapufali?
Grešnica
# 04.12.2018 ob 13:55
A zato DDV ne more nazaj na 20%, oz. "prehranski" DDV na nižje od 9.

Bravo, mesečniki in neosocialisti!
petergolob
# 03.12.2018 ob 21:40
Brez pogajanj z reprezentativnim Sindikatom slovenskih diplomatov (SSD) in v nasprotju z 28. členom Listine EU o temeljnih pravicah so posegli v plačna razmerja v škodo večine diplomatov. To ni partnerstvo, to je konflikt.
SpookyDonk
# 03.12.2018 ob 17:30
Kdor je podpis odpovedal, naj čaka na novo vlado in novo priložnost. Ta sindikalna nadutost res presega meje dobrega okusa.
Slovenctaprav
# 03.12.2018 ob 16:55
Spet bodo največ pridobili tisti, ki imajo že sedaj preveč. Tistim z minimalcem se tiste 4% ne bo kaj dosti poznalo.
marko02
# 03.12.2018 ob 14:31
Naj jim da Šarec lepo vedeti, da bo prišel namesto njega kdo drug, če ne bodo podpisali in zadeva bo rešena. V nasprotnem primeru se bodo izsiljevanja nadaljevala.
book
# 03.12.2018 ob 13:49
Ti sindikalisti iz pravosodja, si pa zlahka premislijo.
A pri njih nimajo sistema glasovanja, da ko se glasuje in za nekaj odloči, se potem tega drži....pravniki pa taki.
tricky
# 03.12.2018 ob 13:26
Poudaril je tudi, da sindikati in vlada niso nasprotniki, ampak so vsi skupaj "dolžni omogočiti ljudem, ki vsak dan delajo, človeka vredno življenje".

Popravek
Poudaril je tudi, da sindikati in vlada niso nasprotniki, ampak so vsi skupaj "dolžni omogočiti le nakaterim ljudem, ki vsak dan delajo, še večje lagodje proti ostalim".
fiston
# 04.12.2018 ob 12:34
To je vse sviranje k...., še iz socializma. Se spomnim v Iskri je bilo enako. Pa še celo enako je 1 razred 4%. Čisti socialistični model.

Tam si recimo tudi s srednjo šolo začel z 22. razredom in potem si z delovno dobo lahko prišel do 33. razreda, pa če si celo dobo delal isto.

No sedaj se jim v bistvu niso zvišale plače, ampak so napredovali, ko so šli po razred ali 2 višje, tako da se v kratkim pričakuje zahteva po višjih plačah.
zeus-zengg
# 04.12.2018 ob 11:59
Nekateri sindikati tik pred podpisom odstopili.
-----------
načeloma se vsi sindikati sploh ne borijo za prave interese . Vojaški sindikat bi se moral boriti za neprekinitev delovnega razmerja do 50 leta potem pa zagotovljeno delo naprej ali določeno omilitev pokojninske dobe , enako policija - sodstvo pa za večjo suverenost v odločanju . Če to ni tako potem je to vse skupaj ,, vaški sejem ,, ....
QUENDI
# 03.12.2018 ob 19:10
Hijena
...v Nemčiji je v JS res manjša plača....a ker je zaposlitev skoraj dedna ni problem dobiti npr kredit.......
QUENDI
# 03.12.2018 ob 19:09
.......Najprej jih je nagovoril predsednik vlade Marjan Šarec, ki je dejal, da je izpogajano največ, kar je mogoče,....torej zakaj pa pogajanja...in zapravljanje časa.......takoj bi ponudil - največ, kar je mogoče.....
Hladilnik
# 03.12.2018 ob 17:49
Če govorimo o razredih do cca 30. plačnega razreda, bo to okoli 32 € NETO za razred. Ker bo večina dobila razred ali dva, bo to cca 32-64 evrov vredno izboljšanje. Vsekakor boljše kot nič, ni pa to sedaj tak znesek, da bi lahko kot kavboji skakali v zrak :)

Preden kdo reče, da to ni res, poudarjam še 1x, da je to neto. Bruto je seveda več, toda višje kot je oseba na plačni lestvici, več vzame država za davke in prispevke. Pod črto bo pa cca 32 eur na razred. Morda je nad 30. razredom večji razkorak?
runcajz
# 03.12.2018 ob 16:24
Novinar(ka), ali bi lahko razumljivo in jasno napisal(a) kdo sploh je podpisal ta sporazum !
Jasno je le kdo ga ni !

Kaj vas niso na FDV učili o 5 K pri pisanju ? Vprašaj kakšne starejše kolege, če je že pozabljeno .
alkum
# 03.12.2018 ob 13:27
Hijena
Sanjska samo za uradniški in vodstveni kader v javnem sektorju.
Za vse tiste, ki pa res delajo pa je to daleč od sanjske službe, saj je njihov vodstveni kader v marsikaterem delu javnega sektorja nastavljen, da izvaja tiranski nadzor nad delavci
mirror
# 03.12.2018 ob 13:14
Sindikalni kolovodje dodajajo anekse k sporazumu, da bo spet povod za naslednjo stavko. Vse anekse zbrisati in sprejeti sporazum tak kot sedaj je.
Grešnica
# 05.12.2018 ob 16:32
Kateri del realnega sektorja protestira? Mikro- in mala podjetja + s.p.-ji zihr ne!
pobrisan
# 05.12.2018 ob 12:15
To, da danes potekajo protesti sindikatov realnega sektorja pa nič?
smajček
# 04.12.2018 ob 11:39
Sramota od ljudi..pozabljajo, da bi se vsi morali boriti za boljšo pokojninsko politiko.. vsi bomo enkrat stari, kdo se bo pa pol boril za nas.. aja,.. Kahla.. podn! Kaj ti plača, če pol si pa revež.. pa četudi je še tak fajna v času službe je izračun skregan z realnostjo in zmožnostmi preživetja.
Kazalo