Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vladna pogajalska skupina na sestanku na mizo ni dala nobenega konkretnega predloga glede reševanja stavkovnih zahtev tožilcev. Se je pa zavezala, da bo v roku 14 dni predstavila konkreten predlog za način izvršitve ustavne odločbe, ki jo tožilci sicer vidijo kot začasno rešitev za ureditev plačne problematike, je povedala vodja stavkovnega odbora tožilcev Barbara Prevolšek Rajić. "Način izvršitve ustavne odločbe prepuščam ministrstvu za javno upravo," je poudarila Prevolšek Rajić.

Sestanek je sicer opisala kot spoznavni, na njem pa so določili terminski načrt, kako bodo potekala pogajanja za ustavitev nadaljevanja stavke, je pojasnila. Pogovori za zdaj še niso tako daleč, da bi lahko odpovedali za četrtek napovedano enodnevno stavko tožilcev, je poudarila Prevolšek Rajić. Glede poteka stavke je sicer pojasnila, da morajo tožilci med stavko skladno z zakonodajo zagotavljati nujne obravnave vključno z dežurstvi, zadeve pred zastaranjem, mladoletniške zadeve in začasna zastaranja, "od vsakega posameznega tožilca pa bo odvisno, ali bo lahko prekinil delo ali ne", je poudarila.

Sorodna novica Vlada imenovala pogajalsko skupino za pogajanja s tožilci

Poleg vodje stavkovnega odbora tožilcev Barbare Prevolšek Rajić in predsednika Društva državnih tožilcev Slovenije Boštjana Valenčiča so se sestanka udeležili minister za javno upravo Franc Props kot vodja vladne pogajalske skupine, njegov namestnik, direktor direktorata za javni sektor na ministrstvu Peter Pogačar, vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za organizacijsko zakonodajo in pravosodno upravo na ministrstvu za pravosodje Valentina Vehovar in Branko Vidič z ministrstva za javno upravo.

V zvezi z napovedano stavko tožilcev je minister za javno upravo Franc Props povedal, da si vlada prizadeva, da tako za sodnike kot tudi za tožilce najde primerno rešitev v luči spoštovanja odločitve ustavnega sodišča. "Zakon o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju je v usklajevanju, ker poteka vzporedno s pogajanji glede uvrstitve osnovnih plač na novo plačno lestvico," so sporočili z ministrstva.

Dogovor na današnjih pogajanjih je bil, da vladna stran v roku 14 dni poskuša najti časovno in finančno ustrezen predlog rešitve, ki bi ga nato predstavili predstavnikom stavkovnega odbora državnih tožilcev, so dodali na ministrstvu.

Vlada je pogajalsko skupino za pogajanja s stavkovnim odborom imenovala v torek na dopisni seji. Na seji se je seznanila tudi z napovedjo stavke državnih tožilcev in sprejela izhodišča za pogajanja v povezavi s stavkovnimi zahtevami.

Vlada za uresničitev ustavne odločbe pripravlja poseben zakon

Ustavno sodišče je junija lani odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti. Zakonodajalcu je naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar pa se ni zgodilo. Nova ministrica za pravosodje Andreja Katič je napovedala, da bo vlada pristopila k uresničevanju odločbe s posebnim zakonom, ki ga pripravljajo na ministrstvu za javno upravo.