Iz vladnih krogov za zdaj še nobene uradne informacije o tem, kaj vse bodo zajemali ukrepi. Najbolj na udaru naj bi bili upokojenci in prejemniki socialnih transferjev. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Iz vladnih krogov za zdaj še nobene uradne informacije o tem, kaj vse bodo zajemali ukrepi. Najbolj na udaru naj bi bili upokojenci in prejemniki socialnih transferjev. Foto: freedigitalphotos.net
Novi varčevalni sveženj še neznanka

O tem, kateri dodatni ukrepi bodo še potrebni, je ministrska ekipa - na čelu s predsednico vlade Alenko Bratušek - razpravljala na gradu Strmol za tesno zaprtimi vrati. Ukrepe naj bi predstavili med 20. in 25. septembrom, že zdaj pa je jasno, da bodo prinesli nove reze in davke.

Pokojnine naj bi se sicer ne zmanjšale, a naj bi še tisti, ki jim letnega regresa ni pobral Zujf, tega prihodnje leto izgubili. Torej bi brez regresa ostalo še okoli 400 tisoč upokojencev. Tako naj bi vlada privarčevala okoli 90 milijonov evrov letno.

DeSUS predlaga krizni davek
Temu ostro nasprotujejo v DeSUS-u in Karl Erjavec naj bi že predlagal sestanek predsednikov vseh koalicijskih strank, če bo vlada vztrajala pri posegih v pokojnine. V DeSUS-u namesto tega predlagajo krizni davek, ki pa ga tako predsednica vlade kot finančni minister še nista povsem izključila.

Znižanje socialnih transferjev
Med ukrepi, ki jih ima na mizi vlada, je tudi znižanje socialnih transferjev za dva odstotka. Vlada pa naj bi spoštovala dogovor s sindikati javnega sektorja in prihodnje leto ne bi nižala plač javnih uslužbencev - prihranke naj bi zagotovili z zmanjšanjem števila zaposlenih v javni upravi za en odstotek letno.

Kot je znano, bo proračun prihodnje leto pomagal polniti davek na nepremičnine, vlada pa naj bi načrtovala tudi odpravo samodejnega usklajevanja davčnih olajšav z inflacijo. Če bo to sprejeto, bodo skoraj vsi davčni zavezanci plačali za tri odstotke več dohodnine. Proračun naj bi bil tako letno bogatejši za 29 milijonov evrov.

Novi varčevalni sveženj še neznanka