Če bo vlada prepovedala zaposlovanje v šolstvu, v najmočnejšem šolskem sindikatu SVIZ njene predstavnike pozivajo, naj stopijo pred javnost in povedo staršem, da njihovi otroci ne bodo dobili prostora v javnih vrtcih. Foto: MMC RTV SLO
Če bo vlada prepovedala zaposlovanje v šolstvu, v najmočnejšem šolskem sindikatu SVIZ njene predstavnike pozivajo, naj stopijo pred javnost in povedo staršem, da njihovi otroci ne bodo dobili prostora v javnih vrtcih. Foto: MMC RTV SLO

Minister za razvoj Mitja Gaspari je v torek zatrdil, da so plače, socialni transferji in pokojnine do zdaj že nosili dovolj bremena za reševanje javnih financ, zato vlada kljub prvim napovedim po padcu pokojninske reforme ne bo znižala teh prejemkov. "Najbrž bomo morali ustaviti zaposlovanje v javnem sektorju ter globoko poseči v druge izdatke, od PR do pravnih pogodb," je dodal.

Ukrepi za varčevanje do konca meseca
Če želi Slovenija do leta 2013 izpolniti zaveze iz programa stabilnosti in strukturni javnofinančni primanjkljaj znižati pod tri odstotke BDP-ja, bo že letos potrebnih vsaj 400 milijonov evrov prihrankov.

Po mnenju ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs bi veliko lahko privarčevali že, če bi se držali sprejetih vladnih zavez o zmanjševanju števila zaposlenih v javni upravi. "Ugotovili smo, da ministrstva sklepa vlade po zmanjšanju števila zaposlenih za en odstotek, razen v civilnem delu državne uprave, ne spoštujejo," je povedala za Radio Slovenija.

Zato naj bi vlada z zakonom začasno prepovedala zaposlovanje pri vseh proračunskih porabnikih, seveda z izjemami, ki pa bodo morale biti upravičene, odgovorna oseba pa bo za neupravičeno zaposlovanje tudi finančno odgovarjala, dodaja Pavlinič Krebsova. Takšne ukrepe naj bi vlada sprejela konec meseca.

Lukšič: To je slaba pot
A da zmanjševanje zaposlovanja ne more veljati za vsa področja znotraj javne uprave, že opozarja šolski sindikat SVIZ, z njimi pa se strinja še minister za šolstvo Igor Lukšič, je za Radio Slovenija poročala Nataša Lang.

V vrtcih bi namreč potrebovali še več kadra, saj vsi otroci še vedno ne dobijo prostora, prav tako je nemogoče prepovedati šolam, da bi zaposlile učitelje za določeno področje. Sindikalist Branimi Štrukelj se tako sprašuje, ali bodo torej upokojeno učiteljico matematike morali nadomestiti z učiteljico slovenščine, ki ji morda na teden manjka nekaj ur. "To je slaba pot in menim, da vlada ne bi smela iti po njej," je prepričan tudi minister Lukšič.