Vlada se je tudi na drugi seji ukvarjala pretežno s kadrovanjem. Foto: BoBo
Vlada se je tudi na drugi seji ukvarjala pretežno s kadrovanjem. Foto: BoBo
Cerar opozarja, da se varčevanju Slovenija ne more izogniti, saj je sprejela določene zaveze Evropske unije. Foto: BoBo
Leben je vedel, da nima naziva magister znanosti, a ga je pred potencialnimi delodajalci vseeno uporabljal. Foto: BoBo
Nemagister Leben obžaluje "napako"

Med presenetljivejšimi je imenovanje dozdajšnjega gospodarskega ministra Metoda Dragonje za državnega sekretarja v kabinetu premierja Cerarja, hkrati pa bo Dragonja v kabinetu finančnega ministra Dušana Mramorja odgovoren za področje javnega premoženja. Drugi premierjev državni sekretar, odgovoren za področje nacionalne varnosti, bo Franci Povše.

Za državno sekretarko na ministrstvu za izobraževanje je vlada imenovala Andrejo Barle Lakota, na pravosodnem ministrstvu Darka Stareta, ki prihaja iz protikorupcijske komisije, in Tino Brecelj, ki je bila državna sekretarka že do zdaj, na notranjem ministrstvu pa državni sekretar ostaja Boštjan Šefic.

Vlada je sicer sklenila tudi, da se funkcija državnega sekretarja uvrsti v 59. plačni razred.

Kadrovanje že na prvi seji vlade
Tudi na prvi seji vlade, le nekaj ur po tem, ko je bila vlada potrjena v DZ-ju, je ministrski zbor med drugim sprejel več kadrovskih odločitev. Za generalnega sekretarja vlade so imenovali Darka Krašovca, pa tudi več državnih sekretarjev, ki bodo v pomoč predsedniku vlade in novoizvoljenim ministrom. Med drugim je za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade imenovala Janeza Lenarčiča.

Erjavec seznanil vlado s seznamom, na katerem je tudi Slovenija
Zunanji minister Karl Erjavec je seznanil vlado z dogajanjem v zvezi s pred kratkim objavljenim ameriškim seznamom držav, ki sodelujejo v boju proti Islamski državi (IS), o katerem slovenski državni vrh ni bil obveščen. Kot je dejal novinarjem po seji vlade, "predsednik vlade razume, kako je prišlo do te situacije".

O lažnem magistru Lebnu nič
Na formalnem dnevnem redu vlade ni bilo razprave o državnem sekretarju Juretu Lebnu, je pa minister za zunanje zadeve in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec zahteval razširitev dnevnega reda s to točko. Gre namreč za ministrstvo, ki ga vodi ministrica iz kvote njegove stranke.

Spomnimo, novi državni sekretar na okoljskem ministrstvu Jure Leben se je v preteklosti pri iskanju zaposlitev in pri kandidiranju v organe SMC-ja namreč predstavljal kot magister znanosti, čeprav tega naziva nima.

Leta 2013 se je tako prijavil na razpis Zavoda za gradbeništvo, ki je bil objavljen le tri dni. Iskali so svetovalca, pogoj pa je bil, da ima kandidat izobrazbo magistra znanosti. Na razpis se je prijavil samo Leben, v življenjepisu pa je dvakrat izrecno zapisal, da izpolnjuje pogoje, in to kljub temu, da je že leta 2010 pridobil odločbo ministrstva za visoko šolstvo, v kateri je navedeno, da se mu v tujini pridobljena izobrazba v Sloveniji prizna kot druga stopnja visokošolskega izobraževanja po zakonu o visokem šolstvu.

Ministrica za okolje Irena Majcen (DeSUS) je priznala, da ima pri svojem delu že toliko težav, da je zadeva z Lebnom tudi zanjo neprijetna. Položaj Lebna bo po njenem mnenju stvar pogovora SMC-ja in DeSUS-a. Vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer pa je pojasnila, da bodo odločitev o državnem sekretarju sprejeli na ponedeljkovi seji izvršnega odbora stranke. Takrat bodo o tem obvestili tudi koalicijske partnerje.

Židan upa na hitro razrešitev spornega vprašanja
Zaskrbljen je tudi Židan. "Tudi če imamo funkcionalno ministrico in državnega sekretarja, je okoljski resor težko voditi. Če pride do kadrovskih težav, pa je tveganje še večje," je dejal. Zato Židan upa, da bodo to zadevo čim prej razrešili. Ker so usmeritve predsednika vlade glede moralnih načel znane, Židan verjame, da se bo tudi na to težavo odzval "tako, kot je vedno govoril".

Leben se brani z nejasnostmi
Leben je v ponedeljek za Dnevnik sicer dejal, da je odločba ministrstva za visoko šolstvo nejasna oziroma da njegov naziv v njej ni naveden v slovenščini in da spletni prevajalnik "master of science" prevaja v "magister znanosti".

V sredo pa je v sporočilu za medije zapisal, da je odločbo, "iz katere jasno izhaja, da ima priznano drugo stopnjo visokošolskega izobraževanja, predložil vsem delodajalcem". Leben torej pričakuje, da bi morali "jasno" odločbo razumeti delodajalci.

Nemagister Leben obžaluje "napako"