36 odstotkov sodelujočih v Delovi anketi meni, da je nova vladna ekipa zgolj povprečna. Foto: BoBo
36 odstotkov sodelujočih v Delovi anketi meni, da je nova vladna ekipa zgolj povprečna. Foto: BoBo

Uspešno prihodnost novi vladi v anketi Dela napoveduje 39 odstotkov anketirancev, medtem ko jih skoraj tretjina (32 odstotkov) meni, da vlada ne bo uspešna. 26 odstotkov pa jih je odgovorilo, da ne bo niti uspešna niti neuspešna.

Nova vlada Mira Cerarja vzbuja zaupanje 45 odstotkom anketirancev, 43 odstotkov pa jih je odgovorilo nasprotno.

Na vprašanje, kako bi glede na imena ministrov ocenili vlado, je največji del sodelujočih v anketi menil, da je vladna ekipa povprečna (36 odstotkov). 28 odstotkov anketirancev je menilo, da je vlada dobro sestavljena, šest odstotkov je prepričanih, da je ekipa ministrov slaba, štirje odstotki pa so jo ocenili kot zelo slabo.

S trditvijo, da je nova vlada kombinacija strokovnosti in političnih izkušenj, se je strinjala polovica vprašanih, 28 odstotkov jih je menilo, da je nova vlada predvsem politična, 13 odstotkov pa jih je odgovorilo, da jo sestavljajo strokovnjaki.

Predstavitve ministrskih kandidatov v medijih je sicer spremljalo 40 odstotkov vseh anketirancev. Ti pa tudi niso naklonjeni kandidaturi nekdanje predsednice vlade Bratuškove za podpredsednico Evropske komisije. 65 odstotkov vprašanih njene kandidature ne podpira. Podporo pa ji je izrazilo 30 odstotkov anketirancev.

Anketo Dela je med 16. in 17. septembrom opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik na vzorcu 401 anketiranega.