Foto:
Foto:
Sredstva EU-ja za vzpostavitev schengenske meje.

Gre za obsežen dokument, v katerem so začrtane smernice za delovanje vlade v Svetu EU-ja, ki ima v Uniji vlogo osrednjega zakonodajalca.

Za uspešno začetno obdobje članstva
V tem dokumentu so navedene štiri prednostne naloge. Prva prioriteta je uspešno začetno obdobje članstva, druga pogajanja o naslednji finančni perspektivi EU-ja za obdobje 2007-2013, tretja izvajanje ciljev lizbonske strategije in četrta politika do držav zahodnega Balkana in novih sosed razširjene povezave. Današnji dokument naj bi omenjene splošne politične usmeritve, potrjene 15. aprila, podrobneje razdelal in postavil jasne prednostne naloge po posameznih področjih. Do usmeritev vlade za delovanje v EU-ju se bo opredelil tudi slovenski parlament, predvidoma na seji 12. maja.

Zavrnjen predlog zakona o Slovencih po svetu
Vlada je na seji zavrnila predlog zakona o odnosih Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja. Vlada meni, da zakonski predlog v sedanji obliki ni primeren za obravnavo v DZ-ju, saj naj bi bil diskriminatoren in zato v neskladju s 14. členom slovenske ustave ter 14. členom Evropske konvencije o človekovih pravicah. Obenem vlada predlogu zakona očita poseganje v suverenost drugih držav.

Predlagalcem zakona vlada predlaga, naj čim prej pripravijo nov zakon. Zakon je v obravnavo vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Francetom Pukšičem, sicer predsednikom komisije DZ-ja za Slovence v zamejstvu in po svetu.

105 milijonov evrov iz schengenskih skladov
Vlada je obravnavala informacijo o implementaciji t. i. schengenskega vira - gre za koriščenje sredstev v višini 105 milijonov evrov, ki si jih je Slovenija za obdobje 2004-2006 zagotovila v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo. Sicer pa mora finančno ministrstvo, ki bo koordiniralo pripravo opisa sistemov upravljanja, nadzora in verificiranja v Sloveniji, ustrezna gradiva in indikativni program za leto 2004 Evropski komisiji posredovati do konca letošnjega maja.

O črpanju evropskih sredstev
Prav tako je vlada ugotovila, da se priprave za črpanje sredstev Evropske unije iz programov Interreg III uspešno končujejo. Javni agenciji RS-a za regionalni razvoj je vlada naložila, naj nadaljuje koordinacijo aktivnosti pri pripravi potrebnih dokumentov za obdobje od 2004 do 2006.

Za ugotovitev odgovornosti pri nakupu in prodaji elektrike
Vlada je sprejela stališče do poročila parlamentarne preiskovalne komisije za ugotovitev odgovornosti oseb in nosilcev javnih pooblastil glede nakupa in prodaje električne energije, zaradi česar naj bi bila domnevno povzročena škoda v sistemu slovenskega elektrogospodarstva. Stališče je sestavljeno iz dveh delov - prvi vsebuje opis osnovnih značilnosti delovanja elektroenergetskega sistema ter poudarja nerazumevanje in parcialni pogled komisije na problematiko, drugi pa vsebuje utemeljeno zavrnitev vseh ključnih trditev iz ugotovitev poročila, ki se neposredno nanašajo na delovanje vlade in njenih pristojnosti na tem področju.

Zakon o sistemu plač primeren
Vlada je ocenila, da je predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju primeren za usklajevanje z reprezentativnimi sindikati. Zato je svojo pogajalsko skupino pooblastila za pogajanja. Hkrati je notranjemu ministrstvu naložila, naj ji v treh tednih predloži usklajen predlog omenjene novele za nadaljnjo obravnavo v državnem zboru.

DZ še enkrat o Brezigarjevi
Vlada je tudi soglašala z mnenjem predsednika republike, da je Barbara Brezigar primerna kandidatka za slovensko predstavnico v Eurojustu. Zdaj bo o njenem imenovanju znova glasoval državni zbor.