Novosti glede devetletke naj bi zaživele v novem šolskem letu. Foto: RTV SLO
Novosti glede devetletke naj bi zaživele v novem šolskem letu. Foto: RTV SLO
Izpolnjen je še eden pogoj. Evro naj bi prevzeli 2007. Foto: European Community

Minister za šolstvo in šport Milan Zver je predlagal spremembe nivojskega pouka v zadnjih dveh razredih pri slovenskem in tujem jeziku in matematiki. Po novem bodo o načinu diferenciacije učencev v 8. in 9. razredu pri omenjenih predmetih in izvedbi pouka glede na zahtevnostno stopnjo odločale šole.

Minister bo septembra izmed obveznih predmetov v 8. in 9. razredu za državno preverjanje znanja določil največ štiri, marca pa bo potem izbral tretji predmet za končno zunanje preverjanje znanja. Letos bodo učenci testirali znanje o biologiji.

Minister Damijan podal odstopno izjavo? Več tukaj.
Šole bodo ne glede na izbrano diferenciacijo prejele enaka sredstva, s čimer se profesorji z oddelka za pedagogiko ne strinjajo. Opozarjajo tudi, da bodo morebitne spremembe povzročile neenakopraven položaj učencev z vidika doseganja učnih ciljev po šolah. Vlada je predstavila tudi predlog zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, s katerim želi doseči tesnejšo povezanost dela in izobraževanja. Kot je dejal šolski minister Zver, naj bi tako povečali stopnjo odzivnosti na trg dela.

Več sredstev za reforme
Ministrski zbor je nazadnje za obveščanje javnosti o vladnih reformah, ob že predvidenih 55 milijonih, namenil dodatnih 97 milijonov tolarjev.

Izpolnjen še eden od pogojev za evro
Sprejeli so tudi predlog novele zakona o Banki Slovenije. To je tudi eden od pogojev za prevzem evra, poleg konvergenčnih kriterijev, ki jih mora vsaka država izpolniti. Zakon so uskladili z določbami pogodbe o ustanovitvi Evropske skupnosti ter statutov Evropske centralne banke in sistema evropskih centralnih bank.