S sprejetjem zakona o bančništvu po nujnem postopku bi lahko NLB pravočasno izpeljal dokapitalizacijo, saj se mora skladno z zahtevami evropskega bančnega regulatorja EBA in Banke Slovenije dokapitalizirati najpozneje do 30. junija. Foto: BoBo
S sprejetjem zakona o bančništvu po nujnem postopku bi lahko NLB pravočasno izpeljal dokapitalizacijo, saj se mora skladno z zahtevami evropskega bančnega regulatorja EBA in Banke Slovenije dokapitalizirati najpozneje do 30. junija. Foto: BoBo
Janez Šušteršič
"Izdajo hibridnih instrumentov kot neko prehodno rešitev pri dokapitalizaciji bank dopušča tudi EBA," je povedal Šušteršič in napovedal, da bo prehodno obdobje trajalo najdlje do konca leta, drugo pa je stvar dogovora. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Ključna novost zakonske novele je odprava meje za vpis oziroma oblikovanje t. i. pogojnega kapitala, je po seji vlade pojasnil minister za finance Janez Šušteršič.

Vladi se mudi, saj se bo konec junija iztekel rok za dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke. Ker tujega vlagatelja ni, bo, kot kaže, na pomoč spet prihitela država. Po potrditvi sprememb na vladi naj bi te tudi v državnem zboru podprli po hitrem postopku brez posebne razprave.

Tudi za to se je vlada po besedah Šušteršiča odločila, da iz novele zakona umakne predlog o dvigu prevzemnega praga pri bankah na 50 odstotkov. "Prevzemni prag ostaja 33 odstotkov, omogoča pa se vpis pogojnega kapitala," je dejal.

Slovenske banke bi bile ene prvih
Banka naj bi svež kapital po noveli zakona lahko pridobila z izdajo posebnih obveznic, imenovanih CoCo. Če bi se slovenske banke odločile za dokapitalizacije z izdajo obveznic CoCo, bi bile med prvimi v Evropski uniji. Do zdaj se je namreč s tem povsem novim hibridnim instrumentom kapitalsko okrepilo le nekaj že sicer zelo dobro stoječih švicarskih bank.

Posebnost teh obveznic je, da se pod določenimi pogoji - npr. če kapital banke pade pod sedem odstotkov ali če nastopi neki določen datum - v banki samodejno preoblikujejo v lastniški kapital, torej delnice. To v praksi pomeni večje tveganje za vlagatelje, zato poznavalci razmer dvomijo o uspešnosti prodaje.
Za možnost izdaje omenjenih obveznic se je vlada odločila zaradi zaostrenih razmer na trgu in zato, ker se ji z morebitnimi vlagatelji v NLB (še) ni uspelo dogovoriti za nakup novoizdanih delnic banke.

Po Šušteršičevih besedah izdajo hibridnih instrumentov kot neko prehodno rešitev pri dokapitalizaciji bank dopušča tudi EBA, ki velja do konca letošnjega leta.

"Nekaj dogovorov z zasebnimi investitorji je"
"Če bo novelo potrdil tudi DZ, bo omogočena izdaja t. i. pogojno zamenljivih obveznic, s katerimi bi lahko pridobili dodatno prehodno obdobje, da v celoti zaključimo zgodbo z iskanjem zasebnih investitorjev," je dejal finančni minister.
Ob tem je dodal, da pogovori z EBRD-jem potekajo, da pa so jih zaradi nekaj odprtih vprašanj, ki jim jih do zdaj ni uspelo doreči, nekoliko upočasnili.
O odkupu obveznic CoCo se je vlada po Šušteršičevih besedah pogovarjala tudi z belgijskim KBC-jem, več ni želel razkriti. Na vprašanje, ali je med kupci obveznic CoCo lahko poleg obstoječih lastnikov še kdo, pa je dejal, da je to stvar dogovora.
Glede sodelovanja zasebnih vlagateljev pri dokapitalizaciji NLB-ja nekaj dogovorov po ministrovih besedah je. "Pričakujemo, da bodo tekom naslednjega tedna ali tekom dveh tednov te dogovore predstavili," je zatrdil.
Novih dolgov države za NLB ne bo
Poudaril je tudi, da se država z nakupom teh obveznic ne bo dodatno zadolžila. "Mogoče bo uporabiti sredstva, ki so že v bankah, torej zadolževanje, ki je bilo v preteklih letih že narejeno. To ne bo pomenilo novega zadolževanja države," je zatrdil minister. Vlada se tudi ni odločila zvišati prevzemnega praga pri bankah na 50 odstotkov. Ta tako ostaja pri 33 odstotkih.

Vlada je poleg tega AUKN-ju odobrila, da na skupščini NKBM-ja podpre vpis dodatnega kapitala in odprodajo nestrateških naložb. "S tem lahko v zahtevanem času ta banka pridobi dodatni kapital," meni minister. Vlada je soglašala, da zdajšnji nadzorni svet in uprava banke ne dobita razrešnice, in predlagala pregled revizij iz preteklih let.

"DZ naj vladi omogoči neposredno upravljanje NLB-ja"
Državnemu zboru je vlada predlagala naj pooblasti vlado, da lahko neposredno sodeluje na skupščinah in pri odločanju o dokapitalizacijah obeh največjih bank. Minister je tu spomnil, da so se zaradi neusklajenosti AUKN-ja in vlade pojavljale težave, česar tokrat pri dokapitalizaciji NLB-ja in NKBM-a ne želijo tvegati.

Vlada predlaga hitrejše zviševanje cen cigaret
Vlada je sprejela tudi predlog novele zakona o trošarinah, s katero se bo pospešilo načrtovano zvišanje trošarin za cigarete. Namesto oktobra se bodo cigarete podražile že s 1. julijem, trošarine pa se bodo postopno zviševale še naprej.

Od zvišanja trošarin si vlada obeta dodatne štiri milijone evrov proračunskih prihodkov letos in še osem milijonov evrov v letu 2013. "Izkušnje kažejo, da takšno postopno zviševanje trošarin ne vpliva bistveno na prodajne količine," je dejal Šušteršič in dodal, da vlada hiti, ker se bliža turistična sezona, velik del cigaret pa pri nas pokupijo tujci iz držav, kjer so cigarete dražje.

Vlada se je seznanila še s poročilom o poteku projekta elektronskega cestninskega sistema za tovorna vozila, težja od 3,5 tone, ter zadolžila ministrstvo za infrastrukturo in prostor za nadzor vseh postopkov, ki jih bo Dars izvajal za vzpostavitev tega sistema.