Predstavnice in predstavniki Inštituta 8. marec ob vložitvi skoraj 15.000 overjenih podpisov v podporo njihovemu predlogu zakona. Foto: Inštitut 8. marec/Varja Jovanovič
Predstavnice in predstavniki Inštituta 8. marec ob vložitvi skoraj 15.000 overjenih podpisov v podporo njihovemu predlogu zakona. Foto: Inštitut 8. marec/Varja Jovanovič

"V Inštitutu 8. marec računamo na podporo celotne koalicije, tako na odboru kot tudi na obravnavi v državnem zboru, saj so to obljubili, že preden so bili izvoljeni in so se k temu zavezali tudi v koalicijski pogodbi," so v četrtkovem sporočilu za javnosti navedli besede članice Inštituta 8. marec Kristine Krajnc. Vlada je na seji sklenila, da zakon podpira in se z njegovimi cilji strinja, saj predlagani zakonodajni ukrepi zagotavljajo in uresničujejo temeljna ustavna načela. Zakon bo pristojni odbor DZ-ja obravnaval v torek.

Sorodna novica 8. marec vložil zakon, s katerim želi odpraviti enajst škodljivih zakonskih določb

Zakonodajno-pravna služba DZ-ja je podala vrsto pripomb na posamične novele zakonov in mnenje, da naslov zakona ne odraža bistva vsebine zakona, temveč izraža predlagateljevo subjektivno oceno, zato bi ga bilo treba ustrezno prilagoditi. Ob tem služba meni, da noveliranje več zakonov v okviru enega zakona v tem primeru ni utemeljeno, zato predlaga, naj se hkrati novelira vsak zakon posebej.

Predlog je v četrtek obravnavala komisija državnega sveta za državno ureditev, ki pa je nanj podala negativno mnenje. Proti je glasovalo vseh pet svetnikov Marjan Maučec, Milan Ozimič, Željko Vogrin, Marko Zidanšek in Rajko Fajt, so dodatno pojasnili na inštitutu. Kljub negativnemu mnenju svetnikov pa v Inštitutu 8. marec verjamejo, da bo predlog zakona v prihodnjem tednu sprejet, "saj so se seje udeležile tudi nekatere predstavnice ministrstva za finance in državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Tina Heferle, ki so predlogu zakona podale ustno podporo in zagotovilo, da bo vlada v kratkem podala pozitivno mnenje na predlog zakona".

Inštitut aprila zbral skoraj 15.000 podpisov v podporo predlogu

Inštitut 8. marec je 5000 podpisov, potrebnih za začetek zakonodajnega postopka, zbral že prvi dan. Konec aprila so nato predstavnice in predstavniki inštituta v DZ vložili skoraj 15.000 overjenih podpisov podpore predlogu zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države. Vanj so vključili enajst zakonov, spremenjenih pod vlado Janeza Janše. V preteklo stanje vračajo ureditve na področju sestave svetov izobraževalnih zavodov, kadriranja v policiji in izključevanja nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z varstvom narave, iz postopkov obravnave okoljske problematike.

Zakon ukinja pravno podlago za vstop podjetja Uber, zmanjšuje vpliv odločanja kulturnega ministra na področju kulturnih programskih in projektnih razpisih in povečuje vpliv strokovnih komisij, ukinja posege v neodvisnost državnih tožilcev in tožilk ter za tuje študente umika pogoj, da potrebujejo za študij v Sloveniji na računu 5000 evrov.