Foto: Inštitut 8. marec/ Varja Jovanovič
Foto: Inštitut 8. marec/ Varja Jovanovič

Alenka Kreč Bricelj je povedala, da so v Inštitutu 8. marec vzpostavili močno skupnost: "To je bila najlepša kampanja, ker je bila kampanja ljudi. Ljudi, ki so šli na ulice mest in vasi, delili rože, zbirali podpise na upravnih enotah in se povezali v skupnost. Z avtobusom smo skupaj prekrižarili vso Slovenijo. Krasni ljudje so bili povsod, od Lendave do Ilirske Bistrice, od Jesenic do Brežic, in vsi so se odločili, da imajo moč. Moč, ki se kaže v zbranih podpisih in množični udeležbi na volitvah."

S predlogom zakona, ki so ga vložili v DZ, pa želijo odpraviti enajst škodljivih zakonskih določb, ki jih je sprejela vlada Janeza Janša.

"Potreba po tem zakonu je nastala zaradi motnje v demokratičnem procesu v zadnjih dveh letih. S predlogom zakona odpravljamo novele, ki so jim nasprotovali stroka, naslovniki predpisov in širša javnost. Zakon vključuje onemogočanje vstopa podjetja Uber v Slovenijo, zmanjševanje vpliva lokalne politike v šolah in vrtcih, preprečevanje politizacije policije, omogočanje naravovarstva naravovarstvenim organizacijam, omejevanje ministra za kulturo pri samovoljnem podeljevanju javnih sredstev in drugo," je poudarila Kristina Krajnc.

Predlog zakona so ob začetku zbiranja poslali vsem političnim strankam, podporo pa so mu izrazili v Levici, Stranki Alenke Bratušek, Listi Marjana Šarca, Socialnih demokratih, Gibanju Svoboda in Piratih. "Veseli nas, da imajo stranke, ki so zakonu izrazile podporo, po včerajšnjih volitvah v Državnem zboru večino. Upamo, da bo predlog zakona prva stvar, ki jo bo nova zasedba v državnem zboru obravnavala," je dejala Tina Tomšič.

Glede na izide volitev pričakujejo, da se bo to tudi zgodilo. "Veseli smo, da se je Stranka Gibanje Svoboda zavezala, da bo podprla naš zakon, saj bodo le tako nemudoma odpravljeni slabi ukrepi pretekle vlade. Nova oblast se tako s popravljanjem napak prejšnje ne bo ukvarjala celoten mandat. Upamo, da bo tudi vnaprej sodelovanje s civilno družbo uspešno," je pojasnila Tija Jakič.

Zakon proti škodljivim ukrepom oblasti