Na čelu Darsa bo Rajka Siročiča zamenjal Tomislav Nemec. Foto: www.dars.si
Na čelu Darsa bo Rajka Siročiča zamenjal Tomislav Nemec. Foto: www.dars.si
Predlagane nove kazni v cestnem prometu
Vlada razrešila Siročiča

Na predlog ministra za promet Radovana Žerjava je razrešila tudi člana uprave Abdona Peklaja. V upravi bodo po novem poleg Nemca še Žan Jan Oplotnik, ki bo podpredsednik uprave, Boštjan Rigler, župan občine Škofljica, ter dozdajšnji član Aleš Hojs. Vsi so bili na položaj imenovani za petletno mandatno dobo.

Zamenjava pričakovana, uradni razlogi neznani
Zamenjava uprave Darsa je bila pričakovana, uradni razlogi zanjo pa niso znani. Novi minister za promet je pred kratkim dejal, da se je uprava znašla pod pritiski medijev in javnosti ter da želi z zamenjavo njenih članov preprečiti morebitne nepremišljene poteze dozdajšnje uprave.

Neuradno naj bi bile zamenjave povezane z velikimi podražitvami avtocestnega programa, na kar naj bi z dopolnili k pogodbam vplivala nekatera gradbena podjetja. Predsednik nadzornega sveta Darsa Franci Slak je sicer to odločno zanikal.

Vlada za strožje kazni za divjake na cestah
Vlada je potrdila predlog novele zakona o varnosti cestnega prometa, ki uvaja strožje kazni za najhujše prekrške. Temeljni namen novele, ki jo bo vlada v državni zbor poslala še letos, je zmanjšanje števila smrti na cestah.

Glede na predlog se bodo zmanjšale globe za kršitve, ki niso v vzročni zvezi z najhujšimi prometnimi nesrečami, medtem ko se bo za najhujše prekrške zaostrilo kaznovanje s povečanjem glob in števila kazenskih točk.

Dobili naj bi tudi nova vozniška dovoljenja, ki bodo usklajena s predpisi Evropske unije. Izdajati naj bi jih začeli najpozneje 1. septembra prihodnje leto, vsa vozniška dovoljenja v obtoku pa naj bi nadomestili z novimi v desetih letih.

Spremenjen program prodaje Nove KBM
Ministri so sprejeli tudi nekatere spremembe pri prodaji delnic Nove kreditne banke Maribor fizičnim osebam, s čimer želijo doseči stabilno ceno delnice po uvrstitvi na borzo in zagotoviti pozitiven vpliv na razvoj kapitalskih trgov.

Vlagatelji bodo po novem za vsakih deset delnic Nove KBM, ki jih bodo kupili v prvi fazi prodaje in jih obdržali določen čas, lahko v drugi fazi pod ugodnejšimi pogoji kupili dodatno eno delnico, je povedal finančni minister Andrej Bajuk. Po Bajukovih besedah bo tako mogoče zagotoviti večjo razpršenost lastništva ter večje sodelovanje fizičnih oseb.

Predlagane nove kazni v cestnem prometu
Vlada razrešila Siročiča