Poškodbe na službenem avtomobilu Igorja Velova. Foto: Televizija Slovenija/Silvo Plavec
Poškodbe na službenem avtomobilu Igorja Velova. Foto: Televizija Slovenija/Silvo Plavec

Velova je vlada za direktorja AVP-ja imenovala 12. februarja 2015, petletni mandat pa je nastopil dan pozneje. Z razrešitvijo se tako njegovo vodenje agencije končuje predčasno.

Policija preiskuje okoliščine poškodbe vozila direktorja AVP-ja Velova

Kot je znano, je razrešitev Velova vladi v četrtek predlagal svet AVP-ja, ker članom sveta ni ustrezno pojasnil dogodka, povezanega s poškodbo službenega avtomobila, ki ga je imel v stalni uporabi. Svetu agencije je namreč po besedah predsednika Jureta Prestorja tik pred četrtkovo izredno sejo sporočil le, da z njegovim ravnanjem ni bilo nič narobe.

V torek so namreč v Stražišču opazili parkiran avtomobil agencije, ki naj bi ga vozil Velov, z vidnimi poškodbami. Policija v postopku ni odkrila nepravilnosti, so pa mediji objavili izjave dveh anonimnih prič, ki sta navajali, da ni dvoma, da je bil Velov za volanom opit. Velov dogodka še ni javno pojasnil.

Svet AVP-ja je ocenil, da takšno ravnanje direktorja močno škodi ugledu agencije. O zadevi so se posvetovali tudi s pravno službo in ugotovili, da se "v primeru, ko je ugled agencije okrnjen, smatra, da je direktor kršil svojo dolžnost vestnega opravljanja svojega dela".

Velov dogodka še ni pojasnil. Foto: BoBo
Velov dogodka še ni pojasnil. Foto: BoBo

Vlada je danes tudi sledila predlogu sveta agencije za varnost prometa, naj na čelo agencije začasno imenuje Marinkovo. Na dopisni seji je vlada izdala odločbo, s katero je Marinkovo imenovala z v. d. direktorja AVP-ja do imenovanja direktorja po izvedenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oziroma najdlje do 24. novembra.

Avto Igorja Velova po do zdaj zbranih podatkih ni bil udeležen v nesreči

Po mnenju sveta Marinkova izpolnjuje vse z zakonom predpisane pogoje, je tudi strokovnjakinja s področja varnosti cestnega prometa ter soavtorica nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013–2022 ter drugih s prometno varnostjo povezanih strategij.
Na agenciji je zaposlena kot vodja sektorja za razvoj in koordinacijo varnosti prometa, predtem pa je delovala pod okriljem ministrstva za promet.

Vlada razrešila direktorja AVP-ja