Slovenska vojska. Foto: BoBo
Slovenska vojska. Foto: BoBo

Investicije so predvidene s splošnim dolgoročnim programom opremljanja in razvoja Slovenske vojske (SV) ter srednjeročnim obrambnim programom, je vlada sklenila na dopisni seji.

Za navedene investicije je zaradi zahtevnih vojaških sistemov predviden dobavni rok tudi 18 mesecev in več od datuma podpisa pogodbe. Poleg tega so predvidene dobave zaradi večjih vrednosti projekta in dinamike proizvodnje praviloma razdeljene v daljše časovno obdobje (dve ali tri leta od prve dobave), saj celotne investicije ni mogoče finančno izvesti v enem proračunskem letu, so zapisali v uradu vlade za komuniciranje.

Trenutno veljavna resolucija določa vizijo razvoja, raven ambicij, dolgoročne cilje in prioritete razvoja ter modernizacijo SV v obdobju do leta 2025. Med drugim so v njej zapisani tudi ključni bojni sistemi in vojaška oprema, ki jo je treba nabaviti za izvajanja nalog Slovenske vojske.

Ustavno sodišče zadržalo investicije

Sorodna novica Ustavno sodišče začasno ustavilo nabave opreme za Slovensko vojsko

Novembra lani je sicer DZ sprejel zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski, ki v šestletnem obdobju predvideva za 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške naložbe. A je konec januarja ustavno sodišče izvajanje zakonske podlage za dolgoročnejše vojaške investicije začasno zadržalo. Napovedalo je, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno, a odločitev ustavnih sodnikov še ni znana.

Spremembe zakona o izvrševanju proračunov prinašajo tudi možnost zaposlovanja v tistih primerih, kadar se sredstva za plače zaposlenih zagotavljajo iz tržne dejavnosti, sredstev raziskovalnih projektov in programov ter sredstev za projekte in programe, namenjene za internacionalizacijo in kakovost v izobraževanju in znanosti. To pomeni, da se sredstva za plače za zaposlene, ki bodo naloge opravljali na navedenih projektih in programih, ne zagotavljajo iz proračuna države, so še navedli.