Po besedah načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša ocena pripravljenosti SV za lani ne bo nič drugačna kot zadnjih nekaj let, saj veliko meril ni izpolnjenih. Foto: BoBo
Po besedah načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša ocena pripravljenosti SV za lani ne bo nič drugačna kot zadnjih nekaj let, saj veliko meril ni izpolnjenih. Foto: BoBo

Lani je bilo po besedah načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša "veliko načrtovanega in malo izvedenega", predvsem zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19, ki je v SV krojila vsakodnevno usposabljanje in delovanje. Kljub temu pa so opravili veliko zadolžitev v podporo civilni zaščiti pri obvladovanju epidemije, pomagali policiji pri nadzoru državne meje ter opravljali helikopterska reševanja v gorah, je naštel Glavaš.

Predvsem pa je po njegovih besedah pomembno, da so uredili status vojakov po 45. letu, čemur so sledili boljši rezultati pri pridobivanju kadrov. Navsezadnje so pokrili tudi vse misije in operacije v tujini in kljub protikoronskim ukrepom izvedli vrsto vojaških vaj, je dodal.
Ocena pripravljenosti SV za lani po njegovih besedah ne bo nič drugačna kot zadnjih nekaj let, saj veliko meril ni izpolnjenih. V SV sicer trenutno pripravljajo končno poročilo, ki ga bodo predsedniku republike Borutu Pahorju predali konec marca ali na začetku aprila.

Tonin: Uspeli smo obrniti negativni kadrovski trend v Slovenski vojski

Letos pa SV čaka veliko nalog, pri čemer Glavaš upa, da jih bodo zaradi epidemije lahko izvedli. Med drugim načrtujejo prilagoditev obsega in strukture SV, ena od prioritet pa je tudi preoblikovanje strokovnega vojaškega izobraževanja. V kratkem bodo tako začeli višjo podčastniško šolo, pred njimi pa je tudi projekt vključevanja častnikov na nekoliko drugačen način.

Tudi poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc je dejal, da bo letošnje leto za SV zelo naporno, saj načrtujejo opazno več dejavnosti kot lani. Prioritetna naloga pa bo po njegovih besedah utrjevanje in graditev enotnosti sil SV. "Samo trdna in enotna Slovenska vojska z visoko bojno moralo, pripadnostjo in predanostjo je lahko garant, da bomo tako v vojni kot v miru izvedli svoje poslanstvo," je poudaril.

Ključne naloge za Slovensko vojsko letos bodo mednarodne misije in sodelovanje s policijo pri varovanju državne meje. Foto: BoBo
Ključne naloge za Slovensko vojsko letos bodo mednarodne misije in sodelovanje s policijo pri varovanju državne meje. Foto: BoBo

Pripravljajo "zelo atraktivno" krajše prostovoljno služenje vojaškega roka

Zelo pomembna je po njegovih besedah tudi implementacija enovitega vstopa v SV. Ker je najbolj pereča težava v SV pomanjkanje kadra in so lani uspeli ustaviti negativne trende, bodo letos stanje začeli reševati z večjim prilivom in zmanjšanjem odhodov iz SV. Po Škerbinčevih besedah pripravljajo "zelo atraktivno" krajše prostovoljno služenje vojaškega roka, ki bo trajalo le pet tednov, kot oblika prostovoljne rezerve pa 11 tednov.

Ključne naloge pa bodo mednarodne misije in sodelovanje s policijo pri varovanju državne meje, je še dejal Škerbinc. SV bo sodeloval tudi na 76 dogodkih s področja usposabljanja, med njimi bo tudi 21 vojaških vaj v Sloveniji in 28 drugih državah.

Ustavno sodišče začasno ustavilo nabave opreme za Slovensko vojsko

Kot posebej pomembni je Škerbinc poudaril dve vojaški vaji; serijo vaj Defender Europe 21 ter vajo zaščite, reševanja in pomoči ter vojaške mobilnosti DRM2EX21. Prva je največja vaja v Evropi in odraža Natov pristop obrambe in zavračanja, je pojasnil Škerbinc, potekala pa bo maja in junija. Kot je dodal, je Slovenija za zavezništvo še posebej pomembna glede na njen geopolitični položaj.

Poudaril je tudi vajo DRM2EX21, ki bo potekala oktobra in jo Slovenija gosti v podporo predsedovanju Svetu EU-ja. Kot je še dejal, je udeležbo do zdaj potrdilo že 18 držav, na vaji pa pričakujejo med 600 in 1000 udeleženci. "Smo prva država, ki je povezala predsedovanje Svetu EU-ja z izvedbo vojaške vaje," je ob tem poudaril Škerbinc.

V SV sicer načrte prilagajajo protikoronskim ukrepom, tako so vse vaje pod določenimi pogoji izvedljive tudi v času trajanja epidemije.

Če pa bi se položaj tik pred katero izmed vaj drastično poslabšal, pa je predvidena tudi njena odpoved, je še pojasnil poveljnik sil SV.

Spregovoril je tudi o morebitnih posledicah epidemije na psihofizično pripravljenost pripadnikov SV. Prvi kazalnik bo test gibalnih sposobnosti, čeprav Glavaš opaznega padca psihofizične pripravljenosti ne pričakuje.

Slovenske vojake čaka tudi velika mednarodna vaja v času predsedovanja Slovenije EU-ju