Po usklajevanjih v preteklem tednu je bilo jasno sporočeno, da ni za nikogar sprejemljivo, če bi plačni del kolektivne pogodbe prenesli v zakon. Ker bi v tem primeru o stavki razmišljali vsi javni uslužbenci, je vlada poskušala najmanj konfliktno rešitev, pravi Pavlinič Krebsova. Foto: BoBo
Po usklajevanjih v preteklem tednu je bilo jasno sporočeno, da ni za nikogar sprejemljivo, če bi plačni del kolektivne pogodbe prenesli v zakon. Ker bi v tem primeru o stavki razmišljali vsi javni uslužbenci, je vlada poskušala najmanj konfliktno rešitev, pravi Pavlinič Krebsova. Foto: BoBo
Irma Pavlinič Krebs
Kot je poudarila ministrica, ne posegajo v kolektivno pogodbo za javni sektor, določajo pa pravno in dejansko korekten način ugotavljanja volje večine javnih uslužbencev. Nikakor tudi ne posegajo v sindikalno organiziranost, omogočajo pa nadaljevanje socialnega dialoga, je poudarila. Foto: MMC RTV SLO
Nad plače v javnem sektorju z novim manevrom

Aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovor, ki bi določala vzdržno politiko na področju plač v javnem sektorju, je v ponedeljek podpisalo šest od 29 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je že pred tem napovedala, da bo vlada plačno politiko uredila s posebno novelo zakona, če za podpis aneksa ne bo pridobila potrebne večine reprezentativnih sindikatov.

Novelo pošilja v DZ po nujnem postopku
A ker so v tem primeru napovedali stavko tudi sinidkati, ki so aneks že podpisali, je vlada zdaj ubrala drugačno pot. Državnemu zboru bo predlagala, da po nujnem postopku sprejme novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katero bi omogočili, da bi kolektivna pogodba in njene spremembe lahko veljale tudi, če jih ne podpiše večina reprezentativnih sindikatov, ampak manjše število sindikatov iz vsaj štirih različnih dejavnosti, katerih članstvo presega 40 odstotkov vseh zaposlenih v javnem sektorju.

"S tem bomo lahko dosegli, da bo tudi večina lahko preglasila glasove manjšine. Današnja ureditev žal omogoča, da manjšina lahko preglasi večino javnih uslužbencev, kar se nam je žal v primeru pogajanj ob zadnjem predlogu tudi zgodilo," je pojasnila Pavlinič Krebsova. Zakonske spremembe ne bodo veljale za nazaj, zato bodo vse sindikate po uveljavitvi zakona ponovno pozvali k podpisu aneksa in dogovora, ki predvidevata zamrznitev plač v javnem sektorju.

V MMC-jevi klepetalnici smo gostili vodjo pogajalske skupine večine sindikatov javnega sektorja Janeza Posedija. Dejal je, da se bodo zdaj obrnili na poslance in da upajo, da bodo ti glasovali na podlagi argumentov ter po svoji vesti. Več preberite tukaj.

Za ministrico dodatna sredstva nesprejemljiva
Kompromisa med vlado in predstavniki sindikatov javnega sektorja niso našli niti v ponedeljkovem vnovičnem šesturnem iskanju rešitve. Aneks h kolektivni pogodbi, s katerim želi vlada za dve leti zamrzniti usklajevanje, napredovanje in rast plač, je namreč podpisalo le pet sindikatov Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) pod vodstvom Branimirja Štruklja in eden iz skupine sindikatov pod vodstvom Janeza Posedija.

V Posedijevi skupini bi želeli ohraniti vsaj minimalno dinamiko odprave plačnih nesorazmerij. A kot je povedala ministrica za javno upravo, bi to ob hkratnem nesprejemanju kakršnega koli znižanja plač pomenilo zahtevo po dodatnih sredstvih. Ministrica je še dejala, da ji je žal, da pojasnila o zahtevni javnofinančni situaciji za del sindikatov znova niso bila prepričljiva.

Nad plače v javnem sektorju z novim manevrom