"Sicer pa smo lani jeseni predlagali valdi, da naj naredi spisek, kje in koliko se bo odpuščalo, ko so nam grozili z 10-odstotnim zmanjševanjem zaposlenih. Po polurni prekinitvi so predlog umaknili, saj gre za pavšalno blebetanje, resnih analiz, ki pa jih zahtevamo, pa ni od nikoder. Tudi na zahteve, da je treba posodobiti način kadrovanja (zaposlovanja), do danes ni bilo odgovora," pravi Posedi. Foto: MMC RTV SLO
Posedi za MMC: Računamo na zdravo pamet poslancev

Potem ko je aneks h kolektivni pogodbi, s katerim želi vlada za dve leti zamrzniti usklajevanje, napredovanja in rast plač, podpisalo le pet sindikatov KSJS-ja in eden iz skupine Posedijevih sindikatov, stavka, napovedana za 27. september, še vedno visi v zraku. "Sindikati nismo odgovorni za poslovanje države. Ne razumemo, zakaj je nesposobnost vlade, da ureja vprašanja, za katera je zadolžena, zdaj breme, ki ga moramo nositi javni uslužbenci," poudarja Posedi, vodja skupine 22 sindikatov javnega sektorja.

Amerika še ne razmišlja o varčevanju
V MMC-jevi klepetalnici je zatrdil, da so sindikati pripravljeni nositi vsako breme gospodarske krize, ki bo pravično porazdeljeno. "Sam žal nisem imel možnosti prispevati k nastanku in poglabljanju krize, zato je tudi neodgovorno pričakovati, da jo lahko rešujem," je dodal. Opozoril je tudi na različne koncepte prebijanja iz krize, saj po njegovih besedah ZDA na primer še ne razmišljajo o varčevanju.

V vladni način varčevanja v javnem sektorju je torej privolilo le pet sindikatov Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) pod vodstvom Branimirja Štruklja in eden iz Posedijeve skupine. "Očitno so oni kupili argument, da bodo delavci Preventa imeli delo, če mi ne dobimo plač, ki nam pripadajo," je to komentiral Posedi.

Celoten klepet preberite tukaj. V pripetem videoposnetku pa lahko prisluhnete, kako bo Posedijeva skupina ravnala v prihodnje.

Zdaj se bodo obrnili na poslance
Njegova skupina se bo zdaj obrnila na poslance, ker vlada ne sprejema zakonov, ampak bo zakon, ki bo posegel v plačni sistem, morala v potrditev predlagati državnemu zboru. "Upam, da se poslanci zavedajo svoje odgovornosti in se bodo odločali po svoji vesti na podlagi argumentov." Posedi je povedal še, da sistematično spremljajo, kakšna je odločitev posamezne poslanke ali poslanca pri glasovanju. Politična odgovornost poslancev je namreč po njegovem prepričanju večja od odgovornosti vlade.

Posedi za MMC: Računamo na zdravo pamet poslancev