Vlada je STA-ju vendarle poplačala zaostale obveznosti. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Vlada je STA-ju vendarle poplačala zaostale obveznosti. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Slovenska tiskovna agencija je od vlade vendarle prejela zaostale obveznosti, kar zaposleni na STA-ju sprejemajo "z olajšanjem". Obenem pa vlado pozivajo k zagotovitvi financiranja v letošnjem letu brez nadaljnjih pogojevanj. "Financiranje javne službe STA-ja namreč ne more biti začasna rešitev, pač pa je zakonska obveza vlade," so poudarili.

Glede na to, da je nadzorni svet STA-ja sprejel poslovni načrt družbe za leto 2021 in ga posredoval vladi, je izpolnjena zakonska podlaga za financiranje javne službe v letošnjem letu. "V STA-ju pričakujemo, da bo vlada v prihodnje spoštovala zakonodajo in izpolnjevala svoje obveznosti, tako kot STA že skoraj 30 let opravlja svojo obveznost javnega obveščanja," so poudarili.

"Majhen, a pomemben korak po hitri evropski reakciji"

V Sindikatu novinarjev Slovenije pozdravljajo odločitev Ukoma, da je poplačal zapadle obveznosti do STA-ja. Obenem pričakujejo, da bo Urad vlade za komuniciranje takoj pristopil k ureditvi financiranja javne službe v letu 2021. V Društvu novinarjev Slovenije pa so potezo označili kot "majhen, a pomemben korak po hitri evropski reakciji".

Kot so še navedli, je neodvisnost nacionalne tiskovne agencije zagotovljena z zakonom o STA-ja, uveljavljenim leta 2011, s katerim je Slovenija tedaj status agencije uredila v skladu s sodobnimi normami.

Urad vlade za komuniciranje je dopoldne sporočil, da je vlada na podlagi sporočila evropske komisarke Margrethe Vestager začasno odobrila izplačilo STA-ju v okviru določb sedmega protikoronskega zakona. Kot so navedli, namreč sporočilo Vestagerjeve "nakazuje možnost pozitivne odločitve Evropske komisije glede nakazila državne pomoči za STA".

Odziv evropskih komisark

Evropski komisarki za konkurenco Margrethe Vestager ter za vrednote in preglednost Vera Jourova sta namreč v odgovoru na pismo STA-ja glede financiranja v torek poudarili, da so slovenske oblasti same pristojne za preverjanje pravil in izvrševanje državne pomoči Slovenski tiskovni agenciji brez odobritve Evopske komisije, kar počnejo že skoraj deset let.

Dodatna presoja Evropske komisije v skladu z odločitvijo komisije iz leta 2011 o nadomestilih za javni servis tistim, ki izvajajo storitve splošnega gospodarskega interesa, ni potrebna, če letni znesek pomoči ne presega 15 milijonov evrov, še piše v pismu predstavnikom STA-ja, pod katerim sta podpisani komisarki. "V luči nujnosti financiranja tako slovenske oblasti lahko odobrijo pomoč brez vnaprejšnjega obveščanja komisije," je zapisano.

"Službe generalnega direktorata komisije za konkurenčnost so slovenske oblasti že opozorile na to dejstvo," sta še poudarili Vestagerjeva, ki je tudi izvršna podpredsednica Evropske komisije, in Jourova, ki je tudi podpredsednica komisije.

Evropski komisarki za konkurenco ter za vrednote in preglednost sta v odgovoru na pismo STA-ja glede financiranja v torek poudarili, da so slovenske oblasti same pristojne za izvrševanje državne pomoči STA-ju brez odobritve Evopske komisije. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Evropski komisarki za konkurenco ter za vrednote in preglednost sta v odgovoru na pismo STA-ja glede financiranja v torek poudarili, da so slovenske oblasti same pristojne za izvrševanje državne pomoči STA-ju brez odobritve Evopske komisije. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

"Komisija se tudi zaveda in podpira pomembno vlogo neodvisnih tiskovnih agencij za medijsko okolje," sta zapisali. "Iz tega razloga lahko države članice, če želijo, v skladu s pravili EU-ja o državnih pomočeh podpirajo tiskovne agencije kot subjekte, ki izvajajo službo splošnega gospodarskega interesa," sta pojasnili.

"Naj spomniva, da je Slovenija vseskozi financirala STA, ne da bi zaprosila Evropsko komisijo za odobritev državne pomoči," še piše v pismu predstavnikom STA-ja. V njem sta komisarki pojasnili, da državam to omogoča odločitev Evropske komisije iz leta 2011 o storitvah splošnega gospodarskega interesa.

Spomnili sta še, da sta svoboda in pluralizem medijev zapisana tudi v Evropski listini o temeljnih pravicah. Poudarili sta, da je ob pandemiji covida-19 komisija pozvala države članice, naj posebno pozornost namenijo podpori medijev na način, ki spoštuje in spodbuja neodvisnost, svobodo in pluralizem medijev.

"Razmere v Sloveniji in drugih članicah Unije bova še naprej pozorno spremljali," sta še napovedali Vestagerjeva in Jourova.

EANA: To so odlične novice

Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA) je pozdravilo odločitev slovenske vlade. Odlične novice iz Slovenije za našo članico, so zapisali na Twitterju.

EANA, ki združuje 32 evropskih tiskovnih agencij, med njimi francosko AFP in nemško DPA, se je decembra lani pridružila pozivu komisarke Sveta Evrope za človekove pravice Dunje Mijatović, naj vlada nemudoma zagotovi financiranje STA-ja. Vlado je združenje tudi pozvalo, naj neha izvajati pritisk na STA. V torek je združenje opozorilo, da je vladno neupoštevanje zakona o STA-ju poraz pravne države.

Zaplet, ki traja več kot mesec dni

Sorodna novica Veselinovič: "Gre za popolno reinterpretacijo določil zakona o STA." Urbanija: "Ne dobimo podatkov."

DZ je konec decembra na predlog stranke SMC sprejel dopolnilo k sedmemu protikoronskemu svežnju, ki določa, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona konec decembra izplačajo vse zaostale obveznosti do STA-ja za opravljanje javne službe in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA-jem, financira opravljanje javne službe STA-ja na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

Ukom je nato prejšnji teden sporočil, da je financiranje STA-ja s sedmim protikoronskim svežnjem postalo neposredna zakonska obveznost, s tem se je odprlo vprašanje, ali je to skladno s pravili EU-ja o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči. Zagotovili so, da bo zakonsko določen znesek STA-ja nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje. Kot že navedeno, sta komisarki Vestagerjeva in Jourova pozitivno mnenje dali, in sicer do zneska 15 milijonov evrov.

Evropska komisija je po neuradnih informacijah slovenske oblasti pozvala k umiku notifikacije v povezavi s financiranjem STA-ja.

Manjka pogodba za letos

STA je bil brez sredstev države za opravljanje javne službe že 49. dan. Prav tako jim Ukom ni poravnal računov za opravljene storitve za potrebe vladne administracije po tržni pogodbi za zadnje tri mesece lanskega leta. Poleg tega ni pristopil k sklenitvi pogodbe za financiranje javne službe za letos.

Sorodna novica Zorčič: Zavlačevanje vlade v primeru STA-ja je nedopustno

Dogajanje so v SMC-ju obsodili. Podpredsednik stranke in predsednik DZ-ja Igor Zorčič je v sredo navedel, da je zavlačevanje vlade pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti nedopustno. Po njegovih besedah je vlada dolžna upoštevati voljo DZ-ja in se ne more sklicevati na soglasja institucij EU-ja.

Ministri iz vrst SMC-ja pa so v odgovorih za STA v sredo in danes navedli, da se predsednik SMC-ja in gospodarski minister Zdravko Počivalšek o tem pogovarja s predsednikom vlade, v primeru neuspešnega dialoga pa da bodo na vlado posredovali predlog gradiva za realizacijo in zahtevali obravnavo na vladi. Ob tem so poudarili, da vsaka demokratična država potrebuje dobro delujočo nacionalno tiskovno agencijo.

Tudi predsednik NSi-ja in obrambni minister Matej Tonin je v sredo sporočil, da si dejavno prizadeva, da bi zaplet s financiranjem Slovenske tiskovne agencije rešili "čim prej v korist obeh vpletenih strani". Podrobnosti ni navedel.