Dopolnilno zdravstveno zavarovanje vključuje kritje stroškov za številne zdravstvene storitve. Foto: MMC RTV SLO
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje vključuje kritje stroškov za številne zdravstvene storitve. Foto: MMC RTV SLO
Zdravstvena kartica
Zdravstveno kartico bo lahko nadomestila kar prilagojena osebna izkaznica. Foto: RTV SLO

Kot poroča Radio Slovenija, je ministrstvo za zdravje novelo že poslalo ekonomsko-socialnemu svetu, zajela pa bi kakih 65.000 zavarovancev z najnižjimi prejemki, ki jim bo premijo za dopolnilno zavarovanje pokrila država. Po besedah ministrice Zofije Mazej Kukovič bo ukrep stal okoli 10 milijonov evrov, na ministrstvu za zdravje pa poudarjajo, da so se zanj skupaj s socialnimi partnerji zavzemali že od leta 2005.

Podatke bo nosil čip na osebni izkaznici
Predlog predvideva tudi možnost zmanjševanja identifikacijskih dokumentov, kar pomeni, da bomo imeli lahko namesto na zdravstveni kartici vse podatke zapisane na posebnem čipu, vgrajenem v osebno izkaznico. Veljavne pa bodo seveda ostale tudi "stare" zdravstvene kartice.

Novela uvaja tudi nove kategorije zavarovancev, med drugim zapornike, mladostnike na prestajanju vzgojnega ukrepa in osebe na obveznem zdravljenju zaradi odvisnosti od alkohola in mamil.

Več pravic slepim in slabovidnim
Po novem naj bi bili do celovite rehabilitacije in zdravljenja upravičeni tudi slepi in slabovidni, uvaja pa se tudi pravica do nadomestila za nego otroka v rejništvu.

Prav tako so predvideni večja regulacija cen zdravil in pogajanja za ceno tehnično-zdravniških pripomočkov, po drugi strani pa novela povečuje vpliv vlade v organih upravljanja zdravstvene blagajne, kar ministrica Mazej Kukovičeva utemeljuje z odgovornostjo vlade do zdravstvene politike.