Dopolnjena predloga proračunov za 2013 in 2014 predvidevata višje prihodke ob enakem primanjkljaju. Foto: BoBo
Dopolnjena predloga proračunov za 2013 in 2014 predvidevata višje prihodke ob enakem primanjkljaju. Foto: BoBo

Pri sprejemanju predlogov so na vladi upoštevali predvsem nekatere organizacijske in projektne spremembe pri proračunskih uporabnikih. Ob tem pa je vlada zavrnila vseh sedem dopolnil, ki so jih na predlagana proračuna vložili poslanci državnega zbora.

Poleg upoštevanja sprememb pri proračunskih projektih so v dopolnjenih predlogih proračunov na vladi upoštevali tudi likvidnostne težave sodišč, ki so jim z dopolnitvami zagotovili sredstva za poslovanje v prihodnje.

Dopolnjeni predlog proračuna za 2013 sicer predvideva 8,6 milijarde evrov prihodkov in 9,6 milijarde evrov odhodkov. Za leto 2014 pa znašajo načrtovani prihodki 8,4 milijarde evrov pri 9,3 milijarde evrov odhodkov. Dopolnjena predloga proračunov bo zdaj obravnaval parlamentarni odbor za finance, pred dokončno potrditvijo dokumentov na plenarni seji.

Sicer pa je izpolnjevanje proračunskih ciljev odvisno tudi od sprejema pokojninske reforme in nekaterih drugih zakonov. Med njimi pa je tudi predlagani dvig DDV-ja na nekatere izdelke in storitve.