Vlada se zaveda, da je zakon o RTV Slovenija iz leta 2005 zastarel in ne podpira nujnih posodobitev in ustreznega razvoja javnega medijskega servisa. Foto: Televizija Slovenija
Vlada se zaveda, da je zakon o RTV Slovenija iz leta 2005 zastarel in ne podpira nujnih posodobitev in ustreznega razvoja javnega medijskega servisa. Foto: Televizija Slovenija

Po sestanku z vodstvom RTV Slovenija so z ministrstva za kulturo sporočili, da vlada ne more zagotoviti pričakovanih osmih milijonov evrov v obliki interventnih sredstev iz proračuna. Za nakopičene težave javnega zavoda RTV Slovenija je treba po besedah premierja Marjana Šarca in ministra za kulturo Zorana Pozniča poiskati celovite in predvsem dolgoročne rešitve, ki bodo zavodu zagotovile stabilnost in razvoj.

Tako premier kot minister sta poudarila, da je v času zmanjšanih možnosti za ohranjanje kakovostnih medijskih vsebin in profesionalnih standardov zavod izjemnega pomena za demokratično izmenjavo in participacijo, družbeno povezanost in kulturno ustvarjalnost, so sporočili z ministrstva. Kot izvajalec javne službe na področju medijev z dolgo tradicijo in pomembnim prispevkom k zagotavljanju demokratičnih, socialnih in kulturnih potreb prebivalcev, njenih manjšin ter Slovencev zunaj meja domovine ima RTV Slovenija zakonsko zagotovljeno institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost.

Zastareli zakon ne omogoča ustreznega razvoja

Zaradi finančnih težav, ki jih omenja generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, in drugih odprtih vprašanj, na katere je opozorila tudi razprava odbora DZ-ja za kulturo pretekli petek, se vlada zavzema za takojšnji začetek postopkov prenove zakona, ki ureja RTV Slovenija. Zakon iz leta 2005 je namreč zastarel in ne podpira nujnih posodobitev in ustreznega razvoja javnega medijskega servisa.

Zakonske spremembe bodo morale namreč nasloviti vprašanja financiranja in odgovornosti izvajanja javne službe ob ohranitvi avtonomije in neodvisnosti. V skladu z dogovorom, sprejetim na današnjem sestanku, bo posebna delovna skupina v sodelovanju s predstavniki javnega zavoda pripravila predloge strokovno utemeljenih sprememb zakona o RTV Slovenija, najprej členov oziroma poglavij, ki so temeljnega pomena za nadaljnje delovanje javnega medijskega servisa. Do tedaj pa bodo po pričakovanjih vlade organi vodenja, upravljanja in nadzora RTV Slovenija sledili načelom dobrega gospodarjenja, so še dodali na ministrstvu.