Organizacija zadnjih predčasnih volitev je stala 4.2 milijona evrov. Foto: BoBo
Organizacija zadnjih predčasnih volitev je stala 4.2 milijona evrov. Foto: BoBo

Upamo, da bodo morebitne predčasne volitve pripeljale do rezultata, ki bo omogočil koalicijo, ki bo prekinila politiko uničevanja pravne, socialne in ekonomsko uspešne države.

LDS
V stranki TRS se že pripravljajo na nove volitve. Foto: BoBo

Seveda računamo tudi na to, da bo po volitvah v državni zbor Slovenska nacionalna stranka ponovno parlamentarna stranka.

Zmago Jelinčič
Elena Pečarič meni, da se s predčasnimi volitvami ponuja priložnost za preporod nove družbe solidarnosti in vzajemnosti, aktivne soudeležbe pri oblikovanju družbeno političnega prostora. Foto: BoBo

Predvsem vemo, da lahko ponudimo konkretne odgovore na trenutno krizo politike z orodji neposredne demokracije, ki jih kot del globalnega Piratskega gibanja razvijamo in zagovarjamo. Posledično si želimo, da bi se volitev udeležilo veliko več novih volivcev, predvsem takšnih, ki ne marajo klasičnega političnega strankarstva.

Sašo Miklič, Piratska stranka

Predsednik vlade Janez Janša je zavrnil številne pozive k odstopu ali glasovanju o zaupnici. Tako naj bi bili edini možnosti za rešitev sedanje politične krize vložitev konstruktivne nezaupnice vladi ali pa nove predčasne volitve, ob katerih pa bi bilo po njegovem mnenju dobro spremeniti tudi volilni sistem, po možnosti v dvokrožnega večinskega.

Za spremembe volilnega sistema ni velike naklonjenosti. Prav tako je veliko dvomov glede predčasnih volitev, saj so bile zadnje volitve pred manj kot poldrugim letom. Zdi se, da so predčasnim volitvam trenutno najbolj naklonjene stranke, ki jim najbolje kažejo merilniki priljubljenosti v javnosti.

Predsednik SD-ja Igor Lukšič je, denimo, dejal, da so za državo edina možnost predčasne volitve, ki bi morale biti čim prej, zato da se "ta agonija" čim bolj skrajša. Ob tem ne gre prezreti tega, da javnomnenjske raziskave kažejo na volilno zmago Lukšičeve stranke.

Predčasne volitve na drugi strani pomenijo tudi precejšnje stroške tako za davkoplačevalce. Organizacija zadnjih državnozborskih volitev je po podatkih državne volilne komisije davkoplačevalce stala okoli 4,2 milijona evrov. Nekaj manj pa so za svoje kampanje zapravile politične stranke. Vsaj tiste, ki so se uvrstile v parlament in so po ugotovitvah časnika Finance bolj kot ne vse v rdečih številkah.

SDS je po poročanju Financ za zadnje volitve porabil 683.455 evrov, PS 598.183 evrov, DL 340.000 evrov, SLS 308.938 evrov, SD 284.922 evrov, DeSUS 252.620 evrov in NSi 203.511 evrov.

Kako so razpoložene neparlamentarne stranke
Na zadnjih državnozborskih volitvah so se iskali novi politični obrazi, vendar se je izmed novih strank v DZ uspelo prebiti le Virantovi Državljanski listi in Jankovićevi Pozitivni Sloveniji. Pred vrati parlamenta pa je ostalo kar 13 strank, med njimi tudi nekdanje parlamentarne stranke LDS, Zares in SNS.

Večino strank, ki se jim na zadnjih volitvah ni uspelo prebiti v DZ, smo povprašali, ali si same želijo predčasnih volitev oziroma ali si jih lahko privoščijo. Odgovore smo sicer dobili le od nekaterih.

SNS: predčasne volitve so slabe rešitev
"Predčasne volitve so po oceni Slovenske nacionalne stranke najslabša možna rešitev, tako kot so se za zelo slabo rešitev tudi izkazale predčasne volitve s konca leta 2011. Seveda pa ni nobenega dvoma, da se bo volitev Slovenska nacionalna stranka udeležila, kadar koli že bodo. In seveda računamo tudi na to, da bo po volitvah v državni zbor Slovenska nacionalna stranka spet parlamentarna stranka," je povedal Zmago Jelinčič.

Zadnja volilna kampanja je SNS stala nekaj več kot 50.000,00 evrov. Če bodo nove volitve, bo njihova volilna kampanja pač takšna, kot jo bodo lahko izpeljali.

LDS: Vse opcije so še odprte
"V LDS-u ocenjujemo, da okoliščine za predčasne volitve še niso nastopile, saj ni bil vložen ne predlog za zaupnico oz. konstruktivno nezaupnico. Če bodo navedene okoliščine nastopile, bomo na volitvah, tako kot vedno do zdaj, sodelovali. Upamo, da bodo morebitne predčasne volitve pripeljale do rezultata, ki bo omogočil koalicijo, ki bo prekinila politiko uničevanja pravne, socialne in ekonomsko uspešne države," pravijo v nekdaj najmočnejši slovenski stranki.

Za zadnjo volilno kampanjo leta 2011 je LDS namenil okoli 173.000 evrov. Nova volilna kampanja bi bila primerna njihovim finančnim zmožnostim.

Stranka za trajnostni razvoj Slovenije - TRS
V Stranki za trajnostni razvoj Slovenije – TRS-u, ki se na zadnjih volitvah se je 1.22 odstotka uvrstila na deseto mesto, za SNS in LDS, pravijo, da se na nove predčasne ali redne volitve pripravljajo že od volitev 2011 dalje.

"V Stranki za trajnostni razvoj Slovenije - TRS smo prepričani, da mora obstoječa vlada čim prej odstopiti. Prav tako se mora razpustiti državni zbor in se morajo čim prej razpisati predčasne volitve," pravijo v TRS-u, kjer so tudi optimistično razpoloženi, saj pričakujejo kar od 15 do 20 odstotkov glasov. Njihova zadnja volilna kampanja pa je znašala le 24.750 evrov.

V Sloveniji se dogaja menjava politične elite
"Prepričani smo, da mandat sedanje sestave DZ ne bo zdržal vsa štiri leta. Torej bo do predčasnih volitev prišlo. Vprašanje je le, kdaj. Ne verjamemo, da se bo to zgodilo že v pomladanskih mesecih letošnjega leta," pravijo v nekdanji parlamentarni stranki Zares in dodajajo, da so že začeli s pripravami na predčasne volitve, kjer pa dopuščajo možnost povezovanja in zavezništva.

"Menimo, da je pomembno, da imajo volivci dovolj časa, da premislijo o možnih alternativah, da se ne bi zgodila negativna izkušnja predčasnih volitev 2011. Treba je omogočiti, da nove volitve vzpostavijo nova pravila etičnega delovanja v politiki. Vsake volitve so negotove in samo po sebi ni jasno, ali bodo vzpostavile bolj pregledne politične razmere. V Sloveniji se v bistvu dogaja menjava politične elite," dodajajo v Zares. Zadnja predvolilna kampanja pa jih je stala 174.303 eur.

Na volitvah je pomembno sodelovati
Med strankami, ki so prejele bolj kot ne simbolično število glasov, sta bili Stranka slovenskega naroda (SSN), njen najbolj znan kandidat je bil "pojoči major" Ladislav Troha in Stranka enakih možnosti Slovenije (SEMSi), ki jo vodi Elena Pečarič.

V SSN-u pravijo, da bodo pač na volitvah sodelovali takrat, ko postanejo realnost. "V SSN-u pričakujemo, da bodo državljani volili nove politične obraze, zadovoljni bomo ne glede na to, ali bomo ali ne bomo dobili priložnost pomagati Sloveniji. Pomembno je, če hočemo napredovati kot država, da v politiko vstopi čim več načelnih in poštenih domoljubno osveščenih državljanov. Politični oportunisti namreč po naravni logiki nimajo kapacitete delovati v obče dobro, to lahko storijo le resnični domoljubi, ki obče dobro postavijo pred lastne koristi," pravijo v SSN-u.

Njihova zadnja volilna kampanja je bila brezplačna, razen manjših administrativnih stroškov in je v celoti slonela na prostovoljnem delu članov in privržencev.

Elena Pečarič pa je glede predčasnih volitev zapisala, da se s tem dejansko odpira možnost za ponoven zgodovinski prelom, ki bo prekinil z strankokracijo, kleptokracijo in korupcijskimi praksami.

"Ponuja se nam priložnost za preporod nove družbe solidarnosti in vzajemnosti, aktivne soudeležbe pri oblikovanju družbeno političnega prostora. Morda lahko ta trenutek upravičeno občutimo kot zgodovinski, saj obstaja verjetnost, da se uresničijo želene sanje o prihodnosti Slovenije; vse tisto, zaradi česar se različni in raznoliki posamezniki zbiramo na vseslovenskih vstajah zato, da kaj spremenimo," je zapisala Pečaričeva.

Zadnja volilna kampanja je SEMSi stala okoli 2000 evrov, novo kampanjo pa bi si lahko privoščili predvsem s svojim prostovoljnim delom in s pomočjo različnih iniciativ.

Na volitve tudi pirati
Svoj nastop morebitnih predčasnih volitvah napoveduje tudi Piratska stranka, ki je bila sicer ustanovljena šele konec lanskega leta. Njim sorodnim strankam se je v nekaterih evropskih državah že uspelo uvrstiti v državne in regionalne parlamente.

Slovenski pirati pravijo, da bi sicer sodelovali na volitvah, vendar so za zdaj premalo pripravljeni in bi potrebovali več dejavnih članov, posebej zunaj prestolnice. "Predvsem vemo, da lahko ponudimo konkretne odgovore na trenutno krizo politike z orodji neposredne demokracije, ki jih kot del globalnega Piratskega gibanja razvijamo in zagovarjamo. Posledično si želimo, da bi se volitev udeležilo veliko več novih volivcev, predvsem takšnih, ki ne marajo klasičnega političnega strankarstva. Pričakujemo, da če bomo dobro predstavili naše piratske ideje in načela, da se bo to tudi zgodilo," je o pričakovanju na morebitnih volitvah povedal član Piratske stranke Sašo Miklič.

Upamo, da bodo morebitne predčasne volitve pripeljale do rezultata, ki bo omogočil koalicijo, ki bo prekinila politiko uničevanja pravne, socialne in ekonomsko uspešne države.

LDS

Seveda računamo tudi na to, da bo po volitvah v državni zbor Slovenska nacionalna stranka ponovno parlamentarna stranka.

Zmago Jelinčič

Predvsem vemo, da lahko ponudimo konkretne odgovore na trenutno krizo politike z orodji neposredne demokracije, ki jih kot del globalnega Piratskega gibanja razvijamo in zagovarjamo. Posledično si želimo, da bi se volitev udeležilo veliko več novih volivcev, predvsem takšnih, ki ne marajo klasičnega političnega strankarstva.

Sašo Miklič, Piratska stranka