Na nekaterih ministrstvih si želijo stroške zmanjšati za 30 odstotkov. Foto: EPA
Na nekaterih ministrstvih si želijo stroške zmanjšati za 30 odstotkov. Foto: EPA
Kabinet predsednika vlade
Vlada bo rebalans proračuna za letošnje leto obravnavala konec meseca, DZ pa naj bi o njem odločal sredi aprila. Foto: BoBo
Banka Slovenije
Varčevalni ukrepi, nadaljnja rast brezposelnosti in negotovosti glede prihodnjih gospodarskih gibanj ter realno zniževanje stroškov dela, kar so sicer nujni ukrepi za ponovno vzpostavitev konkurenčnosti gospodarstva, so prispevali k zmanjšanju domače končne potrošnje, pojasnjujejo v Banki Slovenije. Pri tem ugotavljajo še, da so banke ob poslabševanju dostopa do tujih virov financiranja zaostrile posojilne pogoje za gospodarstvo in nadaljevale z zmanjševanjem kreditiranja. Foto: BoBo

Olja na ogenj je v nedeljo z objavo seznama 274 svetov, skupin in drugih delovnih teles, ki delujejo v okviru različnih ministrstev ali samostojno, prilil še minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Na seznamu so tudi Strokovna komisija za razlago kolektivne pogodbe premogovništva, Komisija za nadzor izvoza blaga z dvojno rabo, Strokovna komisija za izdajo predhodnih mnenj v postopku izdaje dovoljenj za promet z vojaškim orožjem in opremo in tako naprej.

Že več tednov se sicer govori, da naj bi bili na seznamu za ukinitev uradi za verske skupnosti, za enake možnosti in za narodnosti, agencije za javna naročila, za varnost v prometu in za knjigo, pa služba vlade za podnebne spremembe, filmski sklad, center sodobnih plesnih umetnosti itd.

Pregledati vse pogodbe, privarčevati 30 odstotkov
Na vseh ministrstvih (tudi teh je, kot je znano, manj kot v prejšnjih mandatih) tako že nekaj časa iščejo možnosti, kako prihraniti - na nekaterih ministrstvih si namreč želijo privarčevati skoraj tretjino. Vsi predstojniki raznih organov morajo tako preveriti vse že obstoječe pogodbe. Če niso skladne s pravili dobrega gospodarjenja, morajo ali doseči njihovo odpoved ali pa jih izboljšati.

Poleg tega je vlada javnim zavodom, skladom in agencijam svetovala, naj morebitnih lani ustvarjenih presežkov ne namenijo za izplačila nagrad. Vse razpise iz javnih sredstev bo za zdaj potrjevala vlada, pravosodno ministrstvo pa bo pregledalo izdatke za službene avtomobile, parkirišča, gospodarjenje z nepremičninami, informatiko, avtorske pogodbe ter povračila, povezana s stroški dela v Sloveniji in tujini.

Vlada je, kot je znano, prejšnji teden sklenila, da skupni obseg proračunskih odhodkov, predvidenih za letos, zniža na raven okoli 8,9 milijarde evrov, kar je 1,2 milijarde evrov manj, kot je predvideno v letošnjem proračunu, sprejetem že konec leta 2010. Izvrševanje tega je sicer do sprejema rebalansa zamrznjeno, saj zaradi korenitih sprememb gospodarskih gibanj proračun temelji na nerealnih osnovah.

Banka Slovenije pričakuje učinkovit načrt
Svet Banke Slovenije, ki je obravnaval trenutna gospodarska in finančna gibanja, ugotavlja, da bo konsolidacija javnih financ kratkoročno še dodatno prispevala k znižanju domačega povpraševanja, vendar je potrebna za zagotovitev vzdržnega dolgoročnega financiranja javnih financ.

Slovensko gospodarstvo se je v zadnjem lanskem četrtletju skrčilo za 0,7 odstotka, glede na enako obdobje predlani pa za 1,5 odstotka. Svet banke ugotavlja, da je imelo zmanjševanje gospodarske dejavnosti v večini članic območja evra v drugi polovici lanskega leta za posledico upad izvoza in industrijske proizvodnje v Sloveniji.

Ob tem spominjajo, da vlada za letos načrtuje znižanje proračunskega primanjkljaja z lanskih 4,3 odstotka na raven treh odstotkov bruto domačega proizvoda, za kar bo po njihovi oceni potrebno krčenje javnih izdatkov in učinkovitejše proračunsko načrtovanje.

AUKN bo lahko ukrepal le ob soglasju vlade
Ne ukinitev, ampak zmanjšanje pristojnosti pa čaka Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb države. Vlada namreč predlaga znižanje praga, do katerega bi uprava agencije potrebovala predhodno soglasje vlade - zdaj je ta prag 20 milijonov evrov, znižali bi ga pa na pet milijonov. Poleg tega bi po predlogu AUKN lahko na skupščinah družb, ki so v državni lasti, glasoval šele po predhodni uskladitvi z vlado, piše časnik Delo.

Na AUKN-ju, ki k sodelovanju pri pripravi predloga zakona ni bila povabljena, ugotavljajo, da takšen predlog določa tesnejše sodelovanje med vlado in agencijo. Ta se bo pri upravljanju kapitalskih naložb usklajevala z vlado in ministrstvi, kako bo potekalo to usklajevanje, pa je po njihovem mnenju odvisno od dogovora. Na agenciji sicer sami pa menijo, da bo treba skleniti neke vrste protokol, ki bo natančneje določal medsebojne pravice in obveznosti. Na splošno na AUKN-ju menijo, da iz besedila zakona ni razvidno, da bi agencija izgubila samostojnost in neodvisnost, so pojasnili.