Tudi vi lahko teoretično prispevate k varčevanju države. Foto: MMC RTV SLO
Tudi vi lahko teoretično prispevate k varčevanju države. Foto: MMC RTV SLO

Vlada namerava do konca tega meseca pripraviti predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, s katerim želi odločno znižati proračunski primanjkljaj. Minuli teden je tako sklenila znižati za letos predvideno porabo za 1,2 milijarde evrov. V širšo javno razpravo o rebalansu, v kateri že sodelujejo ekonomisti, gospodarstveniki in predstavniki sindikatov, želijo zato vključiti tudi mnenja državljanov.

Svoje predloge vladi lahko oddate tukaj in tukaj

V ta namen so ustanovili poseben elektronski naslov, na katerem se zbirajo predlogi za prihranke in opažanja negospodarnega trošenja na ravni države oz. javnih ustanov.

Nerealna osnova
Vlada je sredi minulega tedna sklenila, da skupni obseg proračunskih odhodkov, predvidenih za letos, zniža na raven okoli 8,9 milijarde evrov, kar je 1,2 milijarde evrov manj, kot je predvideno v letošnjem proračunu, sprejetem že konec leta 2010. Izvrševanje slednjega je sicer do sprejema rebalansa zamrznjeno, saj zaradi korenitih sprememb gospodarskih gibanj proračun temelji na nerealnih osnovah.
Iskanja prihrankov se je vlada že lotila, in sicer bodo vodje državnih organov preverili gospodarnost vseh sklenjenih pogodb, javni zavodi, skladi in agencije naj morebitnih lani ustvarjenih presežkov ne bi namenili za izplačila nagrad, vse razpise iz javnih sredstev bo za zdaj potrjevala vlada, pravosodno ministrstvo pa bo pregledalo izdatke za službene avtomobile, parkirišča, gospodarjenje z nepremičninami, informatiko, avtorske pogodbe ter povračila, povezana s stroški dela v Sloveniji in tujini.