Na spletne strani vlade in ministrstev že nekaj časa ni mogoče dostopati. Foto: MMC RTV SLO
Na spletne strani vlade in ministrstev že nekaj časa ni mogoče dostopati. Foto: MMC RTV SLO

Obiskovalcem se je od 9. ure do 14. ure ob povezavi na vladne spletne strani pojavilo naslednje obvestilo: "Spletna vsebina, ki ste si jo želeli ogledati, trenutno ni dosegljiva. Dostop bo ponovno mogoč v najkrajšem možnem času, zato vas naprošamo, da čez nekaj časa poskusite ponovno. Za nevšečnosti se opravičujemo in upamo, da nas kmalu spet obiščete."

Odpovedalo je osem strežnikov
Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da je zaradi okvare virtualizacijske strežniške infrastrukture odpovedalo osem strežnikov, od katerih je odvisno delovanje internih storitev in tudi spletnih predstavitvenih strani. Vzrok dpovedi še ni znan.

Na prizadeti infrastrukturi so poleg spletišča vlade in vseh enotnih spletnih mest državnih organov še javna agencija za javno naročanje (www.ajn.si), Projekt -25 % (www.minus25.gov.si), Carinska uprava RS (www.carina.gov.si), Drzna Slovenija (www.drznaslovenija.mvzt.gov.si), N-lex (www.n-lex.gov.si) in Sistem novinarskih akreditacij (akreditacije.ukom.gov.si).

Preveč brskanja po nepremičninah?
Najprej se je ugibalo, ali bi lahko izpad povzročil velik obisk spletnih strani Geodetske uprave RS. Ta je namreč v torek na svojih straneh objavila podatke o vrednosti vseh nepremičnin v Sloveniji. Podatki so javno dostopni za vse nepremičnine, kar je sprožilo veliko zanimanja javnosti. Toda na ministrstvu pravijo, da izpad delovanja naj ne bi bil neposredno vezan na preobremenitev spletnih strani geodetske uprave.