Podpisi državljanov, ki so jih člani civilne iniciative vložili za razpis referenduma. Foto: MMC RTV SLO/G.Petovar
Podpisi državljanov, ki so jih člani civilne iniciative vložili za razpis referenduma. Foto: MMC RTV SLO/G.Petovar
Ivan Svetlik
Svetlik poziva h glasovanju za zakonik. Foto: MMC RTV SLO

Vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc je povedal, da po dveh letih in štirih mesecih počasi končujejo delo v zakonodajnem postopku glede družinskega zakonika. "Nam je žal, da tudi v zadnjih dneh ni bilo pripravljenosti za dosego kompromisa. Zdaj je družinski zakonik v rokah ljudstva. V roke državljank in državljanov polagamo pomen materinstva in očetovstva v slovenski zakonodaji," je poudaril

Primc napoveduje strpno in argumentirano kampanjo
Kot pravi, se mame in očetje zavedajo, da jih potroci potrebujejo, zato si želijo, da bi to spoštovala tudi slovenska družinska zakonodaja. V civilni iniciativi po njegovih besedah predlagajo, da bi bil referendum 11. ali pa 25. marca na materinski dan. Na oba dneva bodo sicer potekale tudi nadomestne županske volitve. "Naša kampanja bo argumentirana, strpna in spoštljiva. Računamo, da bo tudi splošna kampanja takšna," je dodal na koncu.

Civilna iniciativa je pred vložitvijo podpisov pred DZ-jem pripravila kratek kulturni program. Ena izmed njihovih podpornic je zrecitirala pesem Toneta Pavčka Starši, v zrak pa so nato spustili deset belih golobov, ki naj bi ponesli "sporočilo miru, prijateljstva, ljubezni, svobode, spoštovanja in veselja po vsej ljubi Sloveniji".

Pred dnevi je sicer društvo Družinska pobuda dalo predlog, kako bi spremenili besedilo sprejetega zakonika ter s tem ugodili pobudnikom referenduma, ta pa bi tako postal nepotreben. A niso uspeli, saj je večina poslancev prepričana, da je sprejet zakonik že sam po sebi kompromis.

A pobudniki referenduma se ne strinjajo, da je v zakoniku istospolnemu partnerju omogočena posvojitev biološkega otroka njegovega partnerja, prav tako naj zakonik po njihovih besedah ne bi priznaval izjemnega pomena skrbnih in ljubečih mater in očetov za otrokovo razvoj.

Referendum že čez dober mesec dni?
Podpise za referendum so začeli zbirati 1. septembra lani, vendar je DZ dan zatem izglasoval zahtevo za ustavno presojo posledic referenduma. Zbiranje so nadaljevali 3. januarja, potem ko je ustavno sodišče odločilo, da referendumu ne nasprotuje.

DZ mora referendum razpisati v sedmih dneh po vložitvi zahteve, do dneva glasovanja pa ne sme preteči manj kot 30, in ne več kot leto dni. Če bo zakonik na referendumu zavrnjen, zakonodajalec leto dni ne bo smel sprejemati zakona z enako vsebino.
Svetlik: Obžalujemo, da se referendum izrablja za kratenje pravic otrok
Obžalujemo, da želijo nasprotniki družinskega zakonika referendum izrabiti za to, da bi nekaterim otrokom kratili pravico do enako varnega, brezskrbnega in za razvoj spodbudnega otroštva, kot ga imajo vsi drugi, je v izjavi za medije povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

"Da bi označili enostarševske družine, neporočene, razvezane, rejniške in istospolne družine kot manjvredne. S tem bi se ožigosala polovica slovenskega prebivalstva," je poudaril in dodal, da zakonik daje več pravic otrokom in družinam ter jih tudi bolje varuje.

Svetlik je povedal tudi, da obžalujejo, da temeljnih človekovih in ustavno varovanih pravic varuhi ustavnega reda v državi niso uspeli zaščititi. Po njegovih besedah imajo zdaj državljani in državljanke možnost te pravice zaščititi z odločanjem na referendumu. "Pozivamo državljane, naj si ne pustijo vzeti svobode izbire družinskega in zasebnega življenja in da glasujejo za zakonik," je dejal.