Vodenje uprave kriminalistične policije prevzema dosedanji pomočnik direktorja NPU-ja David Antolovič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Vodenje uprave kriminalistične policije prevzema dosedanji pomočnik direktorja NPU-ja David Antolovič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Boštjan Lindav je dozdajšnjega pomočnika direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Davida Antoloviča pooblastil za novo delovno mesto zaradi zagotavljanja nemotenega opravljanja nalog v upravi kriminalistične policije, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

"Antolovič je brez dvoma eden izmed najboljših kariernih kriminalistov, z dolgoletno prakso preiskovanja najzahtevnejših kaznivih dejanj," je Lindav dejal v izjavi za medije.

Dodal je, da ga "določeni mediji in določene opcije" neupravičeno diskreditirajo. Komentiral je tudi kazensko ovadbo zoper Antoloviča glede nevestnega dela v službi, ki jo je specializirano državno tožilstvo zavrglo. Ti očitki so po mnenju Lindava "popolnoma neutemeljeni in zlonamerni".

Danijela Žiberta je na novo delovno mesto premestil na njegovo željo, kot policijski svetnik pa bo opravljal naloge, povezane z izzivi na področju izobraževanja in zaposlovanja v policiji.
Urbas bo na delovnem mestu policijskega svetnika poleg drugih nalog opravljal naloge v delovnih skupinah evropskega sistema za potovalne informacije in odobritve (Etias) in naloge vstopno-izstopnega sistema EES ter naloge, povezane s področjem izobraževanja kandidatov za policiste.

Situacija z Darkom Muženičem, ki se ga omenja kot možnega direktorja NPU-ja, je po Lindavovih besedah bolj zapletena, saj zoper njega teče postopek preverjanja kazenske ovadbe pred evropskim javnim tožilstvom. "Glede na to da kot institucija spoštujemo načela pravne države, bomo z njegovim imenovanjem počakali do razjasnitve tega primera," je napovedal Lindav. Na vprašanje, ali je v igri za prevzem NPU-ja kakšno drugo ime, je odgovoril, da bo javnost o tem pravočasno obveščena.

Lindav meni, da obtožbe zoper Muženiča temeljijo na izkrivljenih dejstvih, podobno kot te zoper Antoloviča. Muženič naj bi zlorabil položaj na mestu direktorja Urada za preprečevanje pranja denarja, čeprav v tistih letih sploh ni bil direktor. "Gre zgolj za osebno in strokovno diskreditacijo vrhunskih strokovnjakov," je prepričan.

Kot so še sporočili z GPU-ja, želi Lindav na ključnih mestih v policiji policijske strokovnjake, ki jim zaupa ter verjame v njihovo visoko strokovnost in integriteto ter s katerimi bo skupaj lahko uresničeval vizijo razvoja policije, ki bo v prvi vrsti skrb za varnost ljudi.

Vlada Roberta Goloba je na ustanovni seji 1. junija s položaja generalnega direktorja policije razrešila Antona Olaja in na njegovo mesto kot vršilca dolžnosti imenovala nekdanjega direktorja uprave kriminalistične policije Lindava.

Antolovič vodja kriminalistične policije