Aleksandra Pivec. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Aleksandra Pivec. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

DeSUS je sklical sejo vodstva stranke "glede na trenutno dogajanje in aktualne razmere", je po seji povedala predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec. Podrobno so razpravljali o dogajanju v nekaj preteklih tednih. Soglasno so sprejeli sklep, da vodstvo stranke podpira Pivčevo pri vodenju DeSUS-a in da podpira nadaljevanje dela v koaliciji v skladu z vsebinskimi zavezami iz koalicijske pogodbe. Pivčeva je naštela zakon o dolgotrajni oskrbi, demografski sklad, ustanovitev urada za demografska vprašanja, usklajevanja pokojnin.

Glede nezaupnice, ki jo je izglasoval pokrajinski odbor DeSUS Ljubljana, pa je Pivčeva dejala: "Vrstijo se številna vprašanja." Na tnalu sta formalnost sklepa glede na udeležbo in število glasujočih. Vodstvo stranke še čaka zapisnik te seje. Zapisnik bo pregledala tudi pravno-statutarna komisija stranke in preverila zakonitost in legitimnost.

Pivčeva s podporo vodstva DeSUS-a

V DeSUS-u glede na današnje sklepe ne bodo hiteli s sklicem sveta stranke in izvršnega odbora, tudi zaradi epidemioloških razmer. Po napovedih predsednika sveta stranke Tomaža Gantarja bi ga lahko sklicali ob koncu poletja, če bodo okoliščine za to primerne.

Gantar je prepričan, da Pivčeva položaj jemlje resno. Po njegovem mnenju so v stranki v zadnjih dneh sicer komunicirali na ne najbolj primeren način. Meni tudi, da bi bilo zadeve treba najprej rešiti znotraj stranke, a da delajo normalno naprej.

Video: Posnetek izjave

Sorodna novica Ljubljanski del DeSUS-a Aleksandri Pivec izrekel nezaupnico

V pokrajinski organizaciji DeSUS Ljubljana so v ponedeljek izrekli nezaupnico predsednici, ki ji očitajo neodzivnost, delovanje v nasprotju s programom in poslanstvom stranke ter nepregledno kadrovanje.

Več vprašanj o dogajanju v stranki in sklepih pa je odprlo sredno sporočilo mestne organizacije DeSUS Ljubljana. Kot so navedli, z omenjenimi sklepi niso bili seznanjeni in pri njihovem sprejemanju niso sodelovali, čeprav so se seje udeležili.

Pivčeva je v prvem odzivu na sklepe pokrajinske organizacije Ljubljana zapisala, da je bila zadeva skrbno zrežirana in vnaprej načrtovana. To je začudilo Tomaža Gantarja. "Upam, da ne podcenjuje situacije v stranki. Gre dejansko za odraz nezadovoljstva velike skupine in v neke teorije zato ne verjamem," je povedal v sredo. Priznal je, da bi tudi njuno sodelovanje s Pivčevo lahko bilo boljše.

Pred sejo DeSUS-a se je v javnem pismu odzval predsednik občinskega odbora DeSUS Vrhnika Vid Drašček in med drugim zapisal, da je bila nezaupnica Pivčevi vnaprej zrežirana in da so sprejeti sklepi neveljavni.

Kaj vse bo šlo v demografski sklad

Koalicija je sicer po srečanju na Brdu pri Kranju 10. junija sporočila, da je poenotena glede prenosa vsega državnega premoženja v demografski sklad. Po tokratnih besedah Pivčeve pa so se pogovarjali o tem, da bo ministrstvo za finance pripravilo pregled možnega premoženja, ki ga sploh lahko vključijo v sklad. Zatem bodo predlog obravnavali organi DeSUS in poslanska skupina.

Pivčeva med izjavo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Pivčeva med izjavo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je pred nekaj dnevi spomnil, da so v stranki skoraj enak predlog, kot je zdaj izdelan, v preteklosti že zavrnili. Napovedal je, da bo treba vložiti še malo več energije in priti do takega predloga, ki bo sprejemljiv za vse koalicijske partnerje.

Tudi Pivčeva je danes ocenila, da bodo morali poiskati kompromisni predlog, če bodo želeli, da jeseni zakon sprejmejo.

Medtem je prvi osnutek odloka o ustanovitvi urada za demografijo že napisan, glede vsebin pa še niso usklajeni. Zanikala je, da bi bila kandidatka za vodenje demografskega urada, in zatrdila, da ostaja kmetijska ministrica. Ko bo urad ustanovljen, bodo v DeSUS-u poiskali najboljšo možno osebo za vodenje.