Foto: BoBo
Foto: BoBo

Člani DeSUS-a iz Ljubljane so se v ponedeljek sešli na prvi redni seji, na kateri je bilo navzoče celotno vodstvo. 27 občinskih odborov je po besedah vodilnih v PO-ja DeSUS Ljubljana nezadovoljnih z delovanjem, vodenjem in odločanjem predsednice stranke Aleksandre Pivec in generalnega sekretarja Damjana Stanonika.

Ugotavljajo, da vodstvo ne izvaja sklepov sveta stranke, hkrati so k podpisu sodelovanja vlade s SNS-om in predstavnikoma manjšin pristopili brez soglasja sveta stranke. Članstvo je po njihovem prepričanju neobveščeno, vodstvo ne sodeluje s terenom, torej občinskimi odbori.

Predsednica Pivec stranko vodi "v nasprotju s programom in z njenim poslanstvom, zlasti pri zastopanju interesov upokojencev, starejših, bolnih in invalidov". Prav tako kadrovanje stranke po mnenju ljubljanskega dela stranke poteka neusklajeno in nepregledno. "Kadrovska komisija ne deluje, ne išče se primernih kadrov znotraj članstva," so zapisali v sklepu seje.

"Pokrajinski odbor DeSUS-a Ljubljana ugotavlja neodzivnost predsednice stranke, ko gre za nespoštovanje vrednot NOB-ja, napade in žalitve policije, tožilstva, sodišč, izločitev in nesodelovanje praporščakov v protokolu ob državni proslavi." Želijo, da se njihove ugotovitve uvrstijo na sejo sveta stranke.

V pokrajinski organizaciji so zapisali, da je bilo na glasovanju navzočih 24 predstavnikov občinskih odborov pokrajine Ljubljana, ki so večinsko podprli predlagane sklepe. Foto: BoBo
V pokrajinski organizaciji so zapisali, da je bilo na glasovanju navzočih 24 predstavnikov občinskih odborov pokrajine Ljubljana, ki so večinsko podprli predlagane sklepe. Foto: BoBo

"V vsaki stranki je kdo, ki mu kaj ni prav"

V poslanski skupini z dogajanjem niso bili seznanjeni, danes popoldne jih je s sklepi seznanila Pivčeva, ki je sicer bila navzoča tudi na seji ljubljanskega pokrajinskega odbora. Za TV Slovenija je Aleksandra Pivec na kratko zapisala, da je bila zadeva skrbno zrežirana in vnaprej načrtovana. Še v tem mesecu naj bi se sicer po poročanju TV Slovenija sešel izvršni odbor stranke in razpravljal o tej temi, a predlog nezaupnice naj ne bi imel možnost za uspeh.

V prihodnjih dneh naj bi se sešlo še več odborov, sredi julija pa morda tudi svet stranke, ki ga vodi Tomaž Gantar. Svet je bil napovedan že pred časom, saj so nameravali preveriti, kako stranka uresničuje svoje cilje v koaliciji in vladi Janeza Janše. Po statutu stranke DeSUS lahko sicer svet razpravlja tudi o podpori predsednici.

Nezadovoljstvo v stranki DeSUS

A podpredsednica DeSUS-a Jelka Kolmanič je za Večer zagotovila, da ima Aleksandra Pivec v stranki še vedno podporo. "V vsaki stranki je kdo, ki se oglaša in mu kaj ni prav, ampak to ni večina. Verjetno bo sklican tudi izvršni odbor, malo verjetno pa je, da se bo sešel svet stranke, ker zaradi koronavirusa velja zbiranje do 50 ljudi in smo zopet omejeni," je dejala za Večer.

Tudi vodja poslanske skupine Franc Jurša, ki je sicer izjavo v DZ-ju dal še pred novico o nezadovoljstvu v pokrajinskem odboru Ljubljana, je dejal, da je v DeSUS-u vedno napeto. Po njegovem mnenju gre za posameznike, ki vedno z nečim niso zadovoljni. Ali so razlogi upravičeni ali ne, sam ni želel presojati, meni pa, da se ne dogaja nič posebnega, poroča STA.

Že pred dnevi pa je predsednici pisal nekdanji podpredsednik stranke Primož Hainz, ki jo je v javnem pismu vprašal, ali si v stranki še naprej prizadevajo za visoko raven demokracije v državi in hkrati za izpolnjevanje obljub, ki so jih dali volivkam in volivcem.

Aleksandra Pivec, ki je DeSUS prevzela po januarskem kongresu, je konec junija v intervjuju za TV Slovenija priznala, da je po vstopu v desnosredinsko koalicijo znotraj članstva čutiti nemir: "Res je, da je določen nemir znotraj stranke, predvsem pa, ko se pojavijo t. i. medijski spini o razdoru znotraj stranke, DeSUS-u to izrazito škoduje. Določen osip članstva je bil." Sama sicer meni, da je sodelovanje znotraj vladne koalicije dobro.