Aleksandra Pivec. Foto: Zajem zaslona TV Slovenija
Aleksandra Pivec. Foto: Zajem zaslona TV Slovenija

Predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec je za TV Slovenija znova komentirala nezaupnico, ki ji jo je v ponedeljek izglasovala pokrajinska organizacija DeSUS Ljubljana (okoli tega je sicer nekaj nejasnosti, več o tem spodaj). Pivčeva je izrazila prepričanje, da ta poteza ne bo vplivala na trdnost stranke. V tem času je namreč obiskala devet pokrajinskih organizacij, ljubljanska je bila deseta, in na nobeni od sej ni bilo govora o izstopu iz koalicije in ne o nezaupnici njej kot predsednici. So pa bile razprave o obravnavi "ideoloških tem", ki v resnici članstvo tudi najbolj motijo, je povedala. Dodala je, da jo k nadaljnjemu delu v koaliciji in izvajanju programa zavezujejo sklepi organov strank, zato pričakuje nadaljevanje "odločnega in trdega dela".

Sorodna novica LMŠ pod nekaterimi pogoji pripravljen podpreti prehodno vlado

Predsednik sveta stranke Tomaž Gantar pa je v Odmevih povedal, da nezadovoljstvo v delu stranke dejansko obstaja. Te razprave je treba jemati resno. "Nekateri očitki so brez dvoma na mestu," je izjavil. DeSUS jih mora nasloviti in jih nazadnje tudi zaključiti, da bo lahko kot stranka in kot koalicijska partnerica naprej normalno delala. "Upam, da ne bomo končali na točki, ko bomo iskali notranje sovražnike."

Naslovil je tudi idejo prehodne vlade, s katero se poigrava del opozicije. V to idejo Gantar ne verjame. "Gledam, kaj lahko v tem obdobju naredimo, in ne vidim kakšne dobre možnosti za korak naprej." Če bi že o tem razmišljal, sta možnosti predčasne volitve ali pa nadaljevanje dela v koaliciji.

Gantar: Razmere so resne

Gantar je dogajanje naslovil že v izjavi za novinarje po seji vlade, o kateri je poročala Slovenska tiskovna agencija. Takrat je spomnil, da so se glede sklica seje sveta stranke dogovorili že na srečanju organov stranke v maju, ko so razpravljali o pogojih DeSUS-a za nadaljnje delo v koaliciji. Predvidoma že v četrtek se bo sešlo vodstvo stranke in tedaj se bodo dogovorili, kako naprej, tudi glede sklica seje sveta, je povedal.

Sorodna novica "Deležna sem groženj samo zato, ker smo pristopili k desnosredinski koaliciji"

Po javnih kritikah pokrajinske organizacije DeSUS Ljubljana Gantar meni, da gre brez dvoma za resne razmere, ki jih morajo rešiti, da se te diskusije tako ali drugače končajo.

"Zato je škoda to v javnosti razpredati naprej. Prejeli ste informacijo, o kateri se je govorilo že dalj časa, torej o nezadovoljstvu. Na nas je, da to dorečemo znotraj svojih krogov," je dodal.

Na vprašanje, ali se to lahko mirno reši ali pa bo moral kdo iz stranke oditi, je odgovoril, da to težko oceni. Spomnil je, da se je javno s kritiko izrekla ena pokrajinska organizacija, čeprav je po njegovih besedah kritičnih več članov, tudi iz drugih pokrajinskih organizacij. Kakšne bodo odločitve, je torej odvisno tudi od drugih.

Gantar se sicer čudi prvemu odzivu Pivčeve, ki je zapisala, da je bila zadeva skrbno zrežirana in vnaprej načrtovana. "Upam, da ne podcenjuje položaja v stranki. Gre dejansko za odraz nezadovoljstva velike skupine in v neke teorije zato ne verjamem," je povedal Gantar. Priznal je, da bi tudi njuno sodelovanje s Pivčevo lahko bilo boljše.

Kaj se je res dogajalo na seji pokrajinske organizacije DeSUS-a?

Sorodna novica Ljubljanski del DeSUS-a Aleksandri Pivec izrekel nezaupnico

Pokrajinska organizacija DeSUS Ljubljana je na ponedeljkovi seji, ki je potekala v prisotnosti vodstva DeSUS-a, izrekla nezaupnico predsednici stranke. Sprejeli so osem sklepov in predsedniku sveta dali pobudo, da jih uvrsti na sejo sveta. S sklepi izražajo nezadovoljstvo nad delovanjem, vodenjem, odločanjem in zastopanjem stranke.

Mestni odbor Ljubljana se ne strinja povsem

Glede na torkovo sporočilo za javnost pokrajinske organizacije DeSUS Ljubljana je bilo na glasovanju na ponedeljkovi seji navzočih 24 predstavnikov občinskih odborov pokrajine Ljubljana, ki so večinsko podprli nezaupnico Pivčevi in predlagane sklepe, a vsaj v mestni organizaciji DeSUS Ljubljana pravijo, da z njimi niso bili seznanjeni, prav tako pri njihovem sprejemanju niso sodelovali, čeprav so se seje udeležili.

Kot so v izjavi za javnost zapisali člani izvršilnega odbora mestne organizacije DeSUS Ljubljana, do konca ponedeljkove seje pokrajinskega odbora na dnevnem redu seje namreč ni bilo predvideno kakršno koli odločanje in sprejemanje sklepov, ki naj bi bili sprejeti po informacijah iz sredstev javnega obveščanja.

Sorodna novica Aleksandra Pivec je nova predsednica DeSUS-a, Erjavec odstopa

"Predstavniki mestne organizacije DeSUS Ljubljana so na seji prisostvovali do predvidenega zaključka seje po sprejetem dnevnem redu. Do takrat pokrajinski odbor DeSUS Ljubljana ni razpravljal, sprejemal in odločal o nobenem od sklepov, o katerih poročajo sredstva javnega obveščanja. Zato je izvršilni odbor mestne organizacije DeSUS Ljubljana sprejel sklep, da zahteva od pokrajinskega odbora DeSUS Ljubljana zapisnik 1. redne seje pokrajinske organizacije, iz katerega bodo razvidni število članov pokrajinskega odbora DeSUS Ljubljana z glasovalno pravico, potek seje, sprejeti sklepi in izidi glasovanja," so zapisali.

Pivčeva nadomestila Erjavca

Pivčeva je na januarskem kongresu prejela močno podporo in pri tem premagala dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca.