Zaposleni na RTV Slovenija so opozorili na težave z opozorilno stavko že 23. maja, ko so za uro prekinili delo in se zbrali pred stavbo TV Slovenija. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Zaposleni na RTV Slovenija so opozorili na težave z opozorilno stavko že 23. maja, ko so za uro prekinili delo in se zbrali pred stavbo TV Slovenija. Foto: BoBo/Žiga Živulović

Kot so zapisali v sporočilu, je generalni direktor danes, čeprav ve, da bo stavkovni odbor do roka objavil tehnična navodila za stavko, izdal svoje usmeritve nekaterim odgovornim programskim delavcem, kako naj se stavka v ponedeljek. V teh usmeritvah po njihovih navedbah "mrgoli posplošenih formalnih groženj in nezakonitih stavkovnih ovir".

Poudarjajo, da se v stavkovnem odboru zavedajo, da so v skladu z zakonom o stavki dolžni sodelovati v zagotavljanju mninimuma delovnega procesa, medtem ko generalni direktor za določanje stavkovnih vsebin v programski shemi nima nobenih pristojnosti. "Podtikanje, da bi komu preprečevali delo, je absurdno, saj po stavkovnih navodilih delo poteka v vseh programih, brez prekinitev, nadzorujemo le del, ki pomeni programsko stavkovno nadgradnjo," so pojasnili.

Generalni direktor je ob tem izdal navodilo, naj enote pripravijo sezname stavkajočih, ki bodo podlaga za neizplačilo njihovih plač, kar je nezakonito, so zapisali v stavkovnem odboru. Grahu Whatmoughu očitajo tudi protizakonito "rožljanje z disciplinskimi in odškodninskimi sankcijami delavcem, ki bi dejansko pri opravljanju svojih delovnih obveznosti spoštovali stavkovna navodila". Kot so zapisali, so z izdanimi navodili izpolnjeni vsi znaki kaznivega dejanja po drugem odstavku 200. člena kazenskega zakonika, zato generalnega direktorja pozivajo, da jih nemudoma umakne, sicer bodo prisiljeni v uporabo sodnega varstva.

Sorodna novica Zunanja ministrica direktorju RTV-ja: Ponovno razmislite o ukinjanju tujih dopisništev

Stavkovni odbor ob tem odločno protestira proti poskusom generalnega direktorja, da bi krivdo za razpadanje kadrovske in organizacijske strukture Informativnega programa TV Slovenija in krizo uredniške avtonomije naprtili sindikalni pogajalski skupini. V stavkovnem odboru so prepričani, da je za reševanje nevzdržnih razmer v informativnem programu Televizije Slovenija odgovoren izključno generalni direktor, ne glede na potek pogajanj o stavkovnih zahtevah. "Prav njegovo sprenevedanje v pogajanjih pa je stavkovni odbor prepričalo o odločitvi za nadaljevanje stavkovnih aktivnosti," so zapisali. Kot je znano, bo nadaljevanke stavke v ponedeljek, 20. junija.

"Ker stavkamo za drugačno javno RTV tudi in predvsem v interesu javnosti, se je stavkovni odbor že v izhodišču odločil, da programov RTV Slovenija ne bomo krčili ali prekinjali, kot počne sedanje vodstvo javnega zavoda, marveč le nadgradili s stavkovnimi vsebinami."

A kot dodajajo, v odboru vseeno niso računali z razsežnostjo uničevanja organizacijske in kadrovske strukture Informativnega programa TV Slovenija, kjer so razmere postale nevzdržne navkljub stavkovnim pogajanjem ali pa ravno zaradi njih. "Zato ocenjujemo, da je skrajni čas, ko moramo v pogajanja za sporazumno reševanje nastalega spora pozvati tudi zastopnike ustanovitelja, državnega zbora, kot je to predvideno z drugim odstavkom 4. člena Zakona o stavki," so sklenili.

Vodstvo RTV-ja nad nadaljevanjem stavke presenečeno

Vodstvo RTV Slovenija je sicer izrazilo presenečenje nad nadaljevanjem stavke: "V vodstvu obžalujemo, da je novinarski sindikat z zaostritvijo stavkovnih aktivnosti iskanje rešitev za pogajalsko mizo raje zamenjal za ulico ter zavod in njegove zaposlene oddaljil od skupnega cilja, tj. ustvarjanja kakovostnih informativnih vsebin."

Zaposleni na RTV Slovenija so opozorili na težave z opozorilno stavko že 23. maja, ko so za uro prekinili delo in se zbrali pred stavbo TV Slovenija. Foto: BoBo
Zaposleni na RTV Slovenija so opozorili na težave z opozorilno stavko že 23. maja, ko so za uro prekinili delo in se zbrali pred stavbo TV Slovenija. Foto: BoBo

Po njihovih navedbah so v času stavkovnih pogajanj na šestih sestankih ponudili "številne predloge za uresničitev stavkovnih zahtev", ki pa jih v stavkovnem odboru niso sprejeli. Kot so zapisali, so predlagali konkretne rešitve za kadrovsko stisko v informativnem programu Televizije Slovenija, s katerimi bi omogočili boljše delovne razmere za zaposlene. "Vodstvo je namreč novinarskemu sindikatu predlagalo, da bi izvedli javne razpise za deset novih zaposlitev v informativnem programu TV Slovenija, s čimer so se strinjali tudi uredniki uredništev tega programa. S tem bi lahko takoj razbremenili zaposlene v informativnem programu televizije, ki vsak dan ustvarjajo pomembne oddaje, kot so Dnevnik, Odmevi in druge. Če bi stavkovna stran sprejela ponujeni predlog vodstva RTV Slovenija, bi bila v veliki meri razrešena ena ključnih stavkovnih zahtev, to je kadrovska politika," so še zapisali.

Z željo po zagotavljanju novinarske avtonomije in neodvisne uredniške politike, kar je bila ena od zahtev sindikata, so v vodstvu privolili v ustanovitev posebne delovne skupine, ki bi preverila domnevne kršitve standardov informativnega programa. Ta bi nato pripravila strokovno mnenje, na podlagi katerega bi nadalje izvedli konkretne ukrepe.

Stavkovni odbor opozarja na nadaljevanje razgradnje javnega medija

Sorodna novica V ponedeljek nadaljevanje stavke zaposlenih na RTV Slovenija, na Trgu republike bo organiziran shod

V Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija so v sredo ob napovedi obuditve stavkovnih aktivnosti opozorili, da stavkovna pogajanja v več kot dveh tednih niso prinesla nobenih rešitev. Kot so zapisali ob napovedi nadaljevanja stavke, "generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough s svojimi pomočniki in z zgrešeno programsko politiko nadaljuje razgradnjo javnega medija in krni ugled javne radiotelevizije v javnosti". Nazadnje je v javnost prišla novica, da namerava vodstvo krčiti dopisniško mrežo v tujini z ukinitvijo dopisništev v Berlinu, Rimu in Moskvi ter krčenjem dopisništva v Bruslju. Po drugi strani naj bi po navedbah časopisa Večer nameravali vzpostaviti dopisništvo v tajski prestolnici Bangkok.

Podporo nadaljevanju stavke podprla tudi DNS in KSJS

Podporo nadaljevanju stavke je zaposlenim na RTV Slovenija izrekla tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije.

"Po več kot 14-ih dneh pogajanj z vodstvom RTV o stavkovnih zahtevah ni bil dosežen noben napredek. Skrb vzbujajoče je, da se razmere v uredništvu Informativnega programa TV Slovenija ne umirjajo, temveč se po izjavah vodstva stavkovnega odbora RTVS iz dneva v dan še poslabšujejo, tako da je od novega leta, zaradi negotovosti in slabih razmer, uredništvo zapustilo že več kot 30 novinark in novinarjev," so zapisali.

Kot so dodali, generalni direktor RTV-ja Grah Whatmough še dodatno povečuje negotovost v Informativnem programu, saj je programskemu svetu predlagal zapiranje nekaterih dopisništev v tujini.

Odločitve generalnega direktorja, ki možnosti za racionalizacijo poslovanja in krčenje stroškov vidi v krčenju dopisniške mreže v tujini, kot škodljive ocenjujejo tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS). "Utemeljevanje krčenja dopisniške mreže z racionalizacijo stroškov je kratkovidno, saj ne zajema presoje posledic za ugled javnega medija, za njegovo verodostojnost, zaupanje javnosti, posledično pa za gledanost in poslušanost. Padec slednjih pa zagotovo ne pomeni nič dobrega za prihodkovno stran zavoda, ki bo nižje stroške iz naslova dela bržkone kmalu beležil tudi na račun številnih odhodov novinarjev zaradi okoliščin, v katerih delajo in zaradi katerih tudi stavkajo," so v sredo opozorili v sporočilu za javnost.

V ponedeljek tudi javni shod pred državnim zborom

Zaposleni na RTV Slovenija so na težave z opozorilno stavko opozorili že 23. maja, ko so za uro prekinili delo in se zbrali pred stavbo TV Slovenija. Zahtevali so novinarsko avtonomijo in socialni dialog, umik škodljivih sklepov programskega sveta, dogovor o kadrovski politiki ter pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV Slovenija. Ker dogovora o stavkovnih zahtevah kljub pogajanjem z vodstvom RTV-ja še ni, se je stavkovni odbor v sredo odločil za nadaljevanje stavke v ponedeljek od 14. do 23. ure. V tem času bo tudi seja programskega sveta zavoda. Na Trgu republike pred državnim zborom pa bo ob 19. uri tudi javni shod, na katerem bodo zahtevali nujno ukrepanje za ohranitev javnega servisa tudi od zakonodajalca.

V vodstvu RTV-ja so napovedali, da bodo kljub stavki delo organizirali tako, da bodo gledalcem, poslušalcem in bralcem zagotovili ustavno pravico do obveščenosti.

Program informativnega programa med stavko

Zaradi stavke novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija bo v ponedeljek na TV Slovenija po napovedih vodstva programska shema spremenjena. "Javni zavod je med stavko dolžan in bo zagotovil minimalni obseg informativnega programa na Televiziji Slovenija, kar pomeni, da bodo informativne oddaje Poročila, Dnevnik in Odmevi ter športne in kulturne novice skrajšane oziroma omejene na zgolj nujne novice, ki zagotavljajo javnosti ustavno pravico do obveščenosti," je v petkovem sporočilu za javnost zapisal generalni direktor RTV-ja Andrej Grah Whatmough.

Nasprotno v stavkovnem odboru zagotavljajo, da programov ne bodo krčili ali prekinjali, temveč le nadgradili s stavkovnimi vsebinami. Kot so opozorili, generalni direktor nima pristojnosti za določanje stavkovnih vsebin v programski shemi. "Podtikanje, da bi komu preprečevali delo, je absurdno, saj po stavkovnih navodilih delo poteka v vseh programih, brez prekinitev, nadzorujemo le del, ki pomeni programsko stavkovno nadgradnjo," so pojasnili.