"Javni zavod je med stavko dolžan in bo zagotovil minimalni obseg informativnega programa na Televiziji Slovenija (TVS), kar pomeni, da bodo informativne oddaje Poročila, Dnevnik in Odmevi ter športne in kulturne novice skrajšane oziroma omejene na zgolj nujne novice, ki zagotavljajo javnosti ustavno pravico do obveščenosti," je v sporočilu za javnost zapisal generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. S tem se je odzval na napoved nadaljevanje novinarske stavke na RTV Slovenija, ki bo potekala v ponedeljek, 20. junija, med 14. in 23. uro.

Dodal je, da gre za stavko Koordinacije novinarskih sindikatov, ki je eden od treh reprezentativnih sindikatov na RTV-ju. "Vodstvo RTV Slovenija si je s konstruktivnim in neposrednim dialogom od začetka stavkovnih pogajanj prizadevalo za kompromis, ki bi omogočal nemoteno izvajanje poslanstva RTV Slovenija. Predlagalo je več rešitev za odpravo kadrovske stiske v informativnem programu, tudi zaposlitev dodatnih 10 novinarjev, a se je novinarski sindikat enostransko in brez kakršne koli napovedi odločil, da pogajanja zapusti in napove stavko," je zapisal.

Ksenja Horvat je poudarila, da je ponedeljkovo skrajševanje informativnih oddaj izključno odločitev generalnega direktorja, in ne stavkovnega odbora. Obenem generalni direktor nima niti zakonske podlage za skrajševanje oddaj, saj ni v njegovi pristojnosti, da posega v vsebino programa. "Oblika stavke je v izključni pristojnosti stavkajočih," je dejala Horvat, stavkajoči pa krnitve ali skrajševanja oddaj niso načrtovali.

Opozorila je, da če bo vodstvo zaposlenim preprečilo izvajanje programa, bo s tem grobo kršilo pravico do obveščenosti gledalcev. "Novinarji se zavzemamo za neokrnjen, neskrajšan program, direktor pa načrtuje izredne razmere. Poleg tega menimo, da je namera vodstva, da stavkajočih ne vključuje v delovne procese na dan stavke, groba kršitev stavkovnih pravil in navodil stavkovnega odbora." Horvat je še napovedala, da bo stavkovni odbor prijavil morebitne kršitve tehničnih pravil na delovno inšpekcijo in naznanil morebitna nezakonita dejanja v povezavi s preprečevanjem in oviranje stavke.

Sorodna novica Novinarski sindikati pozvali direktorja RTV Slovenija, naj ne ovira stavke

Direktor izdal navodilo, naj enote pripravijo sezname stavkajočih

Generalni direktor je v povezavi s ponedeljkovimi stavkovnimi aktivnostmi tudi izdal navodilo, naj enote pripravijo sezname stavkajočih, ker bo to podlaga za neizplačilo njihovih plač. "Njegovo rožljanje z disciplinskimi in odškodninskimi sankcijami delavcem, ki bi dejansko pri opravljanju svojih delovnih obveznosti spoštovali stavkovna navodila, je nezakonito," je dejala vodja pogajalske skupine stavkovnega odbora Alenka Potočnik.

Generalni direktor želi s temi grožnjami zaposlene odvrniti od stavke, meni vodja stavkovnega odbora Helena Milinković, ki napoveduje, da bo v primeru uresničitve te grožnje plače zaposlenim pokril sindikat. Stavkovni odbor, ki šteje 180 članov, pa bo zoper vodstvo podal prijavo na delovnopravno sodišče, "ker so kazensko odgovorni za preprečevanje in oviranje stavke", je dodala Horvat.

Razmere v informativnem programu TVS so iz dneva v dan slabše, je še opozorila Milinković, "zaradi toksične klime" je odšlo že približno 30 zaposlenih, vse več jih je zaradi "nečloveških pritiskov" na bolniškem dopustu zaradi izgorelosti.

K novim zaposlitvam generalnega direktorja v novinarskih sindikatih in aktivih pozivajo že več mesecev. "Če bi imel iskrene namene urediti razmere v uredništvih, je imel za to vse možnosti in prav gotovo ne potrebuje našega dovoljenja za nadomestne zaposlitve po odhodu številnih sodelavcev," je dejala Potočnik.

Sindikati niso prekinili pogajanj

Generalni direktor je v sporočilu zaposlenim zapisal, da je Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija enostransko odstopila od pogajanj in napovedala stavko. Vodja pogajalske skupine stavkovnega odbora Alenka Potočnik je dejala, da si je v zadnjih dneh direktor RTV Slovenija privoščil vrsto zavajanj in laži, predvsem glede poteka pogajanj. Kot je poudarila Potočnik, sindikalna stran ni prekinila pogajanj z vodstvom, kot trdi Grah Whatmough. "Nazadnje smo se sešli v torek in se dogovorili za dnevni red naslednjega sestanka, ki naj bi bil prihodnji torek, 21. junija." Kot je pojasnila Potočnik, bi moralo sestanek sklicati vodstvo, a čeprav so dnevni red dorekli, generalni direktor vabila na pogajanja še ni poslal. "Kako si lahko to razlagamo, ne vemo."

Potočnik je še izpostavila, da je bila stavka napovedana 13. maja, opozorilna stavka je potekala 23. maja in odtlej ni bila nikoli preklicana. "Zato generalni direktor zavaja z izjavo, da smo v času pogajanj napovedali stavko." Zaradi stavke so se pogajanja pravzaprav sploh začela. Da generalni direktor meni, da pogajanja izključujejo stavkovne aktivnosti, kaže le na njegovo nepoznavanje zakona o stavki, je dejala Potočnik. "Generalni direktor je v zvezi s ponedeljkovimi stavkovnimi aktivnostmi izdal nezakonito navodilo, da naj enote pripravijo sezname stavkajočih, ki naj bi predstavljali podlago za neizplačilo njihovih plač. Protizakonito je tudi njegovo rožljanje z odškodninskimi in disciplinskimi sankcijami delavcem, ki bi pri opravljanju svojih delovnih obveznosti spoštovali stavkovna navodila. Napovedal je tudi skrajševanje informativnih oddaj na dan stavke."

Sorodna novica Zunanja ministrica direktorju RTV-ja: Ponovno razmislite o ukinjanju tujih dopisništev

Vodstvo RTV Slovenija se je odzvalo tudi na izraze razočaranja zaradi krčenja tuje dopisniške mreže

Vodstvo RTV Slovenija se je odzvalo tudi na obsežen odziv javnosti glede napovedi o krčenju tuje dopisniške mreže. Kot so zapisali, pogovori med dopisniško komisijo in generalnim vodstvom o posodobitvi dopisniške mreže še potekajo.

Pojasnili so, da je generalni direktor RTV Slovenija na sejo programskega sveta posredoval le smernice dopisniške komisije. V teh smernicah pa je zapisano, kako naj bi bila dopisniška mreža RTV Slovenija v tujini v prihodnjih letih posodobljena in usklajena s spremenjenimi okoliščinami v mednarodnem okolju.

"V izhodiščih, ki jih je komisija pripravila na podlagi analiz obstoječe dopisniške mreže v tujini, analize tujih dopisniških mrež članic EBU-ja in analiz lastnih programskih potreb, je komisija za razpravo predlagala počasno uvajanje določenih posodobitev in sprememb, ki bi dolgoročno lahko pozitivno vplivale na še bolj optimalno delovanje dopisniške mreže v tujini. Generalni direktor je pri svojem predlogu upošteval večino izhodišč komisije, nekaj vprašanj, ki so še ostala odprta iz objektivnih razlogov, pa je označil kot "zamrznitev", dokler s komisijo ne doseže dogovora, kako zadevo najustrezneje rešiti."

Kot so še zapisali, se bo z načrti glede tujih dopisništev programski svet seznanil na ponedeljkovi seji. Obenem pa se bodo nadaljevali pogovori med dopisniško komisijo in generalnim vodstvom s "ciljem optimizacije dopisniške mreže v tujini, ki je ena najpomembnejših konkurenčnih prednosti RTV Slovenija".

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije podprla stavko zaposlenih na RTV Slovenija

Podporo ponedeljkovi stavki na RTV Slovenija so izrazili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Kot so zapisali, je minil skoraj mesec od opozorilne stavke "delavk in delavcev najpomembnejšega nacionalnega medija". Takrat so opozorili na nevzdržne razmere, nestrokovnost vodenja in številne pritiske na svobodo in avtonomijo RTV Slovenija.

"Mesec dni kasneje je stanje samo še slabše. Odhajajo novinarke, odhajajo novinarji, spremljamo nesprejemljive oddaje, napovedujejo se ukinitve dopisništev po svetu. Opozorila novinarjev in novinark, delavk in delavcev ostajajo preslišana," so poudarili na ZSSS-ju.
Dodali so, da z ogorčenjem spremljajo teptanje medijske hiše in vseh zaposlenih, zato ter ponovno izražajo polno podporo stavki in uresničitvi stavkovnih zahtev. "Uredniške politike naj bodo neodvisne, novinarji pa strokovni in samostojni ter za svoje delo ustrezno plačani," so še zapisali.

Stavkovni odbor in vodstvo RTV-ja v sporu glede poteka stavke
Gorščakova razrešitev z vrha TVS vidi kot neutemeljeno, Grah Whatmough vztraja pri nasprotnem

Na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani je potekala obravnava v primeru zoper generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija Andreja Graha Whatmougha. Zaradi razrešitve z mesta direktorice Televizije Slovenija avgusta lani ga toži Natalija Gorščak, ki meni, da je bila neupravičeno razrešena.

Grah Whatmough je na sodišču dejal, da je bila Gorščak razrešena zaradi neizvrševanja njegovih navodil, naj preveri vzroke za manjšo gledanost programov nacionalne televizije. Poleg tega je bil po njegovih besedah prekoračen finančni načrt Televizije Slovenija (TVS) za leto 2019, pri čemer Gorščakova ni zaprosila za ustrezno soglasje takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca. Očital ji je tudi, da ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTV Slovenija s podjetjem Sport Media Focus v delni lasti moža Manice Janežič Ambrožič, ki je bila tedaj odgovorna urednica televizijskega informativnega programa.

Gorščakova je vztrajala pri trditvi, da je njena razrešitev pomenila sankcijo, ker ni razrešila Janežič Ambrožičeve. "Vedno kadar sva govorila, si rekel, da bo treba z Janežič Ambrožičevo nekaj narediti," je dejala. A Grah Whatmough je zagotovil, da od nje ni zahteval, da doseže, da Janežič Ambrožičeva odstopi.

Gorščak je še izpostavila, da ji je generalni direktor pripravo akcijskega načrta za večjo gledanost televizijskih programov naročil v času letnih dopustov. A ta ji je odgovoril, da je znano, kdo jo v času odsotnosti nadomešča. Nad njenim sporočilom, zakaj tega načrta ni mogoče narediti v določenih osmih dneh, je bil zato presenečen. Pričakoval je, da bo navodilo posredovala tistim, ki so jo nadomeščali.

Janežič Ambrožič, ki je pred sodiščem nastopila kot priča, je dejala, da je vedela je, da je Gorščakva dobila zahtevo po pripravi akcijskega načrta za večjo gledanost. Vendar pa je tudi ona prepričana, da tega zaradi potrebnih usklajevanj ni mogoče pripraviti med dopusti.