Tanja Fajon, SD. Foto: MMC RTV SLO
Tanja Fajon, SD. Foto: MMC RTV SLO

V odprtem pismu, naslovljenem na generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, je zunanja ministrica Tanja Fajon zapisala, da je novico o napovedani ukinitvi dopisništev v Rimu, Berlinu, Moskvi in krčenju dopisništva v Bruslju sprejela z zaskrbljenostjo. "Razvejana mreža dopisništev pomembno dopolnjuje naša zunanjepolitična prizadevanja, predvsem pa povečuje ozaveščenost naših državljanov o dogajanjih v svetu in umeščenosti Slovenije v mednarodnem kontekstu," meni Fajon.

Spomnila je, da je bila nekoč tudi sama dopisnica iz Bruslja, in dodala, da kakovostno poročanje o dogajanju v EU-ju pomeni boljšo obveščenost državljanov, ki pa vodi v boljše razumevanje slovenske vloge v "evropski družini". "Bruselj ni le zunanja politika, temveč že dolgo kroji tudi naše notranjepolitično dogajanje."

Sorodna novica Vodstvo RTV-ja nad nadaljevanjem stavke presenečeno; sindikat opozarja na nadaljevanje razgradnje

A kot je v nadaljevanju zapisala Fajon, sta enako skrb vzbujajoči novici o ukinjanju dopisništev v Rimu in Moskvi. "Rusijo, svetovno velesilo, ki je v luči ukrajinske vojne trenutno še bolj aktualna kot sicer, ne gre razumeti, če nimamo informacij s terena, iz prve roke," je opozorila Fajon.

Fajon je v pismu Grahu Whatmoughu dejala, da se sprašuje, kdo bo zapletene svetovne razmere postavljal v kontekst, če bodo dopisništva ukinjena. Brez prispevkov zunanjepolitičnih uredništev na RTV Slovenija bo med državljane prišlo še manj kakovostnih informacij, in to v času, ko so demokracije vse bolj ogrožene prav zaradi lažnih novic in dezinformacij, je opozorila in dodala, da je ukinitev zunanjepolitičnih dopisništev "nekonstruktivno dejanje".

"Zato vas pozivam, spoštovani gospod Grah Whatmough, k ponovnemu razmisleku glede napovedanega krčenja in ukinitve dopisniške mreže RTV Slovenija v tujini. Kajti ne gre le za ugled Slovenije v svetu; gre za odgovornost do naših državljanov, ki si zaslužijo kakovostne in poglobljene informacije iz Evropske unije in sveta," je še sklenila Fajon.

Brglez: Število tujih dopisništev bi morali kvečjemu povečati

Odprto pismo je na direktorja RTV Slovenija naslovil tudi evropski poslanec Milan Brglez in zapisal, da je z začudenjem in skrbjo prebral novico, da namerava RTV skrčiti svojo mrežo dopisniških mest v tujini. Po njegovem mnenju bi se ta morala kvečjemu širiti, in ne krčiti.

Dodal je, da bi bilo zelo dobrodošlo, če bi RTV imel svoje dopisnike še v Franciji, Trstu, Zagrebu, na Madžarskem in tudi na Kitajskem. "Svet se namreč spreminja izredno sunkovito in krčenje dopisništev pomeni umanjkanje informacij za naše prebivalce in prebivalke, pa tudi za nas, politike," je zapisal Brglez.

"Varčevanje na kakovosti ni varčevanje, ampak je na dolgi rok uničevanje. Že zdaj je jasno, kako velika napaka je bila ukinitev dopisnikov v Zagrebu in Trstu. Bojim se, da bi vaši predlagani ukrepi, če bodo sprejeti, naredili nacionalni RTV Slovenija nepopravljivo škodo," je še dodal Brglez.