Foto: BoBo
Foto: BoBo

Člani neformalne delovne skupine za medije Evropskega parlamenta so v torek na vodstvo RTV Slovenija naslovili pismo, v katerem so izrazili "zaskrbljenost zaradi nenehnega slabšanja delovnih razmer novinarjev" na javni radioteleviziji.

Pismo, ki ga je pridobil STA, je podpisalo osem poslancev, vključno s slovensko evroposlanko Ireno Jovevo (Renew/Gibanje Svoboda). Poslanci so v pismu dejanja aktualnega vodstva RTV Slovenija označili za kolektivno nadlegovanje ter ga pozvali k premisleku svojega ravnanja in iskanju primerne rešitve za zaposlene na RTV Slovenija.

Sorodna novica Evroposlanci pisali vodstvu RTV Slovenija: Prenehajte izvajati "kolektivno nadlegovanje"

Generalni direktor Andrej Grah Whatmough je v odzivu zagotovil, da je "velik zagovornik svobode govora in izražanja, medijske svobode in demokratičnih načel" in da so to vrednote, ki jih po njegovem prepričanju zagovarja tudi vseh 2136 zaposlenih na RTV Slovenija, piše v odzivu, objavljenem na spletnem portalu RTV Slovenija.

Poudaril je, da v času njegovega mandata proti novinarjem niso bili uvedeni nobeni ukrepi, ki bi jih lahko dojemali kot kaznovanje za njihovo delo. V njegovem mandatu ni bilo odpuščanj med novinarji, nikomur ni bila zmanjšana plača in nihče ni bil premeščen na nižje plačana delovna mesta, je še navedel.

Whatmough je člane delovne skupine za medije povabil na ogled RTV Slovenija in razpravo o vseh vprašanjih, ki so jih izpostavili v pismu. Prepričan je, da bi takšna razprava in seznanitev z vsemi dejstvi pomirili njihove skrbi.

Urbanija: Gre za provladno propagando

Na pismo se je odzval tudi direktor TV Slovenija Uroš Urbanija, ki je za TV Slovenija pismo evroposlancev označil za "provladno propagando". Dejal je, da je nesprejemljivo, da "politično motivirana aktivistka", kot je označil poslanko Ireno Jovevo, izvaja "pritisk na avtonomijo RTV-ja". Kot je povedal, želi poslanka s tem podpreti "prizadevanja predsednika vlade Roberta Goloba, da prevzame 100-odstotni nadzor nad tem zavodom".

Whatmoughovo pismo je na Twitterju objavila tudi evroposlanka Romana Tomc (EPP/SDS), ki je obtožila Jovevo, da je zlorabila delovno skupino. Kot je prepričana, želi namreč vladajoča koalicija v Sloveniji prevzeti "politični nadzor" nad RTV Slovenija.