Je Vogrinu res uspelo dobiti podpise in kandidata? Foto: BoBo
Je Vogrinu res uspelo dobiti podpise in kandidata? Foto: BoBo
Vogrinovo vabilo na novinarsko konferenco. Foto: www.publishwall.si/ivan.vogrin

Iz vabila, ki ga je razposlal Vogrin, je razvidno le, da bo jutri ob 11.30 predstavil kandidata, ki naj bi prevzel vodenje vlade do rednih volitev. Več informacij Vogrin danes ni želel razkriti, zatrdil je le, da ima več podpisov poslancev od potrebnih 10.

Pravi, da verjame tudi v uspeh predlaganega kandidata v državnem zboru, saj je bil sam v stiku z različnimi poslanci. "Če ne bi verjeli, da lahko uspemo, ne bi šli v to." Trdi namreč, da je govorjenje strank o želji po čimprejšnjih predčasnih volitvah "en velik blef".

Po poročanju Dela naj bi bil Vogrinov kandidat za mandatarja po neuradnih informacijah poslovnež slovenskega rodu, ki dela v tujini. Tega Vogrin še ni želel komentirati.
Vse več misli o podpori 'pravemu' kandidatu
Kdo bi torej lahko podprl novega mandatarja? Nepovezani poslanec Borut Ambrožič je za MMC dejal, da se je z Vogrinom, skupaj z Matjažem Zanoškarjem, o tem pogovarjal, a da svojega podpisa ni prispeval. Mu je pa ta ideja blizu in je mandatarja pripravljen podpreti, če ga bo ta prepričal, je dodal. Prepričan je namreč, da poskušajo uveljavljene stranke pohiteti s predčasnimi volitvami, da bi izkoristile prednost, ki jo imajo pred novonastalimi strankami, ki so na evropskih volitvah pokazale precejšnjo podporo.
Vodja poslanske skupine PS-ja Jožef Kavtičnik je za STA potrdil, da se je Vogrin pri njih pozanimal o tem, ali bi podprli predlog za mandatarja, a se niso odločili, da bi prispevali podpise. Po njegovem vedenju Vogrin podpisov še nima zbranih.

Tudi poslanca PS-ja Stanko Stepišnik in Tina Komel o predlogu za zdaj - po lastnih besedah - ne vesta nič in nista med podpisniki. Sta pa pokazala odprtost za to možnost, če bi ju Vogrin uspel prepričati s primernim kandidatom. Komelova je za MMC še poudarila, da je potrebna tudi širša podpora med strankami, kar bo zanjo pomembno merilo.

Spomnimo, da je Zoran Janković že pred dvema tednoma napovedal, da bi, če bi v prihodnjih dneh kljub napovedim kdo predlagal kandidata za mandatarja, o imenu resno razmislil. Po njegovih besedah bi morala biti to oseba, ki bi sledila programu PS-ja in bi imela kompetence - ne glede na to, od kod bi prišla.

Kdaj torej na volitve?
Najmanj deset poslancev ima do četrtka čas, da vloži predlog za novega mandatarja. Kandidata mora nato podpreti večina poslancev državnega zbora.

Večina parlamentarnih strank že od odstopa Alenke Bratušek z mesta predsednice vlade poudarja, da bi bile čimprejšnje parlamentarne volitve najboljša rešitev za državo, kar so povedali tudi predsedniku države Borutu Pahorju. Ta se je že odločil, da sam mandatarja ne bo predlagal in da bo še poleti razpisal državnozborske volitve.

Temu nasprotujejo nekatere neparlamentarne stranke, ki so že napovedale ustavno presojo julijskega datuma volitev. Nad 13. julijem, ki se omenja kot verjetni datum glasovanja, ni navdušen niti predsednik PS-ja Zoran Janković.