Tako je vlada
Tako je vlada "ozaljšala" slovensko mejo ob Vinici, zdaj pa se je odločila dele ograje podreti. Foto: BoBo

Po poročanju dopisnice TV Slovenija Petre Držaj je ograja na več mestih v vodi, na nekaterih mestih pa se je Kolpa, ponoči je višina gladine presegla štiri metre, že umaknila. Pri Vinici je ograja še vedno v vodi, tik pri mejnem prehodu so jo že odstranili. Prav tako v Damlju ob kopališču, a samo na enem delu, saj je na drugem delu voda še previsoka. Neuradno je vojska ograjo začasno odstranila in ima navodila, da jo za nedoločen čas shranijo v vojašnici v Novem mestu.

Za pojasnila smo prosili tudi ministrstvo za notranje zadeve in jih bomo objavili, takoj ko jih dobimo.

Spomnimo, vlada je začela ograjo, razlog naj bi bil nadzor nezakonitega prehajanja meje ob večjem številu prebežnikov, postavljati novembra lani. Čeprav so se na vladi dolgo izmikali konkretnim vprašanjem, ali bo Slovenija ograjo - država je sicer obsodila isto madžarsko potezo - postavila, so na koncu le priznali, da bodo na meji postavili "tehnične ovire". Cene ograje vlada ne želi izdati, češ da je zaupne narave, a ocene se gibljejo okoli dveh milijonov evrov.

Ograja je sprožila tudi vrsto protestov prebivalstva in nejevoljo, še pred samo postavitvijo pa so se vrstila opozorila, da se bo vanjo ujela divjad, da bo ob večjih poplavah ograjo odneslo oz. se bodo vanjo ujele večje količine naplavin, kar se je zdaj tudi zgodilo.

Hrvaška z novo protestno noto proti ograji
Hrvaško zunanje ministrstvo je slovenskim diplomatom na veleposlaništvu v Zagrebu danes izročilo prvo letošnjo diplomatsko noto z vnovično zahtevo, naj Ljubljana odstrani žično ograjo z vseh delov ozemlja, ki ga ima Hrvaška za svojega. Zagreb je konec lanskega leta Ljubljani izročil sedem tovrstnih not, zadnjo pred božičem.

Hrvaška diplomacija znova zahteva, da Slovenija brez odlašanja odstrani žično ograjo s "hrvaškega državnega območja" in omogoči prost pretok na vseh predhodnih točkah, ki so določene s sporazumom o obmejnem prometu in sodelovanju (SOPS).

Z novo diplomatsko noto zahtevajo, da Ljubljana čim prej odstrani dele žične ograje tudi z območja ob reki Kolpi. Kot so dodali, so zaradi visokega vodostaja deli žične ograje nenadzorovano končali v reki in so takšni nevarni za življenje in varnost ljudi in živali.

Presodili so, da bo slovenska žična ograja povzročila vrsto težav, posebej zato ker se je "zima šele začela in ker je zelo vprašljivo, v kakšnem stanju bo žična ograja dočakala pomlad".

V noti so tudi obžalovali, da žica, ki naj bi slovensko državo in njeno prebivalstvo zavarovalo pred nenadzorovanimi prehodi čez mejo in begunsko krizo, kot to trdijo slovenski uradniki, ogroža življenje in varnost prebivalcev Slovenije, Hrvaške in vseh, ki pridejo na to območje, vključno z živalmi, ki imajo tam svoje naravno okolje, so še zapisali.

Dodajajo, da je zaradi zimskih vremenskih razmer tudi manj prebežnikov, ki jih organizirano vozijo iz Hrvaške v Slovenijo.