Kljub izstopom nekaterih poslancev in ministrov iz vrst PS-ja Zoran Janković zatrjuje, da stranka ni razpadla.
Kljub izstopom nekaterih poslancev in ministrov iz vrst PS-ja Zoran Janković zatrjuje, da stranka ni razpadla. "Kdor ni hotel biti v njej, je šel ven," je pojasnil v izjavi za medije ob robu prvomajske prireditve na ljubljanskem Rožniku. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Borut Pahor v Bovcu
Glede na vse okoliščine se zdi najbolj razumno in smiselno razpisati predčasne volitve, je ob odprtju nove letališke infrastrukture na letališču Bovec dejal predsednik Borut Pahor. Kot je priznal, bi to sicer zaradi omejenih pooblastil vlade začasno prekinilo dejavno ukrepanje na finančnem, gospodarskem in socialnem področju, "vendar je v celoti vzeto to manjša politična in siceršnja škoda kot podaljševanje negotovosti, nepredvidljivosti in skrajno omejenih možnosti za resnejše, potrebne, a skoraj praviloma nepopularne odločitve". Foto: Urad predsednika republike
Pahor: Rešitev je v rokah vlade

Na vprašanje, kdaj pričakuje državnozborske volitve, je Zoran Janković ob robu prvomajske prireditve na Rožniku odvrnil, da oni volitev ne zahtevajo. Vlada Alenke Bratušek lahko po njegovih besedah ostane - pod pogojem, da poda terminski načrt za projekte iz programa PS-ja. "Še vedno trdim, da je edini pravi program za državo program Pozitivne Slovenije, ki se zdaj ni izvajal. To je moj protest," pravi Janković.

Kljub izstopom nekaterih poslancev in ministrov iz vrst PS-ja zatrjuje, da stranka ni razpadla. "Kdor ni hotel biti v njej, je šel ven," je pojasnil. "Vsak se ima pravico odločiti. Na koncu se bodo na volitvah, ki bodo, ko bodo, odločili državljani," je dejal.

Na Facebooku se je pojavila skupina Shod v podporo Zoranu Jankoviću, ki za petek, 9. maj, ob 17.00 napoveduje: "Zberimo se in izrazimo podporo gospodu Zoranu Jankoviću, ki so ga izdali vsi, ki so ga podpirali. Prinesite transparente, piščalke, kar koli s čimer bomo izražali svojo moč". Lokacija je predvidena pred ljubljansko mestno hišo, v primeru udeležbe več kot 500 ljudi pa na Kongresnem trgu, je zapisano.

Iz Pozitivne Slovenije so že sporočili, da stranka "ni organizator tovrstnih shodov, prav tako tudi ne Zoran Janković, ki takšnih in podobnih shodov ne potrebuje".

Je pa ta dan, ki je tudi dan zmage, na sosednjem Prešernovem trgu napovedan Antifašistični marš. Poleg Ljubljane ga organizatorji načrtujejo tudi v Mariboru, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu in v Zenici.


Pahor: Vlada mora oceniti, ali lahko uspešno nadaljuje delo

Rešitev trenutne politične negotovosti je v veliki meri odvisna od vlade, ki mora oceniti, ali v spremenjenih političnih okoliščinah lahko uspešno nadaljuje svoje delo ali ne, pa je ob odprtju nove letališke infrastrukture na letališču Bovec poudaril predsednik Borut Pahor. "Voditi državo je smiselno samo v primeru, če obstaja utemeljena ocena, da je vlada in potrebna politična večina v državnem zboru sposobna sprejemati ukrepe, praktične in strukturne, za izboljšanje gospodarskega in družbenega položaja države in ljudi, sicer pa ne," je prepričan.

Glede na vse okoliščine se zdi najbolj razumno in smiselno razpisati predčasne volitve, dodaja Pahor. Kot je priznal, bi to sicer zaradi omejenih pooblastil vlade začasno prekinilo dejavno ukrepanje na finančnem, gospodarskem in socialnem področju, "vendar je v celoti vzeto to manjša politična in siceršnja škoda kot podaljševanje negotovosti, nepredvidljivosti in skrajno omejenih možnosti za resnejše, potrebne, a skoraj praviloma nepopularne odločitve".

Prispevek k čimprejšnjemu razpisu volitev šteje za svojo odgovornost
V okviru reševanja nastalih političnih razmer pa Pahor šteje za svojo neposredno odgovornost prispevek k čimprejšnjemu razpisu volitev. Pri tem bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bi čas do oblikovanja nove vlade potekal v vzdušju strpnosti, potrebne politične potrpežljivosti in čim večjega medsebojnega razumevanja, je napovedal. Ob tem je spomnil, da smo tudi lani imeli prav tako zelo zahtevne politične okoliščine, "pa je prišlo v najtežjem obdobju prenosa oblasti z ene na drugo vlado do njunega medsebojnega sodelovanja in skupnega ukrepanja, kar je takrat omogočilo državi skoraj nemoteno delovanje".

"Možnosti, če politična volja je, so," je prepričan predsednik republike.

Pahor: Rešitev je v rokah vlade