SMC za dva sedeža vodi pred SDS-om. Foto: MMC RTV SLO
SMC za dva sedeža vodi pred SDS-om. Foto: MMC RTV SLO
false
SMC je na prvem mestu prehitel SDS. Foto: MMC RTV SLO
false
Miru Cerarju je zrasla popularnost. Foto: MMC RTV SLO
false
Zastaranje zadeve Patria je najbolj koristilo akterjem, menijo vprašani. Foto: MMC RTV SLO
Vox Populi: Vodi SMC, druga SDS

Anketo Vox populi za Televizijo Slovenija in časopis Dnevnik vsak mesec pripravlja agencija Ninamedia. Od 9. do 10. septembra je tako agencija vprašala o podpori vladi in strank ter priljubljenosti politikov 700 ljudi.

Najprej ocena dela vlade: da vlada dela uspešno, meni dobrih 38 odstotkov vprašanih, kar je za dobro odstotno točko več kot prejšnji mesec. Skoraj 58 odstotkov vprašanih delo vlade Mira Cerarja ocenjuje za neuspešno, to je malenkost manj kot prejšnji mesec.

In kakšen bi bil razplet parlamentarnih volitev, če bi potekale danes?
Na prvem mestu je ta mesec Stranka modernega centra (SMC), podpira jo 15,4 odstotka vprašanih, sledi ji Slovenska demokratska stranka (SDS) z dobrimi 14 odstotki. Na tretjem mestu so Socialni demokrati (SD) s 6,3 odstotka, ki so tudi ta mesec za las prehiteli Združeno levico. DeSUS ostaja peti s 5,1 odstotka podpore, Nova Slovenija pa šesta z enakim odstotkom kot prejšnji mesec - 4,2 odstotka. Več kot četrtina vprašanih pa je neopredeljenih.

SMC vodi za dva sedeža
Poglejmo še, kako bi si stranke razdelile sedeže v državnem zboru. SMC bi zasedel 25 sedežev, SDS bi imel dva sedeža manj, 23, SD-ju bi pripadlo 11 sedežev, Združeni levici 10, DeSUS bi imel osem poslancev. Nova Slovenija bi dobila sedem poslanskih mandatov. V parlament pa bi se s štirimi poslanci prebil še SLS.

Miro Cerar tik pod vrh
Ostaja nam še lestvica priljubljenosti politikov. Značilnost tokratnega merjenja javnega mnenja je, da je osem politikov ocenjenih bolje in dvanajst slabše kot avgusta. Borut Pahor kljub slabši oceni kot prejšnji mesec ostaja na čelu najbolj priljubljenih. Zanimiv skok je opazen pri uvrstitvi premierja Mira Cerarja, zasedel je drugo mesto. Na sredini in v spodnjem delu lestvice ni bistvenih sprememb.

Pri samem dnu sta Jani Möderndorfer, ki je zdrsnil za dve mesti, in Jože Tanko, ki se je komaj obdržal v družbi najbolj priljubljenih politikov. Janez Janša in Alenka Bratušek lestvico zapuščata. Razpad Zavezništva Alenke Bratušek se očitno pozna tudi pri rezultatih te ankete.

Zastaranje zadeve Patria
Vprašanim smo v tokratni anketi zastavili še eno vprašanje. Komu po njihovem mnenju najbolj ustreza odločitev Okrajnega sodišča v Ljubljani, da je zadeva Patria zastarala.

Skoraj 38 odstotkov vprašanih je prepričanih, da je zastaranje v korist trojici obtoženih, Janši, Krkoviču in Črnkoviču. Dobrih 16 odstotkov jih pravi, da ima največ koristi od zastaranja sodišče. Nekaj več kot 15 odstotkov pa jih meni, da zastaranje ni koristilo nikomur.

Vox Populi: Vodi SMC, druga SDS