Izid tokratne raziskave Vox populi. Foto: MMC RTV SLO
Izid tokratne raziskave Vox populi. Foto: MMC RTV SLO
Vox populi: SAB in SNS bi izpadla iz parlamenta


Tako kaže raziskava, ki jo je za RTV Sloveija izvedla agencija Ninamedia. Če bi bile volitve danes, bi SDS dobil 24 odstotkov glasov. Tej stranki sledijo Lista Marjana Šarca, Socialni demokrati, Levica in Nova Slovenija.

Parlamentarni prag bi komaj presegli v DeSUS-u, Stranka Alenke Bratušek in Slovenska nacionalna stranka pa ne bi prišli v parlament.
Podpora strankam po odstotkih:
SDS 24 %
LMŠ, SD 10,1
Levica 6,8
NSi 4,8
DeSUS 3,2
SMC 3,1
SNS 2,3
SAB 1,7
Ne vem - slaba petina.
V primerjavi z anketo, opravljeno prejšnji mesec, je podpora najbolj zrasla SD-ju, najbolj pa padla SMC-ju. Manjša je tudi naklonjenost SAB-u.
Sedeži v DZ-ju bi bi porazdeljeni tako:
SDS - 34
LMŠ - 14
SD - 14
Levica - 10
NSi - 6
DeSUS - 5
SMC - 4
Priljubljenost politikov
Borut Pahor, Violeta Bulc in Milan Brglez še naprej zasedajo prva tri mesta. Matej Tonin je medtem s četrtega zdrsnil na šesto mesto, za Tanjo Fajon in Ljudmilo Novak. Sedmouvrščeni Marjan Šarec je mesto zamenjal z Alenko Bratušek, ki je tokrat osma. Sledijo jima Dejan Židan, Miro Cerar in Luka Mesec, ki so uvrščeni enako kot prejšnji mesec. Janez Janša se je povzpel na 15. mesto, Karl Erjavec se je tudi tokrat komaj obdržal na lestvici, to pa ni uspelo Evi Irgl in Zvonku Černaču, zamenjala ju bosta Zmago Jelinčič in Zdravko Počivalšek.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časnika Dnevnik in RTV Slovenija, njegov izvajalec je agencija Ninamedia. Med 13. in 15. avgustom 2018 je opravila telefonsko javnomnenjsko raziskavo po metodi CATI. Iz računalniškega seznama so poklicali 6.648 naključno izbranih telefonskih naročnikov, 3.528 ni bilo dosegljivih, 1.241 jih ni želelo sodelovati v anketi, 1.179 pa jih ni ustrezalo vzorčnim določilom.Anketiranih je bilo 700 ljudi. Pred analizo so bili podatki uteženi po starosti in izobrazbi tako, da so socio-demografsko strukturo vzorca približali strukturi ciljne populacije, s čimer so zagotovili večjo reprezentativnost vzorca, piše v pojasnilu Ninamedie.
Vox populi: SAB in SNS bi izpadla iz parlamenta