Povečal se je delež tistih, ki sploh ne bi odšli na volišča. Foto: Jure Brankovič
Povečal se je delež tistih, ki sploh ne bi odšli na volišča. Foto: Jure Brankovič
SDS bi znova dobil največ glasov


Tudi ta mesec je agencija Ninamedia za Televizijo Slovenija in časopis Dnevnik opravila raziskavo javnega mnenja Vox populi. Tokrat je agencija 700 ljudi anketirala med 11. in 13. oktobrom.

Da vlada dela uspešno, sodeč po izsledkih raziskave meni 35,3 odstotka vprašanih. Skoraj 62 odstotkov vprašanih pa delo vlade Mira Cerarja ocenjuje kot neuspešno.

Podpora DeSUS-a le še korak stran od izpada
Če bi bile volitve danes, bi se glasovi porazdelili tako: na prvem mestu je znova SDS, ki ga podpira 13,8 odstotka vprašanih. Na drugem mestu so Socialni demokrati z 12 odstotki podpore, SMC je na tretjem mestu z 10,1 odstotka glasov. ZL je s 7,9 odstotka četrti, NSi s 6,3 odstotka peti, DeSUS je na šestem mestu s 4,1 odstotka podpore.

Odstotek tistih, ki ne vedo, koga bi volili, je oktobra padel - skoraj 23 odstotkov je takih. Odstotek tistih, ki sploh ne bi odšli na volišča, pa je poskočil za slabih devet odstotnih točk.

Podpora na voliščih bi se iz glasov v poslanske sedeže preslikala tako: SDS bi zasedel 22 sedežev, 20 sedežev bi dobil SD, SMC bi zasedel 16 poslanskih mest, Združena levica bi jih dobila 13, Novi Sloveniji bi jih pripadlo 10, DeSUS bi imel sedem poslancev, dva sedeža pa gresta kot vedno poslancema manjšin.

Pahor znova najbolj priljubljen
Na vrhu lestvice priljubljenosti tudi ta mesec ni sprememb. Med 22 politiki Borut Pahor ostaja trdno na prvem mestu. Za njim sta Violeta Bulc in Tanja Fajon. Dejan Židan se je obdržal na četrtem mestu. Predsednik DZ-ja Milan Brglez pa je pridobil eno mesto in je peti. Na šesto mesto se je uvrstil novinec, pravosodni minister Goran Klemenčič, ki pa je tudi največje presenečenje oktobrskega merjenja priljubljenosti politikov.

Predsednik vlade Miro Cerar je izgubil dve mesti in se je pred Lojzetom Peterletom in Zoranom Jankovićem uvrstil na sedmo mesto. V drugem delu lestvice ni večjih premikov, čisto pri dnu pa sta pristala Matjaž Han in Franc Bogovič, ki se mu je za las uspelo obdržati na lestvici priljubljenosti.

Kar pa ni uspelo Alenki Bratušek, ki skupaj z Vinkom Gorenakom zapušča družbo najbolj priljubljenih politikov.

SDS bi znova dobil največ glasov