Poleg obravnave podpore fiskalnemu pravilu so razpravljali tudi o predlogu partnerstva za izhod iz krize in protokola o vplivu in odgovornosti, ki naj bi opredelila sodelovanje med koalicijo in opozicijo pri ključnih odločitvah ekonomske politike v prihodnje. Foto: BoBo
Poleg obravnave podpore fiskalnemu pravilu so razpravljali tudi o predlogu partnerstva za izhod iz krize in protokola o vplivu in odgovornosti, ki naj bi opredelila sodelovanje med koalicijo in opozicijo pri ključnih odločitvah ekonomske politike v prihodnje. Foto: BoBo
Janez Janša
Opozicija ni naklonjena sodelovanju v partnerstvu za izhod iz krize, ampak le v posameznih primerih, je povedal predsednik vlade po sestanku z vsemi strankami. Foto: MMC RTV SLO
Janša s predsedniki strank

Vodilni predstavniki strank so se na povabilo predsednika vlade Janeza Janše sešli v prostorih državnega zbora. Znova so razpravljali o fiskalnem pravilu in spremembi ustave. Janša je sestanek označil za trenutek resnice.

"Skrito vprašanje referenduma"
Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije (PS) Jani Möderndorfer je po posvetu dejal, da v njihovi stranki trenutnega besedila fiskalnega pravila ne bodo podprli, saj "skrito" odpira vprašanje referenduma. Tega pa po njihovem mnenju ne gre reševati skrito s posameznimi koraki znotraj ustave, temveč ga je treba odpreti na splošno. Zato se zavzemajo za jasno določitev tega, v katerih primerih referendum sploh pride v poštev, da bi si tako nalili čistega vina.

Janša: Ni tretjinskega soglasja
"Ta trenutek ne obstaja realno dvotretjinsko soglasje za vpis fiskalnega pravila v ustavo," je zato dejal premier Janša. Spomnil pa je na to, da je državni zbor pred kratkim ratificiral evropsko pogodbo o fiskalnem paktu, a kljub temu predstavniki poslanskih skupin danes vnosa pravila v ustavo niso podprli. Rok za sprejem takšnega pravila se sicer še ni iztekel. A Nemčija, ki je fiskalno pravilo sprejela že pred tremi leti, že "žanje rezultate", je dodal.

Pahor: Spremenimo še zakonodajo
Predsednik SD-ja Borut Pahor pa je poudaril, da je po njegovih izkušnjah slovenska javnost na spremembe pripravljena le takrat, ko ima občutek, da je politika "ne vleče za nos". Sam si bo prizadeval, da bi poslanke in poslanci SD-ja podpirali vnos fiskalnega pravila v ustavo, a to pravilo po njegovih besedah ne bi smelo predstavljati obvoda za omejevanje referenduma.

Zato je predlagal, da bi hkrati začeli urejati tudi referendumsko zakonodajo, v kateri bi določili, da zakoni fiskalne narave ne bi bili predmet referendumskega odločanja. Če bi takšno zakonodajo sprejeli, bi ob fiskalnem pravilu imeli po besedah Pahorja dve takšni spremembi, ki bi zagotovili "reformno sposobnost Slovenije". Pahor je imel vtis, da je bil ta njegov predlog dobro sprejet.
Naknadno pa je še sporočil, da si bo prizadeval, da odo vsi poslanci in poslanke SD-ja podprli odločitev vnosa fiskalnega pravila v ustavo. "Vsekakor pa po današnjem sestanku ne more biti slehernega dvoma, da ima ustavna komisija potrebno dvotretjinsko večino za pripravo besedila spremembe Ustave in ustavnega zakona. To je bilo na sestanku predsednikov strank nedvoumno ugotovoljeno," je še zapisal.

Partnerstvo za razvoj v drugem planu
Predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin so se sicer pogovarjali tudi o predlaganem partnerstvu za izhod iz krize. Vendar pa je po besedah Pahorja ravno vnos zlatega fiskalnega pravila v ustavo ta trenutek prednostna politična naloga. Poleg tega vodje strank sestavljajo tudi koordinacijo predsednikov parlamentarnih strank, ki se sestane vsakič, ko kdo izmed njih presodi, da gre za obravnavo pomembnih vprašanj, je pojasnil.

Möderndorfer pa je povedal, da v največji opozicijski stranki podpirajo sodelovanje, da pa niso pripravljeni podpisovati tovrstnih dokumentov, saj lahko predsednik vlade katero koli stranko v DZ-ju kadar koli pozove k sodelovanju. "To sodelovanje lahko sprejmemo ali pa tudi ne," je dodal.

Janša s predsedniki strank