Virant upa, da bodo z novim kompromisnim predlogom s sindikati zbližali stališča. Foto: BoBo
Virant upa, da bodo z novim kompromisnim predlogom s sindikati zbližali stališča. Foto: BoBo

Še minuli teden je vlada želela vračanje preveč izplačanih plač omejiti na obdobje enega leta, najvišji znesek vračila pa bi bile tri osnovne plače javnega uslužbenca. Vlada je zdaj pripravila nov popravek 3.a člena zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki ga bo sindikatom predstavil Virant, glavni vladni pogajalec.

Ker je predlog kompromisen, Virant danes pričakuje konkretno zbližanje stališč. Po njegovi oceni s predvidenimi olajšavami posameznikov vračanje preveč izplačanih plač ne bi "pretirano materialno prizadelo", je dejal. Pogajalci predvidoma ne bodo podrobneje govorili o drugih vprašanjih, kot je ureditev kvoruma za veljavnost kolektivne pogodbe za javni sektor ali ovrednotenje pripravljenosti na delo zunaj kraja bivanja.

Tudi nekateri predstavniki sindikatov so nekoliko bolj optimistični glede možnosti dogovora, a vendarle vsi poudarjajo, da delavci ne morejo in ne smejo nositi stroškov napak delodajalcev. Tako je predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj že minuli teden pojasnil, da bi se preveč izplačane plače morale vračati le v primerih, v katerih se je pojavila napaka pri izračunu, in ne v primerih, v katerih je plačo napačno določil delodajalec.