Od ministra sodišče zahteva analizo, ki je privedla do ugotovitve, da se število sodnih zaostankov povečuje. Foto: BoBo
Od ministra sodišče zahteva analizo, ki je privedla do ugotovitve, da se število sodnih zaostankov povečuje. Foto: BoBo

"Zaradi hudih očitkov o prirejanju podatkov o delovanju sodstva" so na vrhovnem sodišču ministrstvo za pravosodje zaprosili za analizo, na kateri naj bi temeljile navedene ugotovitve, vendar odgovora še niso prejeli. Trdijo namreč prav nasprotno; da število sodnih zaostankov v pomembnejših zadevah od leta 2010 pada. Manjšanje sodnih zaostankov v pomembnejših zadevah izhaja tudi iz sodne statistike, ki jo je za presečni datum 30. septembra letos objavilo ministrstvo, navajajo na sodišču.
Obenem so poudarili, da sodno statistiko pripravlja prav omenjeno ministrstvo, že ves čas pa se vodi na način, da jasno ločuje zaostanke v vseh in v pomembnejših zadevah. Vsi tovrstni podatki in tudi metodologija, na podlagi katere se obdelujejo, so javno objavljeni, obdeluje in objavlja pa jih ministrstvo, so zapisali.
Gre torej za lastne podatke ministrstva, zato na vrhovnem sodišču upajo, "da ministrove trditve izhajajo zgolj iz neznanja, ne pa iz želje po umetnem ustvarjanju vzdušja za spreminjanje (pravo)sodnega sistema".

Minister trdi nasprotno
Pličanič je na novinarski konferenci pretekli teden med drugim dejal, da je sodstvo doslej trdilo, da se sodni zaostanki zmanjšujejo in da se čas reševanja zadev skrajšuje. Na ministrstvu pa so podatke iz sodne statistike preverili in po besedah ministra zaznali prav nasproten trend. "Splošna ugotovitev je, da je z metodologijo statistike, ki jo uporablja sodstvo, očitno nekaj narobe," je pojasnil minister.
Na ministrstvu so še pojasnili, da so ugotovili, da se je med letoma 2008 in 2011 zmanjšalo število predvsem izvršilnih zadev in izvršilnih gospodarskih zadev. Število pomembnih sodnih zaostankov v letu 2011 glede na leto prej pa se je povečalo, so dodali na ministrstvu. Do teh podatkov pa so prišli na osnovi sodne statistike, so še pojasnili.