Vrhovno sodišče je ugotovilo, da opravljanje funkcije predsednika vlade ni tožnikova pravica. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vrhovno sodišče je ugotovilo, da opravljanje funkcije predsednika vlade ni tožnikova pravica. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vrhovno sodišče zavrnilo Janšo

Vrhovno sodišče je tako potrdilo sklep celjskega upravnega sodišča. To je sicer zavrnilo Janšev predlog o izdaji začasne odredbe v zvezi z zaključnim poročilom o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank.

Janša je namreč trdil, da mu je poročilo KPK-ja povzročilo nepopravljivo škodo, ker naj ne bi imel možnosti odgovoriti na obtožbe pred objavo poročila. Zato je predlagal, naj sodišče komisiji naloži, da umakne poročilo s spletnih strani do pravnomočne sodbe.

Janša v odzivu o človekovih pravicah in bulmastifih
"Predsednik vlade nima človekovih pravic. Imajo pa jih bulmastifi, če so od pravega lastnika," se je na zavrnitev odločitev vrhovnega sodišča na spletni strani SDS-a odzval premier Janez Janša.

"Odločitve Upravnega in Vrhovnega sodišča so bile glede na stanje v našem sodstvu pričakovane. Obe sodišči sta si vzeli za odločitev glede začasne odredbe nekaj tednov časa in na koncu obakrat predlog za izdajo začasne odredbe zavrnili. V primeru, ko so pred leti na istem sodišču v podobnem postopku odločali o vrnitvi nevarnih bulmastifov pokojnemu Baričeviču, so odločitev sprejeli v nekaj urah in ta je bila seveda pozitivna," je še zapisal Janša.

Ogrožen Janšev karierni vrhunec
Težko popravljive posledice so bile po zatrjevanju Janše napovedani odhodi koalicijskih partnerjev iz vlade, kar bi lahko pripeljalo do vladne krize, glasovanja o nezaupnici in predčasnega konca opravljanja funkcije predsednika vlade. Ta je bila predstavljena kot Janšev karierni vrhunec.

Vrhovno sodišče je Janševe argumente zavrnilo. "Težko popravljiva škoda je pravni standard, katerega vsebina se ugotavlja in presoja v vsakem primeru posebej, vendar gre, glede na ustaljeno upravnosodno prakso, za takšno škodo, ki je resna in tožniku osebno neposredno grozi," piše v sodbi vrhovnega sodišča.

Vrhovno sodišče je še dodalo: "Škoda, ki jo uveljavlja tožnik in se nanaša na razpad vladne koalicije ter politične razmere v državi, v smislu upravnosodne prakse ne predstavlja tožnikove osebne škode. Enako velja glede navedb o pozivih k odstopu z mesta predsednika vlade in okoliščin, da te funkcije ne bo več mogel opravljati. Opravljanje funkcije predsednika vlade ni tožnikova pravica niti pravica kogar koli drugega, saj je zasedba te funkcije vezana na predlog predsednika republike, ki se za kandidata odloči na podlagi izida državnozborskih volitev."

KPK zdaj upa na dvig ravni diskusije
Na sodbo vrhovnega sodišča se je odzvala tudi protikorupcijska komisija. V komisiji izražajo upanje, "da se bo raven diskusije glede poročila komisije, ki je bila v zadnjih tednih s strani nekaterih političnih akterjev in z njimi povezanih oseb izrazito žaljiva in nedostojna, vendarle vsaj nekoliko dvignila iz kloake umanjkanja politične in pravne kulture".

Vrhovno sodišče zavrnilo Janšo