Policija je prebežnike premestila v posebne vagone, kjer so morali na železniškem mejnem prehodu Dobova opraviti registracijski postopek. Foto: BoBo
Policija je prebežnike premestila v posebne vagone, kjer so morali na železniškem mejnem prehodu Dobova opraviti registracijski postopek. Foto: BoBo
Dobova - prebežniki
Slovenske železnice so prekinile potniški promet čez mejni prehod Dobova. Dnevno čez mednarodni prehod pride sicer šest vlakov iz Zagreba. Foto: BoBo
Prebežniki v Dobovi
Po registraciji v Zagrebu bi se morali prebežniki samo napotiti v sprejemni center na zagrebškem velesejmu, a okoli 200 ljudi je to izkoristilo za nakup vozovnice proti Ljubljani. Foto: Reuters
Sirski begunski na Obrežju
Dopisnica TV Slovenija Irena Ulčar Cvelbar poroča, da je ob 16. uri na mejni prehod Obrežje prišla prva skupina petih prebežnikov, ki pa ni mogla prestopiti meje. Foto: MMC RTV SLO

Na železniški mejni prehod Dobova je zvečer ob 19.09 prispel mednarodni vlak Beograd-Zagreb-Ljubljana-Zürich, na katerem je okoli 300 prebežnikov. Po mejnem pregledu skupnih slovensko-hrvaških policijskih enot je bil 150 prebežnikom zavrnjen vstop v Slovenijo, ker niso imeli urejenih papirjev. Trije vagoni s prebežniki so tako napoteni nazaj na Hrvaško, kar je v skladu z veljavnimi schengenskimi pravili. "Čakamo še, da Hrvaške železnice pripnejo posebne tri vagone, da odpeljejo migrante nazaj na Hrvaško," je čakanje na vrnitev prebežnikov za Odmeve pojasnil predstavnik obmejne policije v Dobovi.

Policijsko gledano so prebežnike ustavili Hrvati
"Pri skupni mejni kontroli, pri kateri hrvaški mejni organi najprej opravijo izstopno mejno kontrolo, so ugotovili, da približno 150 tujcev od 300 potnikov ne izpolnjuje pogojev za vstop v Republiko Slovenijo, zato jim niso dovolili izstopa iz Republike Hrvaške. Zato tudi nismo izvajali zavrnitvenih postopkov, ker so še vedno v postopku vračanja, kar morajo opraviti hrvaški organi. V najkrajšem mogočem času bomo tujce vrnili v Republiko Hrvaško," je ustavitev in vrnitev prebežnikov na Hrvaško obrazložil Anton Štubljar, vodja oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi Novo mesto.

Slovenska policija je s pomočjo Hrvatov okoli 150 prebežnikov premestila v tri vagone, ki so bili za potrebe obmejnega pregleda premeščeni na drugi tir. Kljub večinoma urejenim in veljavnim dokumentom je policija vsem zavrnila vstop v Slovenijo, saj niso izpolnjevali pogojev za izstop iz Hrvaške.

Sprva veseli in zadovoljni prebežniki so ves čas obkoljeni z okoli 40 policisti, na železniško postajo je prišla tudi ekipa Rdečega križa. Iz vagonov so se občasno razlegali vzkliki prebežnikov, večinoma beguncev iz Sirije, ki so prosili za nadaljevanje poti proti obljubljeni Nemčiji. Vmes so s skandiranjem zahtevali vodo, za kar so slovenski organi potrebovali kar nekaj časa, da so jim dostavili pijačo. To so nato zavrnili, in čeprav so ženske želele priti do vode, so jim moški to preprečili, pa poroča STA.

Po poročanju STA-ja je bilo na vlaku 300 prebežnikov. 150 jih je imelo urejene papirje in so pot nadaljevali proti Beljaku.

Prekinjen železniški promet prek Dobove
Ob 21.52 bi moral v Dobovo pripeljati še zadnji mednarodni vlak dneva, ki je namenjen v München. A Slovenske železnice so se odločile za prekinitev potniškega prometa čez mejni prehod Dobova, tako da je vlak za München ostal na hrvaški strani meje. Nadaljnji vozni red še ni znan, so za STA povedali na Slovenskih železnicah, dnevno gre čez Dobovo po šest mednarodnih vlakov v obe smeri. Prekinitev prometa bo veljala do petka do 6. ure.

V Zagrebu kupili vozovnice za Ljubljano
V Zagrebu je Jutarnji list poročal o več sto prebežnikih, ki so v Zagrebu vstopili na mednarodni vlak za Ljubljano. Pojasnjuje, da so prebežniki v Zagrebu kupili vozovnice za pot v Slovenijo ob pričakovanju, da jih bodo slovenski policisti spustili v državo.

Namesto na velesejem proti Sloveniji
Nekateri prebežniki, ki so že bili prepeljani v Zagreb, so novinarjem povedali, da bodo nadaljevali pot proti drugim evropskim državam, in so se iz hrvaškega glavnega mesta peš odpravili proti Sloveniji. Hrvaška policija namreč zbrane prebežnike iz zagrebškega hotela Porin ob južni avtocestni obvoznici preusmerja na zagrebški velesejem, kjer naj bi bil osrednji zbirni center v Zagrebu.

A po poročanju Indexa in N1 morajo prebežniki do dva kilometra oddaljenega Zagrebačkega velesajma sami peš, zaradi česar lahko nemoteno nadaljujejo pot proti Sloveniji. Novinarjem so prebežniki tako odkrito priznali, da sta njihov naslednji cilj Slovenija in mejni prehod Bregana, do koder jih čaka 30 km poti.

Hrvaška policija ustavila Sirce na Obrežju
Po poročanju dopisnice TV Slovenije Irene Ulčar Cvelbar je na mejni prehod Obrežje ob 16. uri prišla prva skupina petih beguncev iz Sirije. Peterica je zapustila sprejemni center v Zagrebu in se z avtostopom pripeljala do meje na Obrežju, kjer pa je obstala na hrvaški strani. Slovenija s Hrvaško izvaja skupni nadzor schengenske meje, hrvaški policisti pa so zavrnili prehod meje peterici, ki ni bila registrirana, tako da do slovenskih mejnih organov sploh niso prišli.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: EU mrzlično išče odgovor na begunsko krizo, do takrat veljajo stara pravila.

Prvi begunci že na mejnem prehodu Dobova
Na Hrvaškem tisoči prebežnikov, na Obrežju prvih pet
Prvi begunci že na mejnem prehodu Dobova
Na Hrvaškem tisoči prebežnikov, na Obrežju prvih pet