Denar od prodaje deleža Zavarovalnice Triglav bo napolnil pokojninsko blagajno. Foto: RTV SLO
Denar od prodaje deleža Zavarovalnice Triglav bo napolnil pokojninsko blagajno. Foto: RTV SLO
Premier Janez Janša
Ministrski predsednik je pohvalil delo Groznika in Pirnata. Foto: EPA
Janez Podobnik
Janez Podobnik je vlado pozval, naj čim prej konča koalicijsko usklajevanje glede resolucije. Foto: RTV SLO

Na seji gospodarskega kolegija so obravnavali poročili komisij za umik države iz aktivnega lastniškega upravljanja podjetij in privatizacijo Zavarovalnice Triglav.

Prvo vodi Peter Groznik, profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti in vodja upravljanja sredstev pri borznoposredniški družbi KD, svetovalno komisijo za privatizacijo največje slovenske zavarovalnice pa Rajko Pirnat s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani.

Triglav slovenskim lastnikom
Skupina, zadolžena za privatizacijo Zavarovalnice Triglav, se je ukvarjala predvsem z razdelitvijo 35-odstotnega deleža premoženja družbe, ki naj bi bil razdeljen med 700.000 fizičnih zavarovancev, vendar so ugotovili, da bi bila razdelitev premoženja predraga, prezapletena in preveč dolgotrajna.

Zato je bilo po neuradnih podatkih predlagano, naj delež ostane v skrbništvu Kapitalske družbe, dividende pa vložijo v pokojninsko blagajno. Za pokojnine naj bi namenili tudi kupnino od prodanih deležev. Delež Zavarovalnice Triglav naj bi po poročanju Radia Slovenija v prihodnje kupili slovenski lastniki. Skupina pod vodstvom Pirnata je predlagala še strateškega lastnika Triglava, ki bi mu prodali največ 20 odstotkov delnic.

Projekt povezovanja Zavarovalnice Triglav in NLB-ja pod okriljem belgijskega KBC-ja naj bi za zdaj zastal.

Kad in Sod naj bi prodala deleže v več kot 300 družbah
Skupina pod vodstvom Petra Groznika v svojih poročilih predlaga, naj Kad in Sod postopno prodata deleže v približno 300 tržnih in netržnih družbah. Prodaja deležev v netržnih podjetjih naj bi se končala v treh letih, za prodajo deležev v tržnih družbah pa ni določenega roka. Oba sklada naj bi postala le še manjša portfeljska lastnika.

Na vrhu koalicije različni pogledi
Umik države iz gospodarstva in privatizacija sta bila tudi predmeta razprav sestanka vrha koalicije, na katerem je predsednik vlade z vsebino obeh poročil seznanil tudi predsednike in vodje poslanskih skupin koalicijskih strank.

Udeleženci so podprli privatizacijo Nove kreditne banke in Telekoma, vendar imajo različne poglede o načinu umika države iz obeh družb.

Koalicija tudi o meji s Hrvaško
Predsednik SLS-a Janez Podobnik je napovedal, da bo strokovna skupina vseh vladnih strank obravnavala predlog SLS-a za sprejetje posebne resolucije o vprašanju določitve meje med Slovenijo in Hrvaško, ki naj bi kasneje obravnavali tudi v državnem zboru.

Predlog resolucije med drugim določa, da so Piranski zaliv in naselja ob Dragonji slovenski, hkrati pa pooblašča vlado za začetek novih pogajanj o poteku meje med državama.